Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatót Moszkvában, ahol bejelentette, hogy egymillió ember beoltásához elegendő orosz vakcinát vásárolt Magyarország.

A magyar tárcavezető korábban az orosz egészségügyi miniszterrel közösen jelentette be, hogy Magyarország Oroszországtól három ütemben tud nagy mennyiségű oltóanyagot vásárolni.

Egymillió ember beoltásához elegendő, kétmillió adag koronavírus elleni vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól - részletezte korábbi bejelentését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában, amikor találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Az első adag vakcina-szállítmány egy hónapon belül Magyarországon lesz

- olvasható Szijjártó Péter legújabb Facebook-bejegyzésében

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón azt mondta, három céllal érkezett ma Moszkvába:

Hogy találkozzon Szergej Lavrovval, illetve azért, hogy oltóanyagot és gázt vásároljon.

Az oltóanyag-vásárlásban megállapodtam, és a gázvásárlás tekintetében is jól állok

- mondta Szijjártó Péter.

Magyarország is folyamatosan szembesül a világjárvány okozta egészségügyi és gazdasági kihívásokkal

- folytatta a miniszter.

Az oltóanyag sajnos lassan érkezik, és ezért nagyon fontos volt Magyarország számára a megállapodás Oroszországgal, hogy újabb forrásból nagy mennyiségű oltóanyagot tudjunk Magyarországra szállítani.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert fogadja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában 2021. jnauár 22-énForrás: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata/-

Magyarország már visszakapta Oroszországtól az aláírt szerződést, amelynek értelmében

egymillió ember beoltásához elegendő, azaz kétmillió adag koronavírus elleni vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A két ország abban állapodott meg, hogy Magyarország három ütemben vásárolja meg ezt az adagot:

Az első hónapban 300 ezer, a második hónapban 500 ezer, míg a harmadik hónapban 200 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezik az országba.

Ez egy hatalmas előrelépés számunkra, ugyanis naponta 100-150 halálos áldozat van Magyarországon, és több mint 10 milliárd forintnyi kárt okoznak a korlátozások Magyarországnak.

Mi továbbra is arra törekszünk, hogy a kölcsönös tisztelet alapján fejlesszük a kétoldalú kapcsolatrendszerünket - zárta Szijjártó Péter a találkozót, miután megköszönte Szergej Lavrovnak a közreműködést, az együttműködést és a támogatást.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést kezd Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel  Moszkvában 2021. jnauár 22-énForrás: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata/-

Szergej Lavrov kitért arra, hogy a járványellenes együttműködés új területe a kétoldalú kapcsolatoknak. Szerinte a Szputnyik V jól bizonyított Magyarországon, aminek következtében a magyar szakemberek jóváhagyták használatát.

Szijjártó Péter pénteki moszkvai tárgyalópartnerei között szerepel Lavrov mellett Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes, Nyikolaj Sulginov energetikai, Mihail Murasko egészségügyi, Gyenyisz Manturov kereskedelmi és ipari miniszter, valamint Alekszej Miller, a Gazprom és Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.