Csapadékzóna éri el hazánkat vasárnap délután dél felől, éjszaka sok helyen havazásba válthat át az eső. Az előrejelzések szerint a hegyekben akár 20 centiméternyi friss hó is hullhat.

Vasárnap délután délnyugat felől egy csapadékzóna éri el az országot, amely fokozatosan északkelet felé halad. 

Az esti óráktól kezdődően az eső helyett egyre nagyobb területen havazás kezdődik  - írja közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A figyelmeztető előrejelzésük szerint éjfélig elsősorban a Dunántúl déli részén, valamint a Duna-Tisza köze déli vidékein 2-7 centiméternyi tapadó hó hullhat.

Akár 20 centiméternyi friss hó is hullhat a hegyekbenFotó: Csudai Sándor - Origo

Akár 20 centiméternyi friss hó hullhat a hegyekben

A legintenzívebb csapadéktevékenység azonban éjszaka várható, amely a legtöbb helyen kezdetben esővel indul, majd ezt egyre nagyobb területen havazás váltja. Mint írják, a halmazállapot-váltás idejében jelentős a bizonytalanság, így a várható hócentiméterekben is nagy eltérés lehet kis területen belül.

– A mostani forgatókönyvek alapján a legesélyesebb, hogy hétfőn a Duna vonalában és attól keletre nagy területen hullhat 5 centiméternyit meghaladó vizes, tapadó hó. A Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben a 10 centimétert, főként a hegyekben a 20 centimétert is elérheti, illetve meghaladhatja a friss hó mennyisége  – olvasható az OMSZ előrejelzésében.

Hétfőre ezért kilenc megyére adtak ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést havazás miatt.

Szerdáig tél lesz

A Dunától nyugatra jellemzően 5 centiméter alatti hóréteg alakulhat ki, északnyugat, nyugat felé haladva egyre kisebb eséllyel lehet hóra számítani. Reggelig északkeleten is még eső várható, az előrejelzés szerint itt majd napközben válthat át a halmazállapot.

A meteorológiai szolgálat ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a mediterrán ciklon természetét ismerve a változás fennállhat. 

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint a következő napokban is marad majd a télies idő. Kedden és szerdán a napsütés mellett megnövekszik a felhőzet, és elszórtan alakulnak ki hózáporok.

Az északnyugati szél sokfelé erős, olykor viharos lesz. Reggelente országszerte fagyni fog, és délutánonként is csak 0-5 fok valószínű.

Csütörtökön is erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és nyugat felől először hó  - néhol ónos eső -, majd havas eső, eső várható. Megerősödik a délnyugati szél, amellyel viszont több fokkal enyhébb levegő érkezik hazánk térségébe.