Egy nap alatt négy őzt gázoltak el Borsod megyében

ROADSIGNS transportation road transportation ROAD CAR ANIMAL DEER wild caution prevention accident prevention BOARD Transporting TRANSPORT carrier Transportation by road Road transport ROADWAY route Roads Automotive Motor car Motorcar Automobile Automobil
ROADSIGNS Wild animal warning sign. HOUIN / BSIP
Vágólapra másolva!
Egy nap alatt négy őzt gázoltak el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte a rendőrség csütörtökön a honlapján. A sofőröktől azt kérik, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, és ahol a vadveszélyt tábla is jelzi, lassítsanak. Különösen a kora reggeli és az esti órákban mozognak többet az állatok.
Vágólapra másolva!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint szerdán az esti órákban Mezőkövesd vonzáskörzetében két, míg a Szerencsi és a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság illetékességi területén további egy-egy vadelütéssel járó közúti közlekedési baleset történt.

A balesetek során négy őz pusztult el, más nem sérült meg, de anyagi kár keletkezett.

A vadelütések megelőzése érdekében a rendőrök azt kérik: a vadveszélyes útszakaszon tartsanak nagyobb követési távolságot, és folyamatosan figyeljék az út mindkét oldalát.

Ha vadat látnak, lassítsanak. Ha vadállat van az úton, dudáljanak.

Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsijuk elé, vészfékezzenek, adjanak hangjelzést, de ne rántsák félre a kormányt, még ha így el is ütik az állatot.

Illusztráció Forrás: BSIP via AFP/HOUIN / BSIP/Houin

Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő kocsinak csapódva sokkal súlyosabb sérüléssel járó baleset következhet be - emelték ki.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a közlekedés biztonságának céljából kéri a sofőröket, hogy vaddal történő ütközés esetén értesítsék a rendőrséget, és ha lehetőség van rá, az autóval álljanak biztonságos helyre. A megsérült nagyvadat ne közelítsék meg, egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vigyék magukkal, mivel az büntetőjogilag lopásnak számít.