A vakcinák mellett a gázszállításról is megállapodott Magyarország és Oroszország

LAVROV, Szergej; SZIJJÁRTÓ Péter
Moszkva, 2021. január 22. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b) fogadja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában 2021. jnauár 22-én. MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata
Vágólapra másolva!
Oroszország harminc napon belül megkezdi a Covid-19 elleni vakcina első tételének szállítását, emellett politikai megállapodás született arról, hogy a hosszú távú szerződés októberi lejárta után is folytatódik a gázszállítás Magyarországra - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek a pénteki moszkvai tárgyalásairól.
Vágólapra másolva!

- mondta a tárcavezető.

- fogalmazott Szijjártó Péter.

Elmondta, hogy Magyarország egymillió ember beoltására alkalmas vakcinamennyiséget vásárol, ami praktikusan kétmillió adagot jelent, hiszen egy embernek két oltást kell kapnia a védettség elérése érdekében. Ezt a mennyiséget az orosz fél három ütemben fogja leszállítani.

- mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b) fogadja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában 2021. január 22-én Forrás: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata/-

- hangoztatta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy az oltási folyamat nem politikai, hanem szakmai kérdés, Magyarország érdeke pedig ennek felgyorsítása.

Szijjártó Péter az energiaellátás kérdésére áttérve rámutatott, hogy októberben lejár az immár 26 éve megkötött kétoldalú gázvásárlási megállapodás. Elmondta, hogy Alekszandr Novak energetikai miniszterelnök-helyettessel politikai megállapodást kötött az orosz gázszállítások folytatásáról. Hozzátette, hogy ennek technikai, mennyiségi és árbeli vonatkozásairól a Gazpromnak az érintett magyar vállalatokkal kell megegyeznie.

Magyarország emellett folytatja annak a 15 kilométer hosszú gázvezetéknek az építését, amely a magyar-szerb határt köti össze a magyar nemzeti gázvezeték-rendszerrel.

Ezen a vezetéken keresztül októbertől már lehetőség lesz arra, hogy hatmilliárd köbméternyi gáz érkezzen Magyarországra déli irányból.

Mint mondta, ez megnyitja Magyarország számára az útvonalak és a források diverzifikálásának lehetőségét is, hiszen ezen a gázvezetéken keresztül elérhető lesz Magyarország számára az a transzadriai vezeték, amelyen például Azerbajdzsánból is érkezik majd gáz Európába.

- nyilatkozott Szijjártó Péter.