Menekül a Jobbik tagsága a Gyurcsány-szövetség miatt

Jakab Péter, Jobbik, Gyurcsány Ferenc, Demokratikus Koalíció
Vágólapra másolva!
Egy éve irányítja a Jobbikot Jakab Péter, akinek ennyi idő bőven elég volt arra, hogy erőből végigvigye a teljes gyurcsányi fordulatot. A Jobbik oly' mértékben vált radikális baloldali párttá, hogy ez ellen már Vona Gábor volt elnök is felszólalt. A pártelnök tevékenységével kapcsolatban (szűk bizalmi körét leszámítva) általános elégedetlenség alakult ki a szervezeten belül, ahol már jó ideje nem volt nyugodt időszak: állandósultak a lázongások, mindennaposak lettek a kizárások, a kilépések és a csoportoszlatások. A Jobbik tagsága jól érzékelhetően szenved az erőltetett gyurcsányosítás miatt, aminek következtében a párt történetének legnagyobb válságát éli.  
Vágólapra másolva!

Tavaly januárban választották meg a Jobbik elnökének a párt teljes ideológiamentesítésével kampányoló Jakab Pétert. Bár a pártelnök egy darabig még tagadta, hogy összeállna a korábban ősellenségnek számító Gyurcsány Ferenccel és pártjával, a Demokratikus Koalícióval (DK), ez már akkor sem volt hihető. Az idő aztán megmutatta: mindez üres beszéd volt, és Jakab egyértelműen abban volt érdekelt, hogy bevezesse pártját Gyurcsány uralma alá.

A Jobbik karácsony előtt csatlakozott a DK elnöke által megálmodott és életre hívott közös listához, amivel végleg lezárult egy korszak a párt történetében. Azt nem kell különösebben részletezni, hogy ez mennyire illeszthető össze a szervezet múltjával, hiszen kezdetben a Jobbik éppen a kommunista utódpárt ellenében határozta meg magát. Így tehát érthető, hogy a tömeges kilépések, alapszervezeti feloszlatások és lázongások után is maradtak olyan tagok, akiknek nem veszi be a gyomra a váltást. A Jobbik tehát jól érzékelhetően megsínylette, sőt, megsínyli a 180 fokos, gyurcsányi-jakabi fordulatot.

Durva amortizáció

Ennek jelei már közvetlenül a tisztújító kongresszus után megmutatkoztak. Alig száradt meg a tinta a Jakab győzelmét hitelesítő jegyzőkönyvön, a békéscsabai alapszervezet közleményben jelezte, feloszlatta magát, tagjaik pedig kiléptek a pártból. Mint írták, csak remélni tudják, hogy a Jobbik egyszer majd visszatalál az eredeti útra. A békéscsabaiak távozása nemcsak az időzítés miatt volt kínos, hanem azért is, mert korábban ez volt az egyik legnagyobb csoport. Ekkor már jól látszott:

Gyurcsány Ferenc politikájának térnyerése komoly szenvedést, és elégedetlenséget fog eredményezni a Jobbikban.

Így is lett, a tisztújítás után gyakorlatilag napi rendszerességgel érkeztek a hírek a különféle alapszervezeti önoszlatásokról, kilépésekről és kizárásokról:

Alapszervezet/politikus(ok)Mikor?Mi történt?Búcsúüzenet
Békéscsabai alapszervezet2020. január 26.Feloszlott a csoport, kilépett valamennyi tag "Reméljük a Jobbik egyszer majd visszatalál az eredeti útra. Ehhez kívánunk tiszta lelkű, bölcs vezetőket, akiknek a Haza sorsa fontosabb a saját karrierjüknél, és ezáltal képesek lesznek a „nemzeti ügy" valós képviseletére!"
Bencsik János parlamenti képviselő2020. február 19.Kilépett a pártból, és annak parlamenti frakciójából"Elfogadhatatlannak tartom azt a politikai irányvonalat, amely a Jobbikot egy önálló arcél nélküli, jobboldaliságát felvállalni szégyellő párttá teszi."
Szávay István volt parlamenti képviselő2020. február 25. Kilépett a pártból"Húsz évet hagyok a hátam mögött onnantól kezdve, hogy elsős egyetemistaként 2000 szeptemberében elődszervezetünk, a Jobboldali Ifjúsági Közösség tagjává váltam."
Varga Dániel és Zsitnyák János I., Kovács Dávid Attila XXI., Staudt Csaba XXIII. kerületi képviselő2020. február 25.Kiléptek a pártból"Nemzeti ellenzékiként továbbra is 21. századi, konzervatív, jobboldali politikát fogunk folytatni. Ezen értékek képviseletére azonban a Jobbikban már nem látunk lehetőséget."
Lokody Levente volt elnökjelölt, erdélyi politikus2020. február 25.Kilépett a pártból"Ezt az új irányvonalat, mely a Jobbikot ma meghatározza, így tovább nem tudjuk felvállalni,
Döntésemet szabad akaratból a Konzervatív jobbközép irányvonal melletti kiállás, lelkiismeretemre hallgatva hoztam meg!"
Bogdán Szabolcs volt debreceni csoportelnök, Hajdú-Bihar megyei sajtófőnök2020. február 26. Kilépett a pártból"Már a legkisebb esélyét sem látom, hogy valaha is visszatérhetünk arra az útra, amelyet a párt alapító okirata számunkra világosan kijelölt. Én viszont a jövőben is szeretnék a barátaim, ismerőseim és határon túli nemzettestvéreim szemébe nézni, és kijelentem, hogy a Jobbik jelenlegi irányvonalával azonosulni nem tudok."
Kőszeghy Ábel volt önkormányzati képviselő, a debreceni Jobbik alapító tagja, a párt volt Hajdú-Bihar megyei alelnöke2020. február 28. Kilépett a pártból"Az új elnökség a tisztújítási kampányban elhangzottakkal szöges ellentétben kizárólag balliberális pártoknak tetsző kommunikációt folytat. A Jobbik vezetésében mára nyoma sem maradt a nemzeti, konzervatív, jobboldali értékrendnek."
Debreceni alapszervezet2020. február 28.Feloszlott a csoport"A maradék debreceni szervezetből velem tart öt tagtársam, akik szintén hosszú évek óta szolgálták a Jobbikot. A szervezet tagsága ezzel tíz fő alá csökkent, így a Jobbik alapszabályának értelmében a mai nappal megszűnt az ország második legnagyobb, 2004 óta működő jobbikos alapszervezete."
Bana Tibor parlamenti képviselő2020. március 2.Kilépett a pártból, és annak parlamenti frakciójából"Szerettem volna, ha a párt jobbközép, polgári és európai erőként működik, ehelyett nihilizmus, populizmus és belső leszámolás jött Jakab Péter és Gyöngyösi Márton vezetésével, ami számomra teljességgel vállalhatatlan."
Vas megyei csoport2020. március 3. Feloszlott a csoport, és kilépett a párt különböző alapszervezeteiből tíz politikus"Sajnos mára
a Jobbik vezetésében mégis a diktatórikus szemlélet vált uralkodóvá, ahol a személyi kultusz, a vezetőséghez való feltétlen hűség és a kritikai vélemények elnyomása vált a mindennapok részévé."
Egyeki és Bakonszegi alapszervezet2020. március 3. Feloszlottak a csoportok, és tagjaik jelentős számban távoztak.

Egyek: "bolsevista tisztogatási folyamat vette kezdetét a párton belül."

Bakonszeg: "Nem értettünk egyet Jakab Péter politikájával."

Zala megyei csoport2020. március 9. Két politikus kilépett a pártból

"Mi, a Jobbik Zala megyei tagjai, kijelentjük, hogy nem vagyunk hajlandóak tovább nézni a Jobbik szétkaszabolását, ezért jeleztük az Országos Elnökségnek és a pártigazgatónak a tagságunk megszüntetését."

Püspökladányi, Ebesi, Tetétleni és Sárrétudvari csoport2020. március 9.Feloszlottak a csoportok"Nem tudjuk elfogadni a Jobbik "dékásodását", nem asszisztálunk bedarálásához, így inkább félreállunk."
Demeter Pál volt Hajdú-Bihar megyei elnök2020. március 17. Kilépett a pártból"Így mostanra a párt teljes mértékben vállalhatatlan lett számomra, ezért kiléptem a Jobbik Magyarországért Mozgalomból.
Balmazújvárosi alapszervezet2020. március 17.Feloszlott a csoport-
Kulcsár Gergely volt parlamenti képviselő2020. május 22.Kizárták a pártból"Ez most nagy meglepetés számomra. Semmilyen értesítést nem kaptam a párttól a kizárásról, de még arról sem, hogy etikai eljárás folyik ellenem. Korábban erről mindig értesítették az érintettet, és meg is hallgatták, ez így teljesen jogszerűtlen. Nem tudom, hogy sikerült ezt így végigvinni, de annyira nem lep meg a Jobbik működését látva."
Sneider Tamás volt pártelnök, korábbi országgyűlési elnök, parlamenti képviselő2020. május 27. Kilépett a párt frakciójából"Jakab Péter pártelnökségének
mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot."
Varga-Damm Andrea parlamenti képviselő2020. május 27.Kilépett a párt frakciójából"Egy ilyen közösséggel, amely megalázta az elmúlt 10 napban Sneider Tamást, Balczó Zoltánt, meggyalázta a párt egész tagságát, a párt parlamenti frakcióját, nem kívánok tovább együttműködni."
Farkas Gergely parlamenti képviselő2020. május 27.Kilépett a párt frakciójából"Nem az én közösségem az, ahol Jakab Péter és csapata gyakorlatilag egy besúgóhálózatot működtet a pártban. Ha érdekük úgy kívánja, hangfelvételeket készítenek emberekről, dokumentálják, hogy ki kivel találkozik, külön munkatársi feladatkörbe tartozik, hogy megfigyeljék a Facebookon, hogy ki milyen belső ellenségnek gondolt ember posztját lájkolja."
Zalaegerszegi alapszervezet2020. május 30.Két tag kilépett a csoportból, ami ezzel megszűnt"Nem vagyunk hajlandóak asszisztálni ehhez a diktatúrához."
Mirkóczki Ádám volt pártszóvivő, egri polgármester2020. június 2.Kilépett a pártból"Semmilyen nézeteltérés, semmilyen konfliktus nem áll ennek a hátterében."
Ozorai alapszervezet2020. június 2. Feloszlott a csoport"Nem kívánunk részt venni abban a rombolásban, amit Jakab Péter és bandája művel, akik szűk négy hónap alatt többet ártottak a Jobbiknak, mint bárki az elmúlt években."
Apci, Tarnaszentmiklósi és Horti alapszervezet2020. június 6.Feloszlottak a csoportok "A Jakab-féle Jobbik nem vonz új szavazókat az ellenzéki együttműködésbe."
Orbán Gábor, a Jobbik Heves megyei elnöke2020. június 10.Kilépett a pártból"Sajnos a barátság és a bajtársiasság jelentősége alig négy hónap alatt teljesen eltűnt a pártból, helyettük megjelent a besúgás, hátbaszúrás."
Herédi alapszervezet2020. június 13.Feloszlott a csoport"A mai napon megtartott alapszervezeti taggyűlésen, a tagok egyhangú szavazatai alapján az a döntés született, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom Herédi Alapszervezete feloszlatja magát."
Ludasi és Nagyúti alapszervezet2020. június 24.Feloszlottak a csoportok -
Hatvani alapszervezet2020. június 29.Feloszlott a csoport"Nem kérünk az ávós módszereket megszégyenítő besúgóhálózatból, akik hűen szolgálják ki az új jobbikos nagyurak minden vágyát, és távolíttatják el a pártból azokat, akiknek nem tetszik Jakabék rombolása."
Varga-Damm Andrea parlamenti képviselő2020. július 24.Kizárták a pártból"Hogy már a Párbeszédből importálnak tagokat, hogy azt lehessen mondani: tagsága van a pártnak, hogy a VII. kerületben igazi jobbikosokat fosztanak meg tisztségüktől és ejtőernyősöknek adják át a pozíciójukat, azt jelenti, hogy már nincs jobbikos küldetés"
Veszprémi alapszervezet2020. július 26.Feloszlott a csoport"A mai nappal lemondok minden pártbeli tisztségemről és kilépek a Jobbik Magyarországért Mozgalom-ból. A veszprémi alapszervezet tagjainak jelentős része is kilépett a pártból, így a veszprémi szervezet létszáma 10 fő alá csökkent, amely miatt az Alapszabály értelmében a Jobbik Magyarországért Mozgalom veszprémi alapszervezete megszűnt."
László Attila Tibor, a medgyesegyházi alapszervezet volt elnöke, a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) vezetője, és Gurmai Mihály, a vésztői Jobbik volt elnöke2020. augusztus 18. Kiléptek a pártból

László Attila Tibor: "Az utóbbi időszak irányvonalával már nem tudok azonosságot vállalni."

Gurmai Mihály: "Surranótársak vagyunk a Magyar Gárdában, egyszerre lettünk Jobbik-tagok, és egy napon léptünk ki a pártból. De továbbra is együtt védjük szép hazánkat! Adjon az Isten szebb magyar jövőt minden magyar bajtársamnak!"

Varga Zsolt volt kaposvári választókerületi elnök2020. szeptember 2.Kizárták a pártból"Hát ez a beszólás elég ügyefogyottra sikerült." (Facebookon ezt írta Jakab Péternek, emiatt kizárták a pártból)
Samu Tamás Gergő korábbi parlamenti képviselő, megyei elnök, jelenlegi megyei képviselő2020. november 5.Kilépett a pártból"A Jobbik egy üres, tartalom nélküli párttá vált, amelynek vezetői sokszor nagyon profinak képzelik magukat, de nem tűnik fel nekik, hogy rossz irányba mennek. Kapitányként megbuktak."

Vona-kritikák

A gyurcsányosítás következményei nemcsak a kilépések, alapszervezeti (ön)feloszlatások és a kizárások szintjén mutatkozott meg, hanem a kívülről, a párt (egykori) ismert arcaitól érkező kritikáiban is.

A Jobbikot tizenkét évig vezető, a baloldali fordulatot elindító Vona Gábor egy ideje már rendszeresen bírálja volt pártját. Azt nem kell különösebben részletezni, hogy a vloggernak álló politikus szavának miért van a mai napig komoly súlya a pártban. "Azok az emberek, akik most egymásnak ugrottak, és akik között ennyire elmérgesedett a viszony, nekem mind munkatársaim voltak... Rossz ezt látnom" - így kommentálta az atv-nek Mirkóczki Ádám pártból való kilépését, az ezzel kapcsolatos folyamatot pedig "a Jobbik "szétszalámizásaként" jellemezte.

Pár nappal később ennél jóval keményebben fogalmazva azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy Gyurcsány állítja össze az ellenzéki együttműködés táncrendjét, és a néppártosodásból pártnépesedést csináltak. Ahogy haladt előre az idő, Vona egyre súlyosabb szavakkal illette volt pártja politikáját és a Jakab Péter-féle pártvezetés teljesítményét. Októberben a Bahírnak leszögezte, "a Jobbik az a párt, amelyből mindenki kiharapott egy darabot. Még a Fidesz is. Ez is valahol azt mutatja, tényleg néppárt volt. Hogy mi lesz a Jobbik jövője? Van véleményem, de túl korai lenne még elmondanom, és talán elegáns sem lenne".

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Decemberben pedig már odáig jutott az Azonnalinak adott interjújában, hogy a Jobbikot baloldali néppártnak titulálta. "A Jobbik mégis inkább a DK-val és az MSZP-vel vív balos versenyt az alsó-középosztálybeli elégedetlen szavazók megszerzéséért" - kifogásolta, hozzátéve, hogy

a megnyilatkozások és a témafelvetések alapján sokszor nagyon nehéz megkülönböztetni a Jobbikot Gyurcsány Ferencéktől.

Az i-re a pontot januári posztjával tette fel, amikor is "proli uszításnak" nevezte a párt kereszténygyalázó posztját. Ez a Jobbik problémája? Szégyellem magam, és örülök, hogy nem vagyok most köztetek. Ez gyalázat. Balról előzzük a DK-t" - reagált a volt pártelnök a vállalhatatlan bejegyzésre. Jól mutatja a politikai közösségen belüli feszültséget, hogy Nunkovics Tibor parlamenti képviselő nyíltan, a közösségi oldalán kezdte el gyalázni az addig érinthetetlennek számító volt pártelnököt.

A politikától magát sokáig távoltartó, egykori politikus váratlan megszólalásai jól leképezik, alapvetően mit gondolnak Jakab Péter Gyurcsány-imádatáról a szervezeten belül, és annak a környezetében. Szintén nem tesz jót a párton belüli hangulatnak, hogy a régi, vezető jobbikosok, mint Volner János, Dúró Dóra és Novák Előd rendszeresen bírálják a párt 180 fokos irányváltását. Bár a kritikák leperegnek a Jakab felé lojális pártvezetőkről, azonban a párttagság körében még mindig van hatása ezeknek.

Belső lázongások

A Jobbikot baloldalra pozícionáló pártelnök politikájával szembeni általános elégedetlenséget jól mutatja, hogy megválasztása óta nem volt nyugodt időszak a párt életében. Hol a kizárások, hol az önkéntes kilépések, hol csoportoszlatások borzolták a kedélyeket.

Nem nehéz észrevenni, hogy Jakab vezetése alatt állandósultak a lázongások, a különböző érdekcsoportok folyamatos küzdelemben állnak egymással. Elég csak Varga-Damm Andrea korábbi partizánakcióra, Sneider Tamás kiszólásaira, vagy éppen a középvezetők lázadozásaira gondolni. Bár sokan azt gondolhatják, ezek a hangok elhalkultak, az afrikai luxusrepülőzés körüli botrány és az ifjújobbikosok legújabb akciója cáfolja ezt.

Szabó Balázs újpesti képviselő és a pártból tavaly távozó Samu Tamás Gergő tavaly karácsonykor egy luxuskategóriás magánrepülőgéppel utazott Afrikába. Mint kiderült, utazásuk célja az orosz érdekszférába tartozó Közép-afrikai Köztársaság volt, ahol választási megfigyelőként tevékenykedtek, Az eset több okból is kínos volt az újabban magát Amerika-barátnak beállítani igyekvő pártnak, de leginkább az orosz vonal miatt. A történet utóélete azonban megmutatta: az ügy nem más, mint egy szimpla párton belüli politikai leszámolás. Szabó kirúgása után azt állította, hogy Gyöngyösi Márton elnökhelyettes szivárogtatta ki az utazás részleteit.

Azt, hogy még mindig nincsen rend a szervezeten belül, és a Jobbik még mindig nyögi a gyurcsányosítás következményeit, jól mutatja a párt ifjúsági szervezetének csütörtöki akciója. Ahogy korábban említésre került, a párt a napokban közzétett egy kereszténygyalázó posztot, ami ellen többek között Vona Gábor és Balczó Zoltán parlamenti képviselő is kikelt. A Jobbik IT sem hagyta szó nélkül a párt múltjával nehezen összeegyeztethető bejegyzést, és levélben követelte Béres Attila Ferenc kommunikációs igazgató eltávolítását. Jakab ugyan nem akarta napirendre venni a kérdést a hétfői elnökségi ülésen, de aztán végül egyik alelnöke javaslatára mégis megtette ezt. Egyelőre még nem látszik, mi lesz a történet vége, de az elmúlt időszak döntéseit elnézve, sok jóra nem számíthatnak az ifjújobbikosok.