Vágólapra másolva!
ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az amerikai állapotokról, az USA külkapcsolatairól.
Vágólapra másolva!

A kutató szerint nem kevés feladat szakadt a napokban hivatalba lépett új amerikai adminisztrációra a külpolitikai kérdések tekintetében is. Ezek közé tartozik Kína folyamatos nyomásgyakorlása Tajvanra, aminek következtében például Ausztrália is jelentős fegyverberuházásba kezdett. Joe Biden elnöknek is kellene valamit kezdenie Pekinggel, mert olybá tűnik – tette hozzá, a távol-keleti nagyhatalom most úgy érezheti, akár merészebb lépéseket is megengedhet magának.

Az európai teret figyelve, az elnök már beszélt a brit miniszterelnökkel, ami nem lehetett egyszerű, hiszen az első lépése az volt, hogy az Ovális Irodából elvitette Churchill szobrát, ami üzenet lehetett a briteknek. Boris Johnsont az amerikai demokraták Trump hívének tartják, a kutató szerint nem lenne szabad a két ország kapcsolatát egyfajta kicsinyes bosszúért feláldozni. Ugyanez a helyzet Magyarországgal is, nem kellene bosszút kívánni egy, a kampányban tett kiállásért vagy azért, mert a magyar kormány többször is elismerte Donald Trump tevékenységét.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.