Hétfőn egy hónapra elrendelték annak a 29 éves osztrák és 23 éves orosz férfinak a letartóztatását, akik 8 migránst próbáltak keresztülcsempészni Magyarországon. Az M6-os autópálya Tolna megyei szakaszán fogták el őket.

A magyarul nem beszélő, osztrák lakcímmel rendelkező férfiak osztrák rendszámú autóval január 22-én dél körül M6-os autópálya Tolna megyei szakaszán, Paks térségében közlekedtek, amikor igazoltatták őket.

Az ötszemélyes kocsiban további nyolc szír férfi utazott iratok nélkül. A migránsok korábban embercsempészek segítségével jutottak el Szíriából Törökország, Görögország, Albánia és Koszovó érintésével Szerbiába. A zombori menekülttáborból szintén embercsempészek segítségével kerültek Magyarországra, ahonnan Ausztriába próbáltak hasonló módon eljutni.

Az előre megbeszélt találkozási helyen beszálltak az értük érkező kocsiba, többen a csomagtartóba.

Az ügyészség szerint a minősített embercsempészéssel gyanúsított, Ausztriában és Németországban már több alkalommal felfüggesztett börtönre ítélt férfiak esetében fokozottan fennáll a szökés, rejtőzködés és a bűnismétlés veszélye, illetve a bizonyítás megnehezítése sem kizárható náluk.

Emiatt a bíróság február 25-ig elrendelte a letartóztatásukat.