844 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon

LENGYEL Csaba
Szeged, 2021. január 23. Lengyel Csaba, a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján 2021. január 23-án. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
844 fővel emelkedett hétfő reggelre az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és meghalt 56 többségében idős, krónikus beteg - közölte a kormány hivatalos tájékoztató oldala.
Vágólapra másolva!

Összesen 360 418 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A halálos áldozatok száma 12 024 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 243 092 fő, az aktív fertőzöttek száma 105 302 főre csökkent. 3814 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 146 695 fő kapott oltást, közülük 9403 fő már a második oltását is megkapta.

Lengyel Csaba, a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján 2021. január 23-án Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és a korlátozások feloldása. Oroszországból egymillió ember oltására elég vakcina fog érkezni három ütemben.

A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma. Ezért

a jelenlegi védelmi intézkedések fenntartása és betartása továbbra is fontos. A kormány e heti ülésén várhatóan a korlátozások meghosszabbításáról dönt.

Lassú a vakcinabeszerzés az unióban

A Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzés lassú, és kevés oltóanyag is érkezik. A kormány számításai szerint, ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország, akkor szeptember végénél előbb nem lehetne feloldani a korlátozásokat.

Mivel Európában nincs elég oltóanyag, ezért minden biztonságos és hatásos vakcina beszerzésére szükség van a lakosság mielőbbi oltásához és a korlátozások mielőbbi feloldásához.

Szijjártó Péter külügyminiszter Oroszországban megállapodott egymillió ember oltására elég Szputnyik V vakcina beszerzéséről, amelyet a magyar hatóság az AstraZeneca-vakcinával együtt már engedélyezett.

A kínai Sinopharm vakcináról is zajlik a tárgyalás és a hatósági vizsgálat. Magyarországon eddig is, és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmazzák.

Mentőszolgálat ingyenes koronavírus-tesztelése Budapesten Fotó: Csudai Sándor - Origo

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer- és a Moderna-vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. A két gyártótól eddig összesen 165 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (5 db Pfizer-szállítmány és 1 db Moderna-szállítmány).

Újabb Pfizer-vakcinaszállítmányok érkeznek hétfőn és kedden, a két napon összesen 36 270 ember oltására elég oltóanyag érkezik. Hétfőn 11 115 ember oltásához elég vakcinát szállítanak 4 oltópontra, kedden 25 155 ember oltásához elég oltóanyagot szállítanak 20 oltópontra.

Az oltási rendben elsők az egészségügyi dolgozók. Azt kérik, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik még nem tették meg, mielőbb jelentkezzenek az oltópontokon időpontért. Kórházi oltópontok elérhetősége itt.

A második körben az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása kezdődött meg. Eddig összesen 10 ezer idősotthonban lakót és dolgozót oltottak már be. Nagyon sok szociális intézmény még hátravan, az oltás ütemét itt is a rendelkezésre álló vakcina határozza meg.

A harmadik körben a védőoltásra jelentkezett 89 év felettiek következnek, akiket a háziorvosok vagy oltócsapatok fognak beoltani akár a saját otthonukban. Az oltási munkacsoport is folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is, ha jön elég vakcina. Minden célcsoport időben értesülni fog a rávonatkozó tudnivalókról.

A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra már több mint 1,7 millióan regisztráltak a honlapon.

Az Operatív Törzs oltási munkacsoportot működtet, amely több verziót is felállított az oltáshoz, attól függően, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre, ütemes és tömeges oltás is lehetséges. Oltópontonként számolnak a kórházi oltópontokkal, a járóbeteg-szakrendelőkkel, a háziorvosi rendelőkkel, és szükség esetén akár a szavazóhelyeket is be lehet vonni.

A védelmi intézkedések továbbra is érvényben vannak.