Országosan 1845 szociális intézménybe jut el a koronavírus elleni vakcina a következő három napban - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára Budapesten, a II. kerületi Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthonban pénteken, ahol reggel elkezdődött az intézmény gondozottjainak és dolgozóinak beoltása.

Az oltóanyag idősotthonokba, fogyatékos otthonokba, pszichiátriai és szenvedélybeteg-otthonokba jut el, és az előzetes jelentkezések alapján 60 ezer embert fognak beoltani vele - tette hozzá Fülöp Attila 
Eddig ezekben az intézményekben a védőeszközt alapvetően a maszk, az overáll jelentette, most viszont a leghatékonyabb védelem, a vakcina érkezik - mondta. Megfogalmazása szerint a vakcina beadása a bentlakók, a dolgozók és a hozzátartozók számára is biztonságot és megnyugvást fog jelenteni.

A Budapest Főváros Kormányhivatala munkatársai koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó hűtőtáskákkal megbeszélést tartanak indulás előtt a kormányhivatal előtti parkolóban, a XIII. kerületi Teve utcában 2021. január 29-énForrás: MTI/Bruzák Noémi

Az államtitkár kiemelte: a kormányhivatalok biztosítják, hogy minden intézménybe eljusson a vakcina, ahova kérték. Több mint 220 telephelyre már csütörtökön megérkezett az oltóanyag, a fennmaradó intézményekbe pedig a következő három napban juttatják el - fűzte hozzá. 

Nagy Viktor, a katolikus fenntartású intézmény vezetője arról beszélt, hogy lakóik 97 százaléka igényelte a vakcinát.

A kormányhivatal dolgozóiból és a Semmelweis Egyetem hallgatóiból álló oltócsoportok tagjai 4345 főt oltanak be 60 helyszínen, idősotthonokban és bentlakásos szociális otthonokbanForrás: MTI/Bruzák Noémi

Közlése szerint a koronavírus-járvány kezdetétől nagy hangsúlyt helyeztek a tájékoztatásra. Olyan felvilágosító kampányokat tartottak, amelyek elősegítették az ellátottak hozzájutását a megfelelő és reális információkhoz - jelezte.

Az intézményvezető beszámolt arról is, hogy az otthon lakói részéről hatalmas várakozás övezte az oltóanyag érkezését, egyebek mellett a látogatási tilalom feloldását remélik tőle.