Magyarország élen a koronavírus-oltásokban az EU-ban: már négy vakcinát engedélyeztek

vakcina, Szputnyik V
Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t mutatja egy nővér a moszkvai GUM áruházban létesített oltóközpontban 2021. január 19-én.
Vágólapra másolva!
Azzal, hogy a hatóságok engedélyezték az Oxford-AstraZeneca és a Gamaleja Intézet Szputnyik V vakcináját, Magyarország a többi uniós tagországgal szemben komoly versenyelőnyre tett szert a járvány elleni küzdelemben. Így ugyanis rövidesen négy oltóanyag lehet már forgalomban, ami értelemszerűen nagyban felgyorsíthatja a vakcinációt. Magyarország még Brüsszel teszetoszasága előtt lépett: most már jól látszik, a stratégia kifizetődő. Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: „az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú". Pénteken pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában, az orosz kollégájával megegyezett arról, hogy kétmillió adag Szputnyik V típusú vakcina fog a következő három hónapban Magyarországra érkezni, ez egymillió ember beoltására elegendő.
Vágólapra másolva!

Szerda kora este írta meg az Origo, hogy az AstraZeneca és a Szputnyik V vakcina is zöld utat kapott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI), és a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK). Ez kétségkívül komoly előrelépést jelent a vírus elleni harcban, két okból is.

Már több lábon állunk

Mint ismert, jelenleg kétféle oltóanyag van forgalomban itthon: a Pfizer-BioNTech és a Moderna gyártmánya. Az első szállítmány előbbiből érkezett, mégpedig tavaly december 26-án, utóbbiból csak idén január 12-én jött meg az első adag. Bár mindkét vakcina maximálisan biztonságos, mellékhatások nem jelentkeztek a beoltottakon, egy idő után érzékelhetővé vált, hogy nem olyan ütemben érkeznek a szállítmányok, mint ahogyan azt a szakemberek várták.

Ez akkor vált egyértelművé, amikor kiderült, hogy az Európai Unió későn kötötte meg a Pfizerrel a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatos szerződéseket. A tétovázás a januári és a februári szállítmányok mennyiségére negatív hatást fog gyakorolni, és várhatóan csak február végén, március elején áll vissza a rend. A Moderna pedig idáig is kis mennyiségben szállított.

Közben kiderült, hogy

a Pfizer 2021 végéig csupán 6,6 millió vakcinát szállít Magyarországra, ami 3,3 millió ember beoltására elegendő, ez a hazai lakosságnak mindössze az egyharmada.

Ebből is nyilvánvaló, hogy helyes volt a magyar kormány azon döntése, hogy még időben, Brüsszelt megelőzve igyekezett gondoskodni alternatívát jelentő vakcinák beszerzéséről.

Ahogy a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában Orbán Viktor miniszterelnök is kijelentette:

AZ NEM LEHETSÉGES, HOGY AZÉRT HALJANAK MEG MAGYAR EMBEREK, MERT A BRÜSSZELI VAKCINABESZERZÉS LASSÚ

– fűzte hozzá Orbán Viktor.

A magyar kormány a nyugati vakcinahiányra időben felkészült azzal, hogy már bőven Brüsszel bukása előtt nyitott másfelé a megfelelő mennyiségű oltóanyag beszerezése érdekében. Tavaly novemberben a magyar kormány már előrehaladott tárgyalásokat folytatott az orosz vakcina beszerzéséről, amelynek keretében oltóanyagminta érkezett az országba. Decemberben kismennyiségű szállítmány érkezett a klinikai tesztek elvégzéséhez, továbbá Oroszországban járt egy magyar szakértői delegáció, amelynek tagjai meggyőződhettek arról, hogy az orosz vakcina fejlesztése modern körülmények között zajlik.

Moszkva, 2021. január 19. Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-öt mutatja egy nővér a moszkvai GUM áruházban létesített oltóközpontban 2021. január 19-én Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A baloldal ekkor még ott tartott, hogy különféle módszerekkel hergelte szavazóit a Szputnyik ellen, úgy, hogy azt még a szakértők sem vizsgálták meg. Jól jellemzi hozzáállásukat: nem sokkal az után, hogy a kormány jelezte, az oroszokkal előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások, a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció (DK) online konzultációt indított az oltóanyag kapcsán. Ebben dermesztő hazugságok, sugalmazások kaptak helyet, azonban az OGYÉI és az NNK bejelentésével a kérdés végleg lezárult. A Szputnyik maximálisan biztonságos vakcina, ahogyan az AstraZeneca is. Mindez azt jelenti, hogy

az oxfordi és a moszkvai gyártmánnyal kiegészülve négy vakcinával lehet oltani Magyarországon.

Ennek jelentőségét nem kell különösebben részletezni, hiszen egyértelmű: ha több helyről érkezik oltóanyag, gyorsabban halad a vakcináció.

Versenyelőnybe kerültünk

A két új oltás engedélyezése - amellett, hogy felgyorsítja a vakcinációt itthon - azért is fontos, mert ezzel Magyarország komoly versenyelőnybe került az uniós országokkal szemben.

Jól mutatja a vakcinaverseny állását, hogy miközben az Európai Unióból kilépő Nagy-Britanniában már nagyban oltják az embereket az AstraZenecával, addig a brüsszeli gyógyszerészeti hatóságok várhatóan csak január 29-én fognak rábólintani.

Az Oxford/AstraZeneca-vakcinától új lendületet kaphat a vakcináció Forrás: AFP/Geoff Caddick

Hasonló a helyzet a Szputnyikkal: világszerte tömegesen oltanak vele, azonban Brüsszel csak most kapcsolt. Angela Merkel német kancellár kérésére Vlagyimir Putyin orosz elnök hozzájárult, hogy engedélyeztesse az uniós hatóságokkal az oltóanyagot. A késlekedés következtében a folyamat legkorábban februárban kezdődhet meg. Moszkva szerdán a védőoltás engedélyezéséhez szükséges dokumentumokat a WHO-nak is benyújtotta, azonban a jóváhagyási folyamatának egyelőre nincsen menetrendje.

Európában - az oroszokon kívül - Szerbiában is használják a Szputnyikot, igaz az ország nem az Európai Unió tagja. Összesen kétmillió vakcinát rendeltek, jelentős része még januárban megérkezik az országba. Egyébként Ivica Dacic szerb házelnök, Aleksandar Vulin belügyminiszter és Mirsaf Djerlek egészségügyi államtitkár is beolttatta magát vele.

Mit kell tudni az új oltásokról?

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, az Európai Unió vakcinabeszerzése túl lassú, ezért volt kénytelen a kormány saját vakcinabeszerzési forrásokat szerezni. Hangsúlyozta,

csak olyan oltóanyagot szereznek be, amellyel már több millió embert beoltottak, és amelyet a magyar hatóságok biztonságosnak és hatékonynak ítélnek.

- mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A jelenleg érvényben lévő korlátozásokat ugyanis csak akkor lehet feloldani, ha megkezdődik a tömeges oltás, vagy jelentős mértékben csökken az új megbetegedések száma - tette hozzá Gulyás Gergely.

Ahogy az fentebb szóba került, mind a moszkvai, mind az oxfordi vakcina teljesen biztonságos, amit jól példáz az OGYÉI és az NNK közös vizsgálatának eredménye.

Előbbit a világhírű és a tudományos világban elismerésnek örvendő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztette ki. Itt korábban az ebola elleni vakcinát készítették el, amely hatalmas áttörésnek számított az orvostudományban. Emellett a MERS (Middle East Respiratory Syndrome) és az influenzavírus ellen is készítettek már hatásos oltóanyagot. A Szputnyik alapja, hogy a fehérje DNS-ét egy módosított adenovírussal juttatják be a beoltott emberek sejtjeibe, és ez indítja meg az immunválaszt.

Az AstraZeneca is egy biztonságos, ismert módszeren alapszik: csimpánzokat megfertőző, de emberre teljesen veszélytelenné tett adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe, amely azonosítja, és antitesteket fejleszt ellene. A gyártó a malária ellen fejlesztett már egy másik hasonló, csimpánz-adenovírusvektorra épülő vakcinát, és ez nagyon jó eredményeket ért el.

Ahogy a fentiekből kiderül, mindkét oltás az úgynevezett vektorvakcinák közé tartozik: "ártalmatlan vírust" visznek a sejtbe, ahol megtermelődik a vírusra jellemző antigén, amely ellen a szervezet ellenanyagot termel.

Egymillió magyar ember beoltására elengedő vakcinát vásárolt a kormány Oroszországtól

A magyar diplomácia vezetője, Szijjártó Péter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tartott pénteki, moszkvai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy

Magyarország kétmillió adag Szputnyik V típusú vakcinát vásárolt, ami összesen egymillió ember beoltására elegendő,

mivel ebből a vakcinából is két oltás szükséges.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter kihangsúlyozta, hogy három ütemben érkezik az orosz oltóanyag Magyarországra,

az első adag vakcinaszállítmány egy hónapon belül várható.

Első alkalommal 600 ezer vakcina jön, ami 300 ezer ember beoltására elengedő. Ezt követően a második hónapban 500 ezer, míg a harmadik hónapban 200 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezik az országba.