Budapest 8. kerületében, a Kerepesti úton lévő egyik építési területen második világháborús robbanótestet találtak, ezért a tűzszerészeti munkálatok idejére elterelik a forgalmat és két ház lakóinak is el kell hagyniuk az otthonaikat. A bomba hatástalanítása érinti a vonatközlekedést is.

 

Honlapjukon azt írják, hogy a lakosságvédelmi intézkedés keretén belül január 22-én 19 óra 30 perctől kiürítik az 

Asztalos Sándor út 7. és 8. szám alatti társasházat. 

Emellett:

2021. január 22-én 20 óra 30 perctől 2021. január 23-án 2 óráig 

lezárják az Asztalos Sándor utat a Kerepesi út és a Ciprus utca között, 

2021. január 22-én 21 óra 45 perctől 2021. január 23-án 2 óráig 

pedig a Kerepesi utat a Dózsa György út és a Baross tér között. 

Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje csütörtökön az MTI-nek azt mondta, a Kerepesi út 17-nél, az egykori gumigyár területén építkezési munkálatokat végeznek, szerdán ott került elő egy robbanótest. 

A tűzszerész katonák megállapították, hogy egy 1938-ban, Magyarországon gyártott, ötven kilogrammos légibombát találtak. 

Az ilyen típusú eszközöket a második világháborúban az ellenséges gyalogos erők visszaszorítására használták a magyar csapatok. 

A Kerepesi úton talált robbanótest élesített, mágneses gyújtószerkezettel van ellátva. 

Emiatt kell a hatástalanítás idejére nagyjából háromszáz méter sugarú körben kiüríteni az épületeket, és lezárni a közlekedési útvonalakat. Az együttműködő szervezetek - a Magyar Honvédség, a rendőrség, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Józsefvárosi Önkormányzat, valamint az érintett közlekedési társaságok - a vasúti menetrend és a közutak forgalmának figyelembevételével - végzik feladataikat. A biztonsági intézkedésekre este 8 órától kell számítani. 

A Mávinform csütörtök este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: rendőrség kiüríti és lezárja a területet, amely érinti a Kerepesi úti felüljárótól a Keleti pályaudvarról kivezető vonalszakaszt. Emiatt a Keleti pályaudvar és Ferencváros, valamint a Keleti és Kőbánya felső között, 22.30-tól szünetel a vonatközlekedés várhatóan szombaton hajnali 1 óráig.

A forgalomkorlátozás 14 személyszállító vonat közlekedését érinti. A vasúttársaság azt javasolja az utasoknak, hogy a hatósági lezárás előtti időre tervezzék utazásukat, amikor még a megszokott útvonalon, kevesebb átszállással érhetnek el úti céljukhoz. Aznap utolsó vonatként 22.20-kor, Kunszentmiklós-Tass állomásra indul az S25-ös járat, a Pécsről 19.27-kor induló, IC811-es számú Sopianae InterCity 22.14-kor pedig még beérkezhet a főpályaudvarra. Szombat hajnalban menetrend szerint megindulhat a vasúti közlekedés a Keleti pályaudvarról.

A lezárás ideje alatt: a Budapest-Győr-Hegyeshalom és a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonalak Keleti pályaudvar és Ferencváros, valamint a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalak közös szakaszán, a Keleti és Kőbánya felső között pótlóbuszok közlekednek néhány éjszakai vonat helyett.

A 347-es számú, Bécsből Bukarestbe közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat nem megy be a Keleti pályaudvarra, helyette Budapest-Kelenföld (menetrend szerint 22.04-kor), illetve Ferencváros állomáson (22.11-kor) tudnak fel- vagy leszállni az utasok. Ferencvárosból pótlóbusz szállítja a Keletiig a Bécs irányából érkezőket. A Békéscsaba, Bukarest irányába utazókat a Keleti melletti parkolótól (Thököly út) 23.10-kor induló pótlóbusz szállítja Kőbánya felsőre, ahol fel tudnak szállni a nemzetközi gyorsvonatra.

Az információs térképek megtekinthetők a MÁV-csoport weboldalán - közölték.