Ahogy egyre több vakcina érkezése várható, úgy erősödik az oltási hajlandóság itthon

koronavírus, oltás, koronavírus elleni vakcina, Nyíregyháza
Nyíregyháza, 2020. december 27. Misák Viktor, a Covid-intenzív részleg egyik vezető főorvosa megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelőjének épületében kijelölt dolgozói oltóponton 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Az év elején mért emelkedéshez képest is tovább nőtt az oltási hajlandóság Magyarországon – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásából. Már a magyarok 55 százaléka tervezi, hogy beoltatja magát a koronavírus elleni védőoltással.
Vágólapra másolva!

Január elején már 10 százalékponttal nőtt a múlt év végéhez képest a magukat beoltatni kívánók aránya Magyarországon, erre a hétre a kutatás adatai további 10 százalékpontos növekményt mutatnak. Ez azt jelenti, hogy

Magyarországon már több mint négymillióan nyitottak a vakcina beadatására, 2020 végéhez képest másfél millióval többen.

Több tényező is közrejátszhatott abban, hogy az év elején másfélszeresére emelkedjen az oltási hajlandóság hazánkban. Egyrészt

már több mint százezer embert beoltottak

Magyarországon, valamint a világon is több millió ember kapta meg a vakcinát komolyabb mellékhatások nélkül, ami az egyik méregfogát húzta ki az oltásellenesek érvelésének. Másrészt egyre többen vállalják fel oltáspártiságukat egyes közéleti szereplők, véleményformálók közül is, ami biztosan közrejátszik a hajlandóság növekedésében.

Négyből három ember oltatna

Az átoltottság szempontjából továbbra is a legfontosabb, hogy a legidősebbek,

a 60 év fölöttiek korcsoportjában a legmagasabb az oltási kedv,

négyből három ember beoltatná magát ebben a korosztályban. Az életkorral fordított arányban csökken a hajlandóság, a fiataloknak csak harmada tervezi beadatni a vakcinát. A jövőben vélhetőleg ez a korcsoport is nyitottabb lesz, ha a különböző szórakozási és utazási lehetőségek az oltáshoz lesznek kötve.

Ugyan növekedett, de még 50 százalék alatt van (48 százalék) a kormányfő kritikusainak körében az oltási hajlandóság. Éppen ezért továbbra is

nagy a felelőssége a baloldal politikusainak, hogy ne ássák alá a vakcinába és a magyar hatóságokba vetett bizalmat.

Alapvető fontosságú, hogy egy ilyen, mindenki számára lényeges ügyben ne aktuálpolitikai céllal alakítsák ki a véleményüket a politikai szereplők, így a Magyarországon engedélyt kapott oltások esetében ne hergeljék a közvéleményt azok beadatása ellen.

Az egészségügyi rendszer felkészült a tömeges oltásra, csak a vakcinaszállítókra várnak Forrás: MTI/Balázs Attila

Milyen oltások érhetőek el idehaza?

Eddig 138 983 embert oltottak be Magyarországon, 5815-en pedig a második dózist is megkapták. Az oltópontokon jelenleg kétfajta vakcinát használnak: az elsőként uniós engedélyt kapott Pfizer-BioNTech oltóanyagot, valamint a Moderna vakcináját. Mindkettő a legmodernebbnek számító, úgynevezett RNS-vakcinák közé tartozik. Az eddig beadott oltások döntő többsége a Pfizer terméke. Mindkét oltóanyag az EU-val kötött szerződés keretében érkezik Magyarországra, szállításuk hetente, néhány tízezer adagonként történik.

Ezeken kívül engedélyt kapott Magyarországon az Oxford-AstraZeneca vakcinája, valamint az orosz Szputnyik-V. Mindkettő úgynevezett vektoralapú oltás. Modern, biztonságos, de ritkán előfordulhat, hogy a beoltott személyben nem vált ki megfelelő immunválaszt, még ritkább esetben pedig túlzott immunválasz jelentkezik. Az AstraZeneca készítménye a január végére várható uniós jóváhagyás után juthat el a tagországokba. A orosz vakcinára pénteken kötött megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában.

Egymillió ember beoltásához elegendő vakcinát vásárol Magyarország, amit az orosz gyártó három hónap alatt szállít majd le. Az első, 300 ezer embernek elegendő tétel egy hónapon belül megérkezik.

Előrehaladott tárgyalásokat folytat a magyar kormány a kínai Sinopharm gyógyszergyártóval is. Az ő vakcinájuk a "hagyományosnak" mondható technológián alapul, vagyis elölt vírust tartalmazó vakcina.

Ez a biztonságos és stabil oltóanyag a legyengült immunrendszerű betegeknek is adható.

A kínai vakcina engedélyezése még nem zárult le Magyarországon. Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti rádióinterjújában azt mondta: pozitív döntés esetén a kínai vakcinával be lehetne oltani a 60 év felettieket, ami 1,7 millió embert jelent.

A magyar oltási kapacitásról a miniszterelnök úgy nyilatkozott: egy hétvégén akár másfél millió embert is képes lenne Magyarország beoltani.