Hatástalanították a világháborús bombát Budapesten

Budapest, 2021. január 22. Tűzszerész vizsgál egy világháborús bombát hatástalanítása előtt a fővárosi Kerepesi úton 2021. január 22-én. Az egykori gumigyár területén zajló építkezés során került elő egy 1938-ban Magyarországon gyártott, ötven kilogrammos légibomba. A robbanótest élesített, mágneses gyújtószerkezettel van ellátva. Ezért a hatástalanítás idejére nagyjából háromszáz méter sugarú körben ki kell üríteni az épületeket, és lezárni a közlekedési útvonalakat. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Kevesebb mint egy órán belül sikerült hatástalanítaniuk a honvédség tűzszerészeinek a héten a budapesti Kerepesi úton előkerült világháborús bombát pénteken éjjel.
Vágólapra másolva!

Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje a helyszínről nyilatkozva az MTI-nek elmondta: minden gond nélkül sikerült kiszerelni a gyújtószerkezetet.

A bombatestet és a gyújtót is felrakták a tűzszerészautóra, azokat a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják.

Tűzszerész vizsgál egy világháborús bombát hatástalanítása előtt a fővárosi Kerepesi úton. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A korlátozásokat feloldották, a környéken halad a forgalom - tette hozzá.


Budapest VIII. kerületében a Kerepesi út 17. számnál, az egykori gumigyár területén zajló építkezés során szerdán került elő egy 1938-ban Magyarországon gyártott, ötven kilogrammos, élesített, mágneses gyújtószerkezettel ellátott légibomba.

A péntek éjjeli hatástalanítás idejére nagyjából háromszáz méter sugarú körben lezárták a környéket és kiürítettek két társasházat. Mintegy hatvan embernek kellett átmenetileg elhagynia otthonát.
A korlátozások a Keleti pályaudvar és egyes BKK-járatok közlekedését is érintették.

A Mávinform korábban azt közölte: szombat hajnalban menetrend szerint megindulhat a vasúti közlekedés a Keleti pályaudvarról.