A kedvező járványügyi adatok mellett a fenyegetettség nem múlt el, újabb mutációk fenyegetnek

Szeged, oltás
Vágólapra másolva!
A kormány és az egészségügy arra törekszik, hogy minél több oltóanyagot be tudjanak szerezni, mivel egyértelmű, hogy csak a tömeges oltások megkezdésével lehet enyhíteni a biztonsági előírásokon – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: az elmúlt 24 órában 153 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot.

Hétfőn 127 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök azért, mert közterületen nem viseltek maszkot. Hét személlyel szemben pedig azért, mert a tömegközlekedési eszközökön, illetve annak váróhelyiségeiben nem viselték a maszkot.

A rendőrök 354 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt. Hétfőn 2644 hatósági házi karantént rendeltek el, és 8190 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat – tette hozzá.

A legjobb védekezés a vakcina

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy a világon már közel százmillió ember fertőződött meg a koronavírussal, és kétmillió fölött jár az elhunytak száma.

Az elmúlt két hétben kedvezően alakulnak hazánkban a koronavírus-járvány adatai.

Csak a védőoltás jelenthet végső megoldást Forrás: SZTE Sajtó

Kedd reggelre 459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 360 877 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 89, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 12 113 főre emelkedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 244 681 fő, az aktív fertőzöttek száma 104 083 főre csökkent. 3815 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen

– számolt be az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília elmondta: hétfőn 11 115, kedden pedig több mint 25 ezer ember beoltására elegendő Pfizer-vakcina érkezett. Moderna-vakcinából pedig 9 ezer ember oltására elegendő fog érkezni a hétvégén - mondta.

– mondta a tisztifőorvos. A kormány és az egészségügy arra törekszik, hogy minél több oltóanyagot be tudjanak szerezni, mivel egyértelmű, hogy csak a tömeges oltások megkezdésével lehet enyhíteni a biztonsági előírásokon.

- mondta Müller Cecília.

Eddig 80 intézménybe jutottak el

Arra törekszünk, hogy minél több oltóanyagot beszerezzünk Magyarországra, csak a tömeges oltások megkezdésével lehet a járványhelyzeten nagymértékben javítani - tette hozzá. Lassan szeretnénk, ha véget érne az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása. Müller Cecília elmondta, hogy az idősotthonokban, és más bentlakásos intézményekben is lesz lehetőség az oltásokra. Eddig 80 intézménybe sikerült eljutni, mivel csak ennyi oltás volt eddig.

Müller Cecília elmondta, hogy az idősek esetében a legmagasabb a halálozási arány, ezért kell őket elsőként beoltani. Közölte, hogy

a tömeges oltás fog minket egy olyan járványügyi helyzetbe hozni, amikor mindenféle szolgáltatás újraindulhat.

Mindenki erre törekszik, hogy ez megtörténhessen.

- mondta a szakember.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy több helyen csökkent a szennyvízben lévő koronavírus-örökítőanyag mennyisége, több településen pedig stagnált. Mindez azt mutatja, hogy kedvező a járványügyi helyzet - tette hozzá.