Megérkezett Magyarországra a Pfizer-vakcina ötödik szállítmánya

koronavírus, vakcina, Pfizer-BioNTech
Békéscsaba, 2021. január 12. Hegyi Tibor vezető főgyógyszerész hűtőszekrénybe teszi az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházában 2021. január 12-én. Ezen a napon újabb vakcinaszállítmányok érkeztek Magyarországra. A Pfizer-BioNTech-vakcinából a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag érkezett, amely 47 385 ember oltását teszi lehetővé. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Újabb Pfizer-BioNTech-vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra szerda reggel - hangzott el az M1 híradójában. A műsorban azt mondták, hogy a vakcinából több budapesti és vidéki kórházba is szállítanak.
Vágólapra másolva!

Megérkezett Magyarországra a Pfizer-vakcina ötödik szállítmánya. A Pfizer mai szállítmánya az előzőnél kevesebb vakcinát tartalmaz,

35 685 fő oltását teszi lehetővé.

Békéscsaba, 2021. január 12. Hegyi Tibor vezető főgyógyszerész hűtőszekrénybe teszi az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházában 2021. január 12-én Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Rosta Tibor

Érkezett szállítmány a Honvédkórházba és a Semmelweis Egyetemre is

Ebből a mennyiségből a Semmelweis Egyetem gyógyszertárához délelőtt tíz órakor összesen 585 ampulla Pfizer-BionTech-ampulla érkezett.

A háromtálcányi oltóanyagot azonnal -79 fokos hűtőbe helyezték.

A korábbiakkal ellentétben ezen a héten nem kedden, hanem egy nappal később érkezett a Pfizer-BionTech vakcinája, amely immár az ötödik szállítmány.

Egy ampullával hat embert olthatnak be, tehát a most érkezett oltóanyagok 3510 ember beoltására elegendőek.

Csaknem kétezer ember oltására elegendő koronavírus elleni vakcinát kap szerdán a Honvédkórház.

Takács Gábor Géza, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet osztályvezető főgyógyszerésze kibontja az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat tartalmazó dobozt 2021. január 20-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Varga Annamária, az intézmény oltóközpontjának vezetője azt mondta, hogy egészségügyi dolgozókat oltanak.

Most nagyrészt külső egészségügyi szolgáltatók dolgozóit oltják.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központja dolgozóinak nagy része pedig már a második oltását kapja meg.

Kitért arra is, hogy a külső szolgáltatók egészségügyi dolgozói call centeren keresztül, több telefonszámon, illetve emailben tudnak jelentkezni a Honvédkórházba oltásra.

Az oltóközpont vezetője azt mondta, hogy ezen a héten sajnos kevesebb vakcinát kapnak, mint korábban.

Eddigi szállítmányok

Az első szállítmány, a december 26-án érkezett Pfizer-BioNTech-vakcina 4875 egészségügyi dolgozó oltását tette lehetővé, ettől az időponttól kezdve zajlik az ő oltásuk. Ezt követően 35 ezer, 39 ezer és 47 385 fő és oltására elegendő vakcinaszállítmányok érkeztek.

Eddig 130 ezer fő beoltására elegendő vakcina érkezett Magyarországra, és már több mint 120 ezren kapták meg az oltást.

Az új szállítmánnyal együtt ez a szám már 160 ezer fölé emelkedett.

A koronavírus elleni Pfizer-BioNtech-vakcina a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban Zalaegerszegen 2021. január 5-én Forrás: MTI/Varga György

Magyarországra a Pfizer-BioNTech-vakcinán kívül eddig a Moderna vakcinájából érkezett 3600 ember oltására elegendő adag.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le.

Azonban a kormány lassúnak tartja a Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzést és -szállítást. Brüsszeli forrásból kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik Magyarországra március végéig. A kormány számításai szerint ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat.

Mivel Európában nincs elég oltóanyag, Brüsszel kevés vakcinát biztosít a tagállamoknak, ezért minden biztonságos és hatásos vakcina beszerzésére szükség van a lakosság mielőbbi oltásához és a korlátozások mielőbbi feloldásához.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet szakértői ma Oroszországba utaznak, az elmúlt napokban pedig a kínai Sinopharm-vakcina gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben.

Amennyiben ezek a vakcinák is megkapják a gyógyszerészeti hatóság engedélyét, a kormány készen áll a vakcinák beszerzésére.

Magyarországon eddig is, és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba,

amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatékonyak, biztonságosak.

Az oltásra eddig közel kétmillióan regisztráltak, ezt a https://vakcinainfo.gov.hu/ oldalon lehet megtenni.