Vadászfegyverre szerelhető zöld fényű lámpával próbálta elvakítani egy rendőrségi helikopter vezetőjét egy férfi a magyar-ukrán határnál 2019 őszén. A Nyíregyházi Járási Ügyészség munkatársai közlekedés biztonsága elleni bűntettel vádolják.

A vádirat szerint a rendőrség és az adóhatóság munkatársai 2019 novemberében egy este helikopteres határellenőrzést tartottak a magyar-ukrán határ mentén. A 21 óra körül felszálló helikopterben a két pilótán kívül még három hivatásos állományú utas tartózkodott, akik a munkájukat végezték. A helikopter erős szélben, 120 km/h sebességgel repült a földtől 250 méter magasságban, elsötétítve.

Amikor egy férfi házához közeledtek és a ház tulajdonosa meghallotta a rotorok zaját, magához vette

a vadászfegyverére szerelhető zöld-fehér fényt kibocsátó lámpáját és rávilágított a helikopter fülkéjére.

Ezzel láthatóvá tette a helikoptert, amit pár másodpercig még követett is a fénnyel.

rendőrségi helikopterek (illusztráció)Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A pilótát megzavarta a fény, meg kellett állnia a levegőben, nem folytathatta a határellenőrzést. Eközben a levegőben egyhelyben kellett tartania a helikoptert. A művelet az erős szélben és az alacsony magasság miatt fokozott figyelmet igényelt a pilótától. A férfi ezzel veszélyeztette a helikopterben ülők életét és testi épségét.

Az ügyészség közlekedés biztonsága elleni bűntettel vádolja a férfit, és azt indítványozta a vádiratban, hogy a bíróság végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, kobozza el tőle a bűncselekményhez használt lámpát és a közel 400.000, -forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezze. Az eljárás a Fehérgyarmati Járásbíróságon folytatódik.