Orbán Viktor: Jövő hét elejétől kezdődik a regisztráció alapú oltás

Orbán Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Amíg nincs elég vakcina, addig alkalmazkodnunk kell a vírushoz - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Ha túl korán jönnek a feloldások, akkor a semmibe hullanak az elért eredmények - tette hozzá. A miniszterelnök elmondta, a kínai vakcinával oltatná be magát. Jövő hét elejétől megkezdődik az regisztráció alapú oltás - hangzott el az interjúban. 
Vágólapra másolva!

Nemzeti felelősség van, és nemzeti döntést kell hozni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány a héten meghallgatta az operatív törzs szakembereinek tanácsát, és úgy látták, az a legbiztonságosabb, ha továbbra is fenntartják a védelmi intézkedéseket azért, hogy elkerüljék a harmadik hullámot.

- tette hozzá.

A szakembereknek mindig a legjobb megoldást kell hoznia, a döntésnél az objektív énüket kell előtérbe helyezzék. A hétvégére több étterem is tervezi, hogy kinyit. Orbán Viktor pedig arra kérte a rendőröket, ha nem lesz rendbontás, akkor ne vegyenek őrizetbe senkit.

Önkéntes és ingyenes oltás

A gazdaság újraindítsa is a vakcinán fog múlni. Ezernégyszáz új fertőzöttet regisztráltak a tegnapi nap. Az oltás jól halad, az egészségügyi dolgozók beoltása megtörtént, jelenleg az idősotthonokban, szociális intézményekben zajlik az oltás. Az itteni oltásokat is be fogják fejezni a hét végére. Jövő hét elejétől pedig megkezdődik a regisztráltak beoltása - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök is be fogja magát oltatni. Elárulta, hogy megvárja a sorát, és majd kínai vakcinát fog kérni, ha lehet választani.

Orbán Viktor: Több ezer milliárdról döntött már a kormány Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szerbia a minta

A miniszterelnök számára Szerbia a leginspirálóbb ország, ahol kínai vakcinával is oltanak. Az európai viszonylatban a beoltottság tekintetében az elsők között van. Uniós ország nincs az elsők között az uniós vakcinabeszerzési módszer miatt. Elmondta, minden nap külön jelentést kér, hogy mi történik Szerbiában, hányan kapták meg a kínai vakcinát, hogy érzik magukat a beoltottak, és főleg, hogy érzik magukat a szerbiai magyarok.

Március közepéig-végéig, ha nem jön kínai és orosz vakcina, akkor 880 ezer ember beoltását tudják megvalósítani, ha pedig jön, akkor ennek a többszörösét.

Újabb nagyon jelentős gazdaságfejlesztési program indul

A 27 tagország közösen döntött úgy, hogy az unió szerezze be a vakcinát, ő ossza szét. A szerződés megkötésekor is tudták, hogy a beszerzés folyamatába nem fognak belelátni. Így is aláírták a szerződést. Így már csak arra tudják az uniós szerveket felszólítani, hogy méltányosan osszák szét a vakcinákat - mondta Orbán Viktor.

A kormány számára, amíg nincs vakcina, gazdasági szempontból a legfontosabb célkitűzése, hogy megőrizze a munkahelyeket. A vakcina utáni újraindítás szakaszát is elkezdték tervezni, már 6 ezer milliárdos újjáépítési csomagról döntött a kormány.

Az uniós forrásokat pedig 9 területre osztották szét. A gazdasági újraindítás csomag legnagyobb nyertese a felsőoktatás. Az elkövetkező pár évben 1500 milliárd forintot fognak beruházni a magyar egyetemekbe. Orbán Viktor éppen ezért arra kérte az egyetemeket, hogy fontolják meg, milyen modellben működnek majd tovább, hogy a forrásokat minél hatékonyabban felhasználják.