Szerdán megérkezett a bamlanivimab nevű, koronavírus elleni gyógyszer Magyarországra, a készítményt elsőként a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet alkalmazhatja - nyilatkozta Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója az M1 aktuális csatornának.

A koronavirus.gov.hu oldalon azt írják, hogy Vályi-Nagy István nyilatkozata szerint a készítmény egy már meggyógyult beteg vérplazmájából készített monoklonális antitest, amely az esetek háromnegyedében megakadályozza, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki, és emiatt a beteg kórházba kerüljön.

Az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár bamlanivimab nevű készítményének első szállítmányát pakolják a Hungaropharma X. kerületi telephelyén 2021. január 27-énForrás: MTI/Máthé Zoltán

A készítményt az igazolt megbetegedés után egy héttel, maximum tíz nappal lehet beadni azoknak a betegeknek, akiknél nagy a kockázta a betegség súlyos lefolyásának, de még nem kerültek kórházba - ismertette.

Hozzátette, hogy a gyógyszert egyórás infúzió formájában, járóbeteg-ellátás keretében kell beadni. Azt, hogy ki kapja meg a gyógyszert, az orvosok döntik el.

Az első szállítmány a Hungaropharma X. kerületi telephelyénForrás: MTI/Máthé Zoltán

A főigazgató beszélt arról is, hogy a szert Amerikában már bevezették, és sok ember meg is kapta már.  Magyarországon először a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben próbálják ki egy-két hétig, majd fokozatosan bevezetik más intézményekben is.

A készítményből három ütemben több mint hatezer adag érkezik Magyarországra, de ha a későbbiekben többre lesz szükség, újból lehet belőle rendelni.