Tárgyal a kormány a kínai Sinopharm gyártó vakcinájának beszerzéséről, amely elölt vírussal működik. A kínai vakcina bevált, már a világháború előtti járványhelyzetekben is bizonyított, megfelelően hatékony és biztonságos – hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

A hétvégén összesen 569 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot – számolt be Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti törzs szóvivője. A rendőrök 502 személlyel szemben azért intézkedtek, mert közterületen nem viselték a maszkot. 

A hétvégén két vendéglátóhely bezárása ügyében döntöttek, és 1471 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt. A hétvégén 5494 hatósági házi karantént rendeltek el, és 26 084 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat – tette hozzá Kiss Róbert.

Jól alakultak a hazai járványügyi adatok

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: a járványadatok pozitívan alakulnak az elmúlt időszakban. Hétfőig újabb 844 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 360 418 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 12 024 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 243 092 fő, az aktív fertőzöttek száma 105 302 főre csökkent. 3814 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen - mondta az országos tisztifőorvos. 

Ezek az adatok európai viszonyban is pozitívnak számítanak, hiszen több európai országban már a harmadik járványhullám kezdete fenyeget. Illetve azt is tudjuk, hogy egyes országokban már egy mutálódott vírus szedi az áldozatokat.  Hozzátette, már nemcsak Nagy-Britanniából indult mutáns vírus kering hazánkban, hanem a dél-afrikai eredetű vírustörzs is. 

Zajlik védőoltások beadatása

A kijelölt oltópontokon, illetve a szociális intézményekben eddig több mint 186 ezer jogosult kapta meg az első adag védőoltást. Hozzátette: a védettség majd a második adag vakcina beadatása utáni 10. nap környékén alakul ki. Hangsúlyozta: nincs a világon olyan vakcina, amely 100 százalékos védettséget nyújtana. 

Müller Cecília beszámolt arról, hogy hétfőn 11 155 személy beoltására elegendő Pfizer/BioNTech-vakcina érkezik hazánkba, majd kedden újabb adag jön, amely 25 155 ezer ember beoltására lesz elegendő.

Folyamatosan érkezik az oltóanyag MagyarországraForrás: MTI/Rosta Tibor

Vasárnap pedig az amerikai Modernától számíthatunk egy jelentősebb vakcinaszállítmányra. 

Mint mondta, azért is nagyon fontos, hogy minden területet és forrást kiaknázzanak vakcina tekintetében, mert a két nyugati gyártó folyamatosan változtatja a szállított vakcina mennyiségét és időpontját.

Szerencsére a múlt héten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egymillió ember beoltására elegendő vakcinára adott le rendelést Oroszországból. Ezek a szállítmányok harminc, hatvan és kilencven nap múlva érkezhetnek.  Most is zajlik a tárgyalás a kínai Sinopharm nevezetű céggel - mondta Müller Cecília. 

A Szputnyik V vakcinaszállítmányokat minden esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) fogja bevizsgálni - hangsúlyozta Müller Cecília.

Ilyen mellékhatások lehetnek a második oltás után

Úgy tűnik, most bármelyik vakcina megfelelő hatékonyságot és biztonságot nyújt - mondta Müller Cecília. Sokan kapják már a második adagot, és ott úgy tűnik, hevesebb reakciók lehetnek. A sejtes immunitás indul meg a második oltást követően, és ezek a sejtek emlékezni fognak erre a kórokozóra, és akcióba lépve ki tudják majd védeni a fertőzést. Ennek a folyamatnak az lehet a következménye, hogy erőteljesebbek a helyi reakciók, esetleg hőemelkedés és láz jöhet, de ez sem általános - mondta a szakember. Abban az esetben, ha valakinél ilyen reakciók merülnek fel, akkor Paracetamol készítményekkel lehet védekezni.

A parkokban és a zöldterületeken nem kell kötelező maszkot viselni - mondta kérdésre Kiss Róbert. A csoportosulásokat ezeken a helyeken is kerülni kell - tette hozzá.  Az oltásra eddig 1 775 000 fő regisztrált - mondta kérdésre Müller Cecília.