A hazai áramtermelés rendíthetetlen bástyája a Paksi Atomerőmű

Paksi Atomerőmű
Vágólapra másolva!
2020-ban – a koronavírus-járvány ellenére – a MAVIR adatai szerint bruttó 45,14 TWh villamos energiát fogyasztottunk, ez az érték csak minimálisan, közel 1 százalékkal kevesebb, mint a 2019. évi történelmi rekord, a 45,66 TWh fogyasztás. A valós fogyasztásnövekedés még nagyobb lehetett, hiszen hazánkban a beépített napelemes háztartási termelőegységek adatai közvetlenül nem jelennek meg a rendszeradatok között. Ahogy eddig, tavaly is a Paksi Atomerőmű volt a hazai villamosenergia-termelés rendíthetetlen bástyája.  
Vágólapra másolva!
Forrás: Hárfás Zsolt

Az éves bruttó 45,14 TWh (100%) villamosenergia-felhasználásból a hazai erőművek összességében 33,46 TWh (74,13%) villamos energiát termeltek, miközben az import mértéke 11,68 TWh (25,87%) volt.

A négy paksi blokk éves bruttó villamosenergia-termelése 16,055 TWh volt, ez a mennyiség a hazai termelés közel 48 százalékát és a hazai atomerőmű harmadik legnagyobb éves termelési értékét jelentette.

Növekvő megújulós termelés

2020-ban a hazai megújuló energiaforrások 4,4 TWh villamos energiát állítottak elő, ami 13,2 százalékos részaránynak felek meg. Ebből a nap: 4,79%, a szél 1,91%, egyéb források pedig 6,5 %-os arányban részesedtek. 2019-ben a hazai termelés megújulós részaránya 11,85 százalék volt. Mindez azt is jelenti, hogy 2020-ban az atomerőműnek és a megújulóknak köszönhetően a hazai villamosenergia-termelés közel 61 százaléka már klímabarát volt!

A hazai villamosenergia-fogyasztás összetétele 2009-2020 között Forrás: MAVIR, Ábra: Hárfás Zsolt

A tavalyi év utolsó negyedévének növekvő fogyasztási adatai továbbra is azt mutatják, hogy idén is folytatódhat a villamosenergia-igény növekedése, miközben még mindig rendkívül magas az import részaránya, ami változatlanul súlyos ellátás- és nemzetbiztonsági kockázatokat hordoz.

A 2021. január 8-i majdnem blackout fő üzenete is az volt, hogy nap- és szélerőművekkel nem lehet megváltani a világot, sőt, a rohamtempójú bővülésük egyre nagyobb veszélybe sodorja az európai villamosenergia-rendszert. Már ezen a napon is fogyasztói korlátozásokat kellett életbe léptetni Franciaországban és Olaszországban, valamint áramkimaradások voltak három országban: Szerbiában, Horvátországban és Romániában. Mindezek mellett pedig a tartalék gázerőműveket is fel kellett pörgetni, mert nem állt rendelkezésre a megfelelő mennyiségű villamos energia.

Hazánk energiaszíve

Majdnem megdőlt a történelmi rekordfogyasztás

2021. január 18-án, délután 17 óra körül a hazai villamosenergia-rendszer terhelése már elérte a 7100 MW (15 perces) értéket, ami csak minimális 5 MW-tal kevesebb, mint a 2019. évi 7105 MW-os történelmi csúcs. Ennek a magas fogyasztási értéknek már január 18-án, reggel 8 óra 13 perc körül megvolt az előjele, hiszen ekkor a hazai rendszerterhelés már 6811 MW-os értéket mutatott, amelyből akkor az import értéke közel 2300 MW volt! Ez is egyértelműen jelzi, hogy a hazai rendszer továbbra is folyamatosan nagy fogyasztási igényekkel szembesül, amelyet télen-nyáron, éjjel-nappal ki kell szolgálnia.

A hazai villamosenergia-rendszer legfontosabb adatai 2021. január 18-án, reggel 8 óra 13 perc körül Forrás: MAVIR

Súlyos kockázatok időszakát éljük

Gondoljunk csak bele, ha nem épülne meg a Paks II. Atomerőmű, és nem épülnének meg más, szükséges erőművek sem, akkor kizárólag csak az importra támaszkodhatnánk. Ez pedig súlyos nemzetbiztonsági kockázatokat vet fel. Magyarország lényegében kiszolgáltatottabbá válna amiatt, hogy a hazai fogyasztáshoz szükséges villamosenergia-ellátás „kapcsolója" más, külföldi országok, energiakereskedők kezében lenne. Az sem biztos, hogy egyáltalán lesz a jövőben elegendő importlehetőség a kieső európai kapacitások miatt, hiszen a szénerőművek, és például a németországi atomerőművek végleges leállításával hatalmas alaperőművi kapacitások fognak kiesni az európai rendszerből. A hazai villamosenergia-termelés és -fogyasztás adatairól a nap- és szélerőművi termelés, valamint az import megdöbbentő adatairól A koronavírus-járvány ellenére alig csökkent a hazai fogyasztás című cikkben lehet olvasni.

Magyarország alapvető nemzeti érdeke, hogy a hazai ellátásbiztonság garantálása érdekében új erőművi kapacitások épüljenek itthon. Feltétlenül szükség van olyan alaperőművekre, amelyek az időjárástól függetlenül képesek télen-nyáron, éjjel-nappal és minden másodpercben villamos energiát termelni. A Paks II. Atomerőmű ezt a célt fogja szolgálni, de mellette még számos más erőművet, különösen naperőműveket is építeni kell. Utóbbi esetében feltétlenül figyelembe kell venni, hogy időjárás- és napszakfüggő energiaforrásról van szó. Mindezek révén garantálni lehet a hazai fogyasztók biztonságos villamosenergia-ellátását, a klímavédelmi és a versenyképességi célok teljesülését, valamint a súlyos ellátás- és nemzetbiztonsági kockázatokat is hordozó villamosenergia-import szükséges mennyiségének minimalizálását. Ez mindannyiunk közös érdeke.

Hárfás Zsolt
atomenergetikai szakértő
az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője