Tegnap este az ukrajnai képviseletek elég durva hangvételű fenyegetést kaptak, mindenfajta vérontást helyeztek kilátásba önmagukat ukrán hazafiaknak nevező személyek, ezért Szijjártó Péter Kijevbe utazik, ahol Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel fog egyeztetni annak érdekében, hogy meg tudják állítani ezeket a negatív folyamatokat.

Szijjártó Péter azt mondta közösségi oldalára feltötött videójában, hogy sajnos az elmúlt időszakban némi átmeneti enyhülést követően ismételten nagyon rossz irányba indultak meg Ukrajna és Magyarország kétoldalú kapcsolatai. Ma azért repülnek Kijevbe, hogy találkozzon Dmitro Kuleba ukrán kollegájával, és megvitassák annak lehetőségét, hogy hogyan tudják megállítani ezeket a rendkívül negatív folyamatokat.

Nyilvánvalóan ez lenne az érdeke Ukrajnának, Magyarországnak és a Kárpátalján élő magyarságnak is

 - tette hozzá.

Szijjártó reméli, hogy valamifajta kompromisszumra jutnak, vagy legalább valami irányt fel tudnak majd vázolni közösen.

Tegnap este az ukrajnai képviseletek elég durva hangvételű fenyegetést kaptak, mindenfajta vérontást helyeztek kilátásba önmagukat ukrán hazafiaknak nevező személyek a tárgyalások létrejötte esetén. Ezt azonban nyilván nem hagyhatjuk, hogy ilyen szélsőséges alakok határozzák meg azokat a törekvéseinket, amelyek a határon túli magyarok érdekét és az ukrán-magyar kétoldalú kapcsolatok javítását irányozzák elő - mondta a miniszter.

Szijjártó reméli, hogy az ukrán hatóságok teszik majd a dolgukat, és megvédik a Kárpátalján élő magyarságot, és érvényt szereznek a jogállamiságnak, és érvényt szereznek a biztonsági követelményeknek.