Magyarországra eddig a Pfizer/BioNTechtől hét, míg az amerikai Modernától egy vakcinaszállítmány érkezett. Vasárnap újabb adag szállítmány várható a Moderna oltóanyagából. Eddig 152 704 fő kapta meg az első oltást, 17 772-en pedig már a második oltást is felvették – számolt be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Eddig közel 5200 orvos egyetemista vett részt a védekezésben, a pedagógusok és a szociális dolgozók szűrésében – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.  Jelenleg ezer fiatal dolgozik 64 kórházban. Több százan dolgoznak jelenleg is önkéntesen az orvosegyetemi klinikákon is. Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) eddig 17 500 munkaórányi szolgálatot vállaltak. Elsősorban a négy orvosegyetem hallgatói vettek részt a védekezésben, de más egyetemek hallgatói is részt vettek a munkában. Volt olyan, hogy több mint 500 egyetemista dolgozott az Országos Mentőszolgálatnál, és a hétvégén is százan álltak csatasorban. Hatalmas köszönetet illeti őket, amiért a vizsgaidőszak alatt is segítenek – emelte ki Schanda Tamás.

Járulékmentes fizetés mellett a diákok krediteket is kaptak, továbbá számukra a vizsgaidőszakot két héttel meghosszabbították, számolt be az államtitkár. Schanda Tamás elmondta, hogy amíg a fiatalok önzetlenül küzdenek, mások hátráltatják a védekezést, és aláaknázzák a közbizalmat álhírekkel, és egészségügyi „Mekk mesterként" félrevezetik a közvéleményt, és abszurd összeesküvésekkel bombázzák az embereket. 

Ez a legfelelőtlenebb magatartás járványhelyzet idején.

Az egyetemi hallgatók nagyon nagy segítséget nyújtottak az eddigi védekezés soránForrás: MTI/Mohai Balázs

Ennyien szegték meg a szabályokat

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt kedden 135, a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már 21 656 ember ellen intézkedtek a rendőrök.

A tízezer lakosúnál nagyobb település közterületén – az önkormányzati rendeletben elrendelt maszkviselési kötelezettség megszegése miatt – 112 ember ellen intézkedtek kedden. Közülük 29 embert figyelmeztetésben részesítettek, 37-et helyszíni bírsággal sújtottak, 47-et pedig feljelentettek. A tömegközlekedésben és a megállókban 10, míg a boltokban és üzletekben 13 esetben kellett intézkedniük a maszk helytelen viselése, vagy annak hiánya miatt a rendőröknek.

Az üzletekben, vendéglátóhelyeken, szolgáltatóhelyeken és szállodákban ugyancsak a szabályok be nem tartása miatt 788 rendőri intézkedésre volt szükség a jogszabály november 11-i hatályba lépése óta.

A kijárási tilalmat az előző napon 343-an szegték meg. November 4. óta a rendőröknek 30 202 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük. Az országon átutazó külföldi állampolgárokat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 10 470 alkalommal intézkedtek a rendőrök – mondta Kiss Róbert. 

Az elmúlt napon 8125 alkalommal ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket, 2525 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így jelenleg 17 834-en vannak hatósági házi karanténban. 

Egyre kevesebb az aktív fertőzött

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 85 többségében idős, krónikus beteg halt meg és 1004 magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést. Az áldozatok száma 12 198-ra emelkedett, a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma 361 881-re. Az aktív fertőzöttek száma napról napra csökkent, és jelenleg 103 087-en vannak –  hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos. Kórházban 3809 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen. Csökken az aktív betegek, miközben folyamatosan nő a gyógyultak száma.

Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása a napokban lezárul, és tovább kell lépni és biztosítani az oltást a magas kockázatú csoportoknak, az időseknek.  

Ezért intenzívebbé válik a szociális intézményekben a védőoltások beadása, amennyire az oltóanyag mennyisége ezt lehetővé teszi. 

Magyarországra eddig a Pfizer/BioNTechtől hét, míg az amerikai Modernától egy szállítmány érkezett. Vasárnap egy újabb adag Moderna-szállítmány várható.

A szociális intézményekben is felgyorsulhat az oltások beadásaForrás: MTI/Balogh Zoltán

Eddig 152 704 fő kapta meg az első oltást, 17 772-en pedig már a második oltást is felvették.
A kormány mai ülésén a korlátozó intézkedések fenntartását vizsgálja, és azt, hogyan lehetne az érvényben lévő korlátozásokat enyhíteni. Ehhez azonban jelentősebb mennyiségű vakcinára lenne szükség - szögezte le Müller Cecília.

Vizsgálat indult Hiesz György botránya miatt 

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy a gyöngyösi kórházban vizsgálódnak Hiesz György baloldali polgármester jogosulatlan beoltása miatt.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy az oltópontok akkor járnak el helyesen, ha tartalékot képeznek az oltandó személyek körében. A Pfizer mínusz 70 fokon tárolt vakcinájának kiolvasztása után még 2-8 Celsius-fokon 120 órán át felhasználható. Egy ampulla hat fő beoltására elegendő, azt hat órán belül kell felhasználni. 

Ezért, ha valaki nem tud megjelenni az előre megnevezett időpontra, akkor másokat meg tudnak keresni. Egy oltásra jogosult személy így még megkaphatja a már felbontott vakcinát, így az nem vész kárba. 

Ha valaki megkapta a második oltást, akkor az a személy mentesülhet a házi karantén alól, mert nagy valószínűséggel nem eshet áldozatul a vírusnak. A pontos szabály még tervezés alatt van - mondta kérdésre Müller Cecília. Azok az otthonok, ahol plexifal előtt sem találkozhattak a rokonok, azok helytelenül jártak el - mondta egy másik kérdésre Müller Cecília.