Szijjártó Péter üdvözlőlevelet küldött három új amerikai miniszternek

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. november 23. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 23-án. Szijjártó Péter elmondta, hogy az egész világ arra vár, hogy legyen biztonságos és hatékony vakcina a koronavírus ellen, ennek fejlesztése több helyen zajlik, és a kormány kötelessége, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsa a magyaroknak az oltóanyagot, amelynek beadása ingyenes és önkéntes lesz. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az új amerikai vezetés hivatalba lépése nyomán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gratuláló levelet küldött az új elnök, Joe Biden kormányzatában részt vevő Antony Blinken külügy-, Gina Raimondo kereskedelmi és Jennifer Mulhern Granholm energiaügyi miniszternek.
Vágólapra másolva!

Blinkennek szóló levelében kiemelte, hogy az Egyesült Államok az Európai Unió mellett Magyarország legfontosabb stratégiai partnere és szövetségese, és

a kétoldalú kapcsolatok az elmúlt években kiemelkedő mértékben fejlődtek.

Szijjártó Péter meglátása szerint a jelenlegi kivételesen jó viszony lehetőséget nyújt a két országnak arra, hogy szembeszálljanak a koronavírus-járvány miatt keletkezett kihívásokkal, és szorosabbá tegyék a transzatlanti együttműködést, amely létfontosságú az európai biztonság szempontjából.

Idén lesz 100 éve, hogy a két ország között diplomáciai kapcsolat jött létre, és az évforduló a magyar miniszter szerint szintén lökést adhat a kétoldalú viszonynak. Szijjártó Péter leszögezte, hogy

a magyar kormány ezután is a közösen osztott értékeken, a közös érdekeken és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést vár,

ő pedig személyesen is a politikai, biztonsági, gazdasági és kulturális téren folytatott együttműködés előmozdításán dolgozik.

A külpolitikát illetően kifejtette, hogy Magyarország továbbra is támogatja az Egyesült Államok és Izrael erőfeszítéseit a Közel-Kelet tartós békéjének megteremtésére és az antiszemitizmus elleni fellépésre nemzetközi szinten, továbbá a térséget alkotó országok uniós csatlakozásának támogatójaként változatlanul üdvözli Washington törekvését a béke és a gazdasági virágzás előmozdítására a Nyugat-Balkánon is.

Idén lesz 100 éve, hogy a két ország között diplomáciai kapcsolat jött létre, és az évforduló a magyar miniszter szerint szintén lökést adhat a kétoldalú viszonynak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A NATO-n belüli együttműködés fontosságára utalva a miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország számos nemzetközi katonai misszióban vesz részt, az elmúlt időszakban jelentős erőfeszítéseket tett védelmi költségvetésének növelésére, és

legkésőbb 2024-re el is éri a szövetségi vállalásban szereplő 2 százalékos szintet.

A védelmi beruházások nagysága a 20 százalékos küszöbnél nagyobb mértékben emelkedett, és több kétoldalú egyezmény is segíti a katonai partnerséget az Egyesült Államokkal - tette hozzá.

Mint Szijjártó Péter írta, a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági együttműködés is nagymértékű fejlődést mutatott az elmúlt években.

Jelenleg mintegy 1700 amerikai vállalat 106 ezer embert foglalkoztat Magyarországon,

az Egyesült Államok az európai országokon kívül a legnagyobb befektető hazánkban, és a legnagyobb nem európai exportpartner is. A kétoldalú kereskedelem 2019-ben 2,3 százalékkal, 5,8 milliárd dollárra nőtt.

Jelezte a magyar miniszter azt is, hogy az új amerikai kormányzattal igyekszik újabb gazdasági és üzleti együttműködési területeket feltárni. Kifejezte reményét, hogy mielőbb személyesen találkozik amerikai partnereivel.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszternek gratulálva Szijjártó Péter arra is rámutatott, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek legyőzésében az amerikai kereskedelmi tárcának kulcsszerepe lesz.

Magyarország nagyra értékeli azt a sikeres fejlődést, amelyet az elmúlt években értek el a kétoldalú kereskedelemben, ezek megszilárdítására törekszik, és további lehetőségeket keres az együttműködésre a közös érdekek mentén - húzta alá. Kifejtette: Magyarország számára prioritás a szoros kapcsolatok fenntartása a globális nemzetközi gazdasági partnerek közé tartozó Egyesült Államokkal.

Jennifer Mulhern Granholm energiaügyi miniszternek a magyar külügyi és külgazdasági tárca vezetője egyebek között azt írta, hogy a kétoldalú együttműködés az energia területén is komoly mértékben fokozódott az elmúlt években, és az elért eredmények - köztük az energiabeszerzés többirányúvá tétele, illetve

az amerikai cseppfolyósított gáz fogadására alkalmas kikötői terminál létesítése a horvátországi Krk szigeten - szilárd alapot nyújtanak ennek folytatásához.

A kormány elkötelezett a klímaváltozás elleni harcban, és kiemelt figyelmet fordít a megújuló energiaforrásokra, az atomenergia szerepét illetően pedig nagyon hasonló az álláspontja az amerikaihoz.

Szijjártó Péter meggyőződését fejezte ki, hogy az új amerikai kormányzattal is széles és közös alapra fogják helyezni a kétoldalú kooperációt az energiaügyek területén.