Alkotmányjogász atomszakértők

KOCSIS-CAKE Olivio
Budapest, 2020. április 14. Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 14-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Azon már kicsit sem lepődöm meg, hogy a Párbeszéd és az LMP történész-szociológus és humánszervező-közgazdász végzettségű „atomszakértő" tandeme – Kocsis-Cake Olivio és Keresztes László Lóránt – Paks II. ügyében egymásra licitálva „atomszakért", viszont a jelek szerint most sikerült egy újabb magaslatot is bevenniük: immár az alkotmánybíráknál is jobban értenek az alaptörvényhez.
Vágólapra másolva!
Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tényleg nem akarom elviccelni a dolgot, de teljességgel komolytalan, hogy Kocsis-Cake olyan „független szakértői és szakmai civil" szervezetekkel vizsgáltatná például a Paks II. biztonságát és megtérülését, mint az Ausztria által pénzelt álcivil és álszakmai Energiaklub, miközben Keresztes a Paksi Atomerőmű telephelyének földrengésbiztonságát összeollózott „szakvéleményekre" hivatkozva kérdőjelezi meg, ab ovo kétségbe vonva a komoly szakmai állásfoglalásokat, és ezzel kételyeket és félelmet próbál ébreszteni a közvéleményben. Ám az i-re a pontot kétségtelenül Kocsis-Cake és Keresztes alkotmányjogászkodása teszi fel. Tegyük végre helyre ezeket a dolgokat!

A nukleáris biztonság nem politikai kérdés

Az atomerőművek biztonságával és általában a nukleáris biztonsággal kapcsolatos kérdések eldöntése kizárólag szakmai szervezetekre, jelesül egy adott ország független nukleáris hatóságára tartozik. Ezt a jogkört hagyjuk meg nekik! Ez a hatóság Magyarországon az Országos Atomenergia Hivatal, amelynek tevékenységét az ENSZ szakosított szervezete, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szorosan felügyeli. A történész-szociológus végzettségű Kocsis-Cake kétségbe vonja a Paks II. projekt megtérülését is. Nos, ezt a kérdést a Magyarország iránti elfogultsággal aligha vádolható Európai Bizottság megbízásából megint csak szakemberek vizsgálták. Nem feltétlenül történészek és szociológusok, leginkább közgazdászok. A vizsgálatukon alapuló bizottsági állásfoglalás szerint a paksi projekt megtérül, hiszen a két új blokk visszahozza a befektetett tőkét, és jelentős profitot is termel, épp csak egy kicsivel kevesebbet, mint amennyit egy piaci befektető elvárna, de az emiatt fennálló állami támogatás összhangban van az európai versenyjoggal. Ezt mondta ki az Európai Bizottság. Megint csak az uniós szakértők állásfoglalására hagyatkozva azt is megállapította a jeles testület, hogy a két új paksi blokk javítja az ellátásbiztonságot idehaza, a fogyasztóknak megfizethető energiaárakat biztosít és elősegíti az uniós klímavédelmi célkitűzések teljesítését is.

A történész-szociológus végzettségű Kocsis-Cake és a humánszervező-közgazdász Keresztes úgy gondolja, hogy jogi kérdésekben is kellően kompetensek. Legutóbb az Alkotmánybíróság január 12-ei határozatát támadták, amelyben a testület teljesen világosan és érthetően kifejti, hogy nem ellentétes az Alaptörvénnyel és nemzetközi szerződéssel a Paks II. projekt építéséről szóló törvény azon rendelkezése, amely üzleti és műszaki adatok – köztük a döntés megalapozását szolgáló adatok – közérdekű adatként való megismerését 30 évre kizárja.

Forrás: Kocsis-Cake Olivio Facebook-oldala

Egy elragadó kiragadás

Kocsis-Cake az alkotmánybírósági határozatból a szövegkörnyezetből önkényesen kiragadta ezt a mondatot: „A beruházás léptéke és a vele járó felelősség a társadalom bizalmát igényli, és ez csak a lehetséges legnagyobb – a biztonsági szempontokat nem veszélyeztető – nyilvánosság biztosításával érhető el". Nem kis logikai bukfenccel a képviselő ebből a passzusból azt a következtetést vonta le, hogy nincs civil kontrol a biztonság ellenőrzése és a létjogosultság igazolása felett, miközben a mondat így folytatódik:

Azaz nem kell jogásznak lenni ahhoz, hogy megértsük: lehetnek olyan adatok, amelyek tekintetében a nemzetbiztonsági érdekek, vagy a szellemi tulajdonhoz való jogok érvényesülése érdekében a nyilvánosságra hozatalt korlátozni lehet... Nem mellékesen: a Paks II. Atomerőmű honlapján minden olyan szerződés és adat megtalálható, amelynek közzététele nem ütközik jogszabályokba.

Az Energiaklub állásfoglalásának diszkrét bája

A Kocsis-Cake által sürgetett „független szakértői és szakmai civil" vizsgálat kapcsán van annak is egy diszkrét bája, hogy a Paks II. projekttel kapcsolatos alkotmánybírósági eljárás során az Energiaklub is adott „szakmai álláspontot". Erről a szervezetről ismert, hogy több szervezet és ország, köztük Ausztria érdekében tiltakozik a hazai két új paksi blokk megépítése ellen. Az Energiaklub tavaly tette közzé a 2019. évi tevékenységéről szóló jelentését és pénzügyi beszámolóját. Ezekből kiderült, hogy az osztrák Szövetségi Fenntarthatósági és Idegenforgalmi Minisztérium 2019-ben is támogatta ezt, a magát itthon függetlenként és szakmaiként beállítani próbáló szervezetet, amely beszámolója szerint figyelemmel követi a Paks II beruházással kapcsolatos ügyeket.

– áll a jelentésben.

Érdekes kérdés az is, hogy 2015-ben, amikor az Energiaklub beadta az Alkotmánybíróságra a beadványait, akkor azt vajon milyen inspirációval tette, ugyanis 2015-ben is számos nemzetközi szervezet támogatta a tevékenységüket...

Az Energiaklub bevételi forrásai 2015-ben Forrás: Energiaklub

A 2019. évi beszámolóból például az is kiderül, hogy a német Grassroots Foundation támogatja az atomenergetikáról nyilvánvaló valótlanságokat állító Atomcsapda blogbejegyzéseit. A Paks II-t támadó Paksi Riot nevű csapatot pedig a hangzatos nyílt társadalmat hirdető Open Society Institute pénzeli. Csak ismételni tudom, messzire vezet, hogy a nyílt társadalom támogatása címén Nyugaton rendre úgy gondolják, akár nyíltan is beleszólhatnak egy ország belügyeibe...

Amiről az ellenzéki képviselők mélyen hallgatnak...

Visszatérve a cikk elején emlegetett ellenzéki képviselői „szakértésre", figyelemre méltó, és nem túl ízléses dolog, hogy az olyan katasztrófák, mint a horvátországi földrengés is ürügyül szolgál a Paksi Atomerőmű támadásához. Arról viszont meg véletlenül sem hallhatunk tőlük, hogy a nyakló nélkül rendszerbe állított megújulók miatt sötétségbe borulhat Európa, amint erre a január 8-i majdnem blackout is figyelmeztetett. Arról sem hallunk még véletlenül sem tőlük, hogy uniós szinten az „ingyenes" megújulókat miért is kellett 2008-2018 között mintegy 612 milliárd euróval támogatni. Hallgatnak arról is, hogy Németországban a megújulók miatt Európában a legdrágább a villamos energia. Mi ez, ha nem kettős mérce?

Egy univerzális „atomszakértő" Amerikához is ért...

Kocsis-Cake a Facebookon hosszasan elmélkedik az amerikai helyzetről és az általa felfedezni vélt magyar párhuzamokról, éppoly egyoldalúan, mint az atomenergetikával kapcsolatban. Egy szó sem esik például az új elnök klímapolitikával kapcsolatos elgondolásairól.

Forrás: Kocsis-Cake Olivio Facebook-oldala

Márpedig az Amerikai Egyesült Államok új elnöke, Joe Biden a beiktatását követő napon látványosan visszatért a párizsi klímaegyezményhez, és felszólította az illetékes szervezeteket, hogy azonnal kezdjék meg a munkát az éghajlatváltozás kezelésében. Korábban Joe Biden az éghajlatváltozással kapcsolatban kiemelte, hogy 2030-ig meg kívánják valósítani a klímabarát villamosenergia-ágazatot, ennek érdekében pedig minden alacsony kibocsátású áramtermelési módot igénybe kívánnak venni, beleértve az atomenergiát és annak fejlesztését is. Nagy tétben mernék fogadni, hogy Kocsis-Cake és Keresztes „atomszakértő" uraktól valószínűleg erről sem sokat hallunk a jövőben.

Az viszont biztos, ha Kocsis-Cake-en és társain múlna a hazai energiapolitika, akkor egyszerűen romba dőlne a hazai villamosenergia-rendszer, és esténként gyertyafény mellett elmélkedhetnénk arról, hogy miért nem szabad „zöldpolitikusokra" bízni olyan komoly dolgokat, mint az energiapolitika. Németország az atomellenes zöldek évtizedes ámokfutása után ezt most kezdi tanulni – a saját kárán. Kár lenne követni őket.

Hárfás Zsolt
atomenergetikai szakértő
az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője