1004 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 361 881 főre nőtt az itthon azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 85, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 198 főre emelkedett. 

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 246 596 fő, az aktív fertőzöttek száma 103 087-re csökkent. 3809 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen - írja a kormány hivatalos tájékoztató oldala. 

Eddig 152 704 fő kapott oltást, közülük 17 772 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lassan lezárul, és az idősotthonokra összpontosulnak majd az oltások, amennyire azt a rendelkezésre álló vakcina lehetővé teszi. A kormány mai ülésén tárgyalja a védelmi intézkedések fenntartását. A kormány szeretne mielőbb nyitni, de ahhoz a tömeges oltásra, ahhoz pedig elég vakcinára van szükség. Az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina jön, ezért is keresünk más vakcinabeszerzési lehetőségeket - írják a honlapon.

Koronavírus elleni oltóanyagot, újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat visznek a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben 2021. január 26-ánForrás: MTI/Balogh Zoltán

A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma. Ezért a jelenlegi védelmi intézkedések fenntartása és betartása továbbra is fontos. A kormány szerdai ülésén vizsgálja a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat. 

A Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzés lassú, és kevés oltóanyag is érkezik. A kormány számításai szerint, ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország, akkor szeptember végénél előbb nem lehetne feloldani a korlátozásokat - írják a honlapon.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer- és a Moderna-vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. A két gyártótól eddig összesen 201 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (7 db Pfizer-szállítmány és 1 db Moderna-szállítmány). A hétfőn és kedden érkezett vakcinákkal az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok oltása folytatódik.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Mivel Európában nincs elég oltóanyag, ezért minden biztonságos és hatásos vakcina beszerzésére szükség van a lakosság mielőbbi oltásához és a korlátozások mielőbbi feloldásához. Magyarország egymillió ember oltására elég Szputnyik V vakcina beszerzéséről állapodott meg Oroszországgal, amely három ütemben fog megérkezni. Az orosz vakcinát a magyar hatóság az AstraZeneca-vakcinával együtt már engedélyezte. A kínai Sinopharm-vakcináról is zajlik a tárgyalás és a hatósági vizsgálat.  Magyarországon eddig is, és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmazzák.

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk egy hónapja tart és lassan lezárul. Kérjük, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik még nem tették meg, mielőbb jelentkezzenek az oltópontokon időpontért.

A második körben az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása kezdődött meg. Eddig összesen 10 ezer idősotthonban lakót és dolgozót oltottak már be. Nagyon sok bentlakásos szociális intézmény még hátravan, az oltás az elkövetkező időszakban itt fog folytatódni.

A harmadik körben a védőoltásra jelentkezett 89 év felettiek következnek, akiket a háziorvosok vagy oltócsapatok fognak beoltani akár a saját otthonukban. Az oltási munkacsoport is folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is, ha jön elég vakcina. Minden célcsoport időben értesülni fog a rá vonatkozó tudnivalókról.

A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra már több mint 1,7 millióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.