Több lábon állás - ez a magyar kormány legfontosabb stratégiája a jelenlegi vakcinahiányos időkben, ami Brüsszel kudarcos, központosított vakcinabeszerzése után még nagyobb hangsúlyt kapott. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is kiemelte a Kormányinfón, hogy az Európai Uniótól nem várható, hogy a tömeges oltáshoz elegendő vakcinát biztosítson. A kormány éppen ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy oltóanyaghoz jusson, így a nyugati gyártók mellett másokkal is felvette a kapcsolatot, sőt, az oroszoknál már nagyobb mennyiséget is lekötött. Ez az elengedhetetlen feltétele a korlátozások feloldásának, annak, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba. Ezért is tárgyalt és tárgyal a kormány más vakcinák gyártóival: a brit AstraZenecával, az orosz Szputnyikkal és a kínai Sinopharmmal.

Gulyás Gergely a mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az eddigi korlátozások március elsejéig érvényben maradnak. A szigorítások november 11-én léptek életbe, így az este nyolc óra utáni kijárási tilalom, a gyülekezési tilalom és a további rendkívüli intézkedések innentől kezdve határozzák meg mindennapjainkat. 

Azt még nem lehet tudni, hogy mikor hagyjuk végleg a hátunk mögött a vírust, különösen azért, mert Brüsszel hibája miatt a vártnál lassabban érkeznek a vakcinák. Márpedig oltóanyagok nélkül képtelenség legyőzni a járványt, legfeljebb csak kordában lehet tartani. Egyszerűbben fogalmazva: a kór egyetlen ellenszere a vakcina, amiből minél több van, minél több helyről érkezik, annál jobb.

Sok vakcina, nagy esély

"Európa le van maradva az oltásokat illetően, a közös uniós beszerzéstől nem várható, hogy a tömeges oltáshoz elegendő legyen. Ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az Európai Bizottság által is kitűzött 70 százalékos oltottsági szintet a lehető leghamarabb elérjük" - összegzett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, meghatározva 

a kormány legfőbb célkitűzését, a több lábon állást. 

Ez az alapelv nem új keletű, hiszen a kormány már jóval a központosított brüsszeli vakcinabeszerzés kudarca előtt más utakat keresett: tavaly novemberben előrehaladott tárgyalásokat folytatott az orosz vakcina beszerzéséről, és a kínai vakcina felé is nyitott. Több kormányzati politikus is egyértelművé tette: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél előbb, minél több oltóanyaghoz jusson az ország. Orbán Viktor miniszterelnök a kormányzati célt úgy fogalmazta meg, hogy "az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú".

Ez azt jelenti, hogy az unió által - késve és rossz szerződésekkel - jóváhagyott vakcinákon kívül újakra is szükség van.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a KormányinfónForrás: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely külön kiemelt három olyan oltóanyagot, a brit AstraZenecát, az orosz Szputnyikot és a kínai Sinopharmot, amelyekből a kormány vásárolni próbál. Mint ismert, előbbi kettő megkapta a magyar hatóságoktól a veszélyhelyzeti engedélyt, azaz, ha rendelkezésre állna belőlük a megfelelő mennyiség, akkor lehetne oltani velük. Az orosz vakcinából, amennyiben betartják a szerződést, február végéig 300 ezer emberre elegendő oltóanyag érkezhet Magyarországra, később pedig további 700 ezerre elegendő. A Szputnyikot az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) két hónapos, alapos vizsgálat után engedélyezte. Miközben a magyarországi baloldal minden erővel támadja az orosz vakcinát, Angela Merkel német kancellár mindent megtesz azért, hogy az Európai Unió engedélyeztesse a Szputnyik V-t, és francia szakemberek is az orosz vakcina beszerzéséért lobbiznak.

A kínai Sinopharmmal eddig több mint 15 millió embert oltottak be a világon, ezt az unió még csak nem is vizsgálja.

Mindebből jól látszik, hogy a magyar kormány - megelőzve az uniós tagországokat - idejében elkezdte a tárgyalásokat a vakcinák beszerzéséről, és több gyártónál is lekötött nagy számban oltóanyagot. A sokféle vakcina ugyanis nagyban elősegíti, hogy enyhíteni lehessen a korlátozásokat. 

Magyarország éllovas az Európai Unióban

Miután az OGYÉI és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) engedélyezte az Oxford-AstraZeneca és a Gamaleja Intézet Szputnyik V vakcináját, Magyarország a többi uniós tagországgal szemben komoly versenyelőnyre tett szert a járvány elleni küzdelemben. Ezzel ugyanis rövidesen négy oltóanyag lehet már forgalomban, ami értelemszerűen nagyban felgyorsíthatja a vakcinációt.

Ekkor lehet enyhíteni

Enélkül pedig nincs mód a szigorítások visszavonására. Orbán Viktor arról beszélt, hogy az intézkedések feloldására akkor kerülhet sor, amikor befejezik az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak, a 65 év fölötti krónikus betegek és a védelemben részt vevő személyek, illetve azon idősek oltását, akik nem szenvednek krónikus betegségben. 

A kormányfő úgy látja, hogy eddig hamar eljutunk, amennyiben lesz vakcina.