Egyre több helyről éri bírálat Brüsszel koronavírus elleni vakcinabeszerzését, melyet az Európai Bizottság koordinál, mert nemhogy nem nő a szállított vakcinamennyiség, de az idő múlásával egyre kevesebb lesz. Ahogy megírtuk, az olaszok beperlik a Pfizert, és már a német egészségügyi miniszter is Brüsszelt kritizálja. A V4NA nemzetközi hírügynökség levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben kikéri a beszerzésekre vonatkozó szerződéseket.

Egyre több tagállam bírálja az Európai Unió közös koronavírus elleni vakcina beszerzését, miután a tagállamok átoltottsága messze elmarad Izraelhez, az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz képest.

A közös beszerzést lebonyolító Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kitart amellett, hogy a döntés a közös beszerzésről jó döntés volt, ugyanakkor szerdán arra is felhívta a figyelmet, hogy fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinációkat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökeForrás: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Ehhez viszont elegendő mennyiségű vakcinára lenne szükség, ami azonban nem áll rendelkezésre.

A szűk keresztmetszet a globális gyártókapacitás, nem pedig a megrendelt vakcinák száma, magyarázkodott Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos. Ez azonban nem magyarázza meg azt, hogy más országok, például az Egyesült Királyság miért kap több adagot a már legyártott vakcinákból.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztosForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Babis cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő is kritikával illette az Európai Bizottságot a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban, és bírálták az uniós intézmények lassú engedélyeztetési eljárását. 

Andrej Babis azt is kijelentette, hogy az uniós közös beszerzés csak hátrányt jelent a csehek számára.   

Markus Söder bajor miniszterelnök a Bild am Sonntagnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy  az Európai Bizottság kudarcot vallott feladatában, képtelen volt elegendő vakcinát lefoglalni. Szerinte a Bizottság beszerzési eljárása nem volt megfelelő, túl bürokratikusan terveztek, túl kevés vakcinát rendeltek azokból, amelyek valóban megfelelők lennének, és túl sokáig tartottak a tárgyalások az oltóanyag áráról.

A V4NA levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez, akitől tájékoztatást kértek a vakcinabeszerzésekről, és kikérték a beszerzésekre vonatkozó szerződéseket.

Arról is kérdezték az elnököt, hogy kik és mikor tárgyaltak a vakcinabeszerzésekről, kik írták alá a szerződéseket a gyártókkal, és pontosan mikor és milyen mennyiségben rendeltek vakcinát.