1370 fővel nőtt az új betegek száma Magyarországon

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, január, tél,
Vágólapra másolva!
Közzétette a kormány a hivatalos koronavírus-járványról tájékoztató oldalon a legfrissebb napi adatokat.
Vágólapra másolva!

Az oldal azt írja, hogy 1370 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.

Ezzel 366 279 főre nőtt Magyarországon az azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 89, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 12 463 főre emelkedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 259 555 fő,

az aktív fertőzöttek száma 94 261 főre csökkent.

Maszkos emberek Budapesten Fotó: Csudai Sándor - Origo

3582 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 264-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 198 283 fő kapott oltást, közülük 49 606 fő már a második oltását is megkapta.

Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, csütörtöktől már az idősotthonokra, bentlakásos szociális intézményekre összpontosulnak az oltások, majd a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek jövő héten, őket a háziorvos fogja keresni.

Érkeznek a vakcinák

Pénteken újabb vakcina beszerzésére szerződött Magyarország, miután a brüsszeli vakcinabeszerzés túl lassú.

2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm-oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban.

Oroszországból 1 millió ember oltására elég vakcinát várunk 3 hónap alatt. A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötött le Magyarország, de ezekből eddig csak 201 ezer ember oltására elég vakcina érkezett meg eddig.

Koronavírus elleni oltóanyagot, újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat visznek a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben 2021. január 26-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, miközben kevés a vakcina. Ezért a kormány március 1-ig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket.

Nyugati vakcinából Magyarország 19,7 millió adagot kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac), ezekből jelenleg csak a Pfizer- és a Moderna-vakcinák kapták meg az európai gyógyszerhatóság engedélyét és kezdtek el szállítani Magyarországra is.

A Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzés lassú, és kevés oltóanyag is érkezik.

Mivel Európában nincs elég oltóanyag, ezért minden biztonságos és hatásos vakcina beszerzésére szükség van a lakosság mielőbbi oltásához és a korlátozások mielőbbi feloldásához. Magyarország egymillió ember oltására elég Szputnyik V. vakcina beszerzéséről állapodott meg Oroszországgal, amely három ütemben fog megérkezni, és pénteken 2,5 millió ember oltására elég kínai Sinopharm-vakcina beszerzéséről is megszületett a megállapodás. Mindkét oltóanyagot engedélyezte a magyar gyógyszerészeti hatóság. Magyarországon eddig is, és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és amiket már több országban is alkalmaznak.

Pénteken az EU-ban harmadikként az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyaga is megkapta az uniós forgalombahozatali engedélyt.

Ezt a vakcinát a magyar hatóság már korábban engedélyezte. Így hamarosan ebből a vakcinából is érkezhet hazánkba.

Így zajlik az oltás

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk egy hónapja tart, és ezekben a napokban lezárul.

Csütörtöktől vasárnapig az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása zajlik, oda mobil oltócsapatok érkeznek.

Több tízezer gondozott és dolgozó oltása történik meg a négy nap alatt.

Harmadik körben, február elején elkezdődik a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Őket a háziorvosok fogják értesíteni ezekben a napokban a regisztráció során megadott elérhetőségen, jellemzően telefonon. A háziorvos a praxisában előzetesen védőoltásra regisztrált legidősebbeket az oltási rend alapján kell, hogy beoltsa. A beadható oltásokat nagyban korlátozza jelenleg a rendelkezésre álló vakcina.

Praxisonként 6-16 fő oltása történhet meg az első szakaszban.

Természetesen a háziorvos dönt az idős ember olthatóságáról és az oltás helyszínéről is, ez lehet az idős ember otthona, vagy az orvosi rendelő vagy kórházi oltópont is. A háziorvosok az ezzel kapcsolatos feladatokat már megkapták.

A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni.A védőoltásra már közel 2 millióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Az oltási munkacsoport folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is, ha jön elég vakcina.

Minden célcsoport időben értesülni fog a rá vonatkozó tudnivalókról.

Attól függően, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre, ütemes és tömeges oltás is lehetséges. Oltópontonként számolunk a kórházi oltópontokkal, a járóbeteg-szakrendelőkkel, a háziorvosi rendelőkkel, és szükség esetén akár a szavazóhelyeket is be lehet vonni.