A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat megkezdte Budapest vagyonának felélését, megközelítőleg 8,2 milliárd forint bevételt vár hetvenkét ingatlan értékesítéséből - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A lap kiemelte, a korábbi ciklusban nem volt arra példa, hogy egyszerre ennyi ingatlant adjanak el. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. idén hetvenkét ingatlan értékesítését tervezi, és ebből nettó 8 216 867 500 forint bevétellel számol. Tizenhárom ingatlan pályáztatása már zajlik.

A cikkből kiderült, hogy a főváros visszavonta két nagy értékű ingatlanpályázatát. Az egyik egy pilisszántói, egykoron iskolaként üzemelő, jelenleg zarándokszállóként működő kastély, amelyet 341 millió forintért árult tulajdonosa, a fővárosi önkormányzat. A másik az újpesti víztorony mellett álló telek: a csaknem ötezer négyzetméteres, eddig népszerű közparkot hirdették meg, és helyi információk szerint a területen bevásárlóközpont vagy akár több százlakásos társasház építését tervezték.

Ingatlankiárusításba kezdettFotó: Koncz Márton - Origo

A Magyar Nemzet értesülése szerint a XVI. kerületben a fideszes vezetést megkerülve, a helyieket meg sem kérdezve egy bevásárlóközpont építése előtt nyitnák meg az utat a városrészben Karácsony Gergely főpolgármester és baloldali szövetségesei. A cinkotai strand területét a tulajdonos kérését civil kezdeményezésnek beállítva akarják rekreációs területből vállalkozási területbe átsorolni.

A kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter elrendelte a Márvány utcai Márványmenyasszony Étteremnek, valamint a Kazinczy utcai Wichmann-kocsmának helyet adó ingatlanokra a műemléki védettségi eljárás megindítását - emlékeztetett a lap. A vendéglőre a részleges bontási engedélyt korábban kiadták, nem törődve azzal, hogy annak idején itt tartotta lakodalmát Széchenyi István és Wesselényi Miklós is. Az erzsébetvárosi Wichmann-kocsma helyére pedig szállodát építettek volna, ezt akadályozta meg a kormány.