Orbán Viktor: Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának nyilatkozott, ahol elmondta, a korlátozásokat addig nem lehet feloldani, amíg nem kezdődik meg a tömeges oltás. Jelenleg Moszkvában tárgyal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a kínai oltóanyagot pedig már a Vajdaságban is tudják tanulmányozni, hiszen ott már megkezdődtek az oltások. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy Debrecenben magyar vakcinagyárat építenek, amely csökkenti majd a jövőben az ország kiszolgáltatottságát. A csütörtök esti uniós csúcsról a miniszterelnök azt mondta: a magyaroknak nem magyarázatra, hanem vakcinára van szüksége.
Vágólapra másolva!

Ha elkezdünk beszélni valamilyen feladatról, akkor megnevezzük a problémát, és utána megmutatjuk, hogyan lehet kijavítani azt. A magyar nyelv a probléma szíve közepének megy - mondta a tegnap esti uniós csúccsal kapcsolatban a miniszterelnök. Szerinte a brüsszeli kultúra inkább a francia kultúrához hasonlít.

Nem lehet azzal kezdeni, hogy van egy problémánk, amit meg kell oldani, hanem először az uniót és az országot kell dicsérni, utána lehet csak a problémáról beszélni

- fejtette ki. Úgy vélte, nem lehetett azt mondani, ami az igazság, nyers magyar módon, hogy Nagy-Britanniában, Izraelben, Oroszországban több embert oltottak be, mint az unióban, és emiatt megkérdezni: nem kellene szembenézni a tényekkel? A miniszterelnök kifejtette, hogy az AstraZeneca-vakcina jóváhagyásának lassúságát számon kérte a lengyel miniszterelnök.

- emelte ki.

Az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú

- húzta alá. Vakcina kell, mert az jelenti az életet - folytatta.

A verseny az egyetlen olyan dolog, ami kikényszeríti a megfelelő helyzetet, ezért fontos, hogy több vakcinát engedélyezzenek - mondta. Egyes cégeknek milliószámra állnak a raktáraikban, de Brüsszel nem adja ki az engedélyt, pedig már rengeteg embert beoltottak ezekkel a vakcinákkal - érzékeltette Brüsszel lassúságát a miniszterelnök.

Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában egy korábbi fotón. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem akarok huzakodni Brüsszellel, mert az politikai huzakodás, itt nem politikáról, hanem emberéletekről van szó - emelte ki a miniszterelnök annak kapcsán, hogy majd a járvány után lesz idő arra, hogy a tagállamok megvizsgálják, jó döntés volt-e Brüsszelre bízni a vakcinabeszerzést. Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret - érzékeltette.

Az orosz vakcina ügyében ma Moszkvában van Szijjártó Péter külügyminiszter, Kína pedig akkor fogja küldeni a vakcinákat, ha Magyarországon megkapja a vészhelyzeti használati engedélyt.

Fontosnak nevezte a miniszterelnök, hogy a Vajdaságban már oltanak a kínai oltóanyaggal, így nem kell messzire utazni, hogy tanulmányozni tudják a szakemberek.

- mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök ismertette az aktuális számokat: 1311 új fertőzöttet azonosítottak, 98 a halottak száma, 3958 ember van kórházban, 274 ember lélegeztetőgépen.

138 983 embert oltottak be,

400 ezer olyan ember van, aki vagy az oltás miatt, vagy mert meggyógyult, védettnek minősül, nem fertőznek meg másokat, és ők sem fertőződnek meg.

Akkor lehet arról gondolkodni, hogy az élet visszatér a normális szintre, ha beoltották az egészségügyi dolgozókat, az idősotthonokban lakókat, a krónikus betegeket, a védekezésben részt vevőket és az időseket, akik nem szenvednek krónikus betegségben. Ez a vakcináktól függ. Ha van vakcina, akkor gyorsan el lehet ide jutni - mondta a miniszterelnök.

Szó volt az Operatív Törzs ülésén, hogy be lehet-e oltani az érettségizőket és tanáraikat, hogy esetleg visszatérhessenek az iskolába és felkészülhessenek ott a vizsgákra.

Amíg nincs feloldás, addig tartsuk be a korlátozásokat,

kérte a miniszterelnök, hiszen az első hullámban is működtek ezek, és most is sikerült ezeknek köszönhetően alacsonyan tartani a fertőzöttek számát.

A gazdaság helyreállításával kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, hogy egy gyors gazdasági növekedést szeretne a járvány után, ezen dolgoznak. Szerinte egy komoly ország, mint Magyarország, nem engedheti meg magának, hogy kilincselni kelljen vakcináért. Ugyanilyen nehéz helyzet volt tavasszal, hogy lélegeztetőkészüléket szerezzen az ország a világ bármely pontjáról. Ezért

a kormány elrendelte egy vakcinagyár felépítését,

amely elég nagy lesz ahhoz, hogy képesek legyenek elegendő vakcinát gyártani. Ez Debrecenben fog felépülni. Ez csökkentheti az ország kiszolgáltatottságát. A vakcinaügyben nem leszünk még egyszer ilyen kiszolgáltatottak - emelte ki.

Többen dolgoztak 4 ezerrel, mint a járványt megelőző utolsó decemberben, ami fantasztikus teljesítmény,

mondta Orbán Viktor. A munkahelyeket kell megvédeni, amely akkor lehetséges, ha erősek a vállalkozások - folytatta. Ehhez kellett, hogy a bankok és az önkormányzatok is elengedjenek követeléseket.

A baloldali kormányok olyan válságkezelést hajtottak végre, amelyben az volt a meggyőződésük, hogy a bankokat és a vállalatokat kell megvenni, ehhez pedig az emberektől kell átcsoportosítani forrásokat. Ez nem vált be.

Mi nem az adók fokozására, hanem a bérek emelésére koncentrálunk, válság idején indítjuk a valaha volt legnagyobb otthonteremtési támogatást, az orvosok béremelését, a fiatalok adókedvezményét. A 2008-2009-es válságkezelés nem működött, sőt tragédia volt Magyarország számára - emelte ki a miniszterelnök.

A kormány dolgozik azon, hogy kell-e valamilyen igazolvány, amely arról szól, hogy akik már átestek a fertőzésen vagy beoltották magukat, nagyobb szabadságot kapjanak. Ha elérjük az egymillió főt, akkor lesz fontos ez a vita - mondta. A határátlépésekkel kapcsolatban komoly vita van az unióban egy esetleges vakcina-útlevélről, de konkrét válaszok még nincsenek - fejtette ki.

Megemeltük a kórházban dolgozók bérét és az ápolókét is, majd jött a kamarától egy javaslat az orvosok béremelésére. Ezt a kormány elfogadta, ezért a többi orvos bérét is ehhez szeretnénk igazítani, így döntöttünk a háziorvosok és a fogorvosok béremeléséről - mondta.

Azt szeretnék, hogy a háziorvosok összefogjanak, és lássák el azokat a körzeteket, ahol most nincs háziorvos,

így ők is annyit kereshetnek, mint a kórházi orvosok, ezzel pedig az emberek is jól járnak.

A magyar kultúra napja kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, hogy a magyar himnusz egy olyan imádság, amelyben saját magunkat kárhoztatjuk azokért a csapásokért, amelyeket ránk mért a Jóisten. Nem látom az értelmét, hogy arról vitatkozzunk, hogy a magyar kultúra kereszténye-e, mert amiben létezünk, az a keresztény kultúrából nőtt ki - mondta. Ez ténykérdés szerinte. A múlt mellett fontosnak tartom, hogy a magyar nyelv jól tudja leírni, kifejezni az újításokat, megjelenő új technológiákat, vagyis hajlékony legyen a nyelv - mondta, ebben szerinte most nem áll jól az ország, de mint ahogy kiemelte, egy következő ciklusban többet lehet ezzel foglalkozni.

Korábban írtuk:

Péntek reggel a miniszterelnök az Operatív Törzsben kezdte a napot, az ülésen tájékozódott a járvány legfrissebb információiról.

Csütörtökön este az Európai Unió állam- és kormányfői videókonferenciát tartottak, melynek középpontjában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések koordinálása, valamint a beoltás felgyorsításának szükségessége állt.