Este 10 óra után kezdik a fővárosi Kerepesi úton talált világháborús bomba hatástalanítását a honvédség tűzszerészei - tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje péntek este az MTI-t.

Markovics Zita elmondta: a két érintett társasházat kiürítették, ez körülbelül 60 embert érintett.
A katonák megvárják, hogy 22:20-kor elmenjen az utolsó vonat, majd megkezdik a munkát - tette hozzá.

A Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek korábban elmondta: szerdán a Kerepesi út 17. számnál, az egykori gumigyár területén zajló építkezés során került elő egy 1938-ban Magyarországon gyártott, ötven kilogrammos légibomba.

Tűzszerész vizsgál egy világháborús bombát hatástalanítása előtt a fővárosi Kerepesi úton 2021. január 22-én.Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A robbanótest élesített, mágneses gyújtószerkezettel van ellátva. Ezért a hatástalanítás idejére nagyjából háromszáz méter sugarú körben ki kell üríteni az épületeket, és lezárni a közlekedési útvonalakat.

A rendőrség tájékoztatása szerint este fél 9-től szombat hajnali 2 óráig lezárják az Asztalos Sándor utat a Kerepesi út és a Ciprus utca között, továbbá 21:45-től szintén szombat hajnali 2 óráig a Kerepesi utat a Dózsa György út és a Baross tér között.

A Mávinform azt közölte: a Keleti pályaudvar és Ferencváros, valamint a Keleti és Kőbánya felső között 22:30-tól szünetel a vonatközlekedés várhatóan szombaton hajnali 1 óráig. A forgalomkorlátozás 14 személyszállító vonat közlekedését érinti.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint az érintett szakaszon az ott közlekedő BKK-járatok - a 80-as trolibusz és egyes éjszakai járatok - rövidített, illetve terelőútvonalon járnak.