Ahogy arról az Origo is beszámolt, január 31-én Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő közölte, hogy azon a héten feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségnél, és bejelentette, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul az uniós forrásokat Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök ügyvédjének, Czeglédy Csabának kölcsönadó Altus Befektetési Zrt. ügyében. A jogszabályok értelmében ugyanis az uniós forrásokat sem kölcsönként, sem támogatásként nem lehet továbbadni. Gyurcsány bűnöző ügyvédjének az irodája egyébként az elmúlt nagyjából egy évben nagyjából 150 millió forint adófizetői pénzt kapott a budapesti, DK-s vezetésű önkormányzatoktól. Nem véletlenül használjuk Czeglédy Csaba esetében a bűnöző kifejezést: Gyurcsányék ügyvédjét korábban jogerősen elítélték, egy későbbi ügye miatt pedig börtönben is ült.

Az MTI-nek nyilatkozó Budai Gyula felhívta rá a figyelmet: a Gyurcsány család családi cége, az Altus Befektetési Zrt. 1,5 milliárd forint értékű európai uniós támogatást kapott, és ebből több alkalommal adott kölcsönt a bűnöző Czeglédy Csabának.

Czeglédy Csaba és Gyurcsány FerencForrás: FACEBOOK

A képviselő azt mondta: Czeglédy Csabát már jogerősen elítélték költségvetési csalás miatt, és  jelenleg is folyik ellene egy 6,5 milliárd forintos költségvetési csalás miatt indított eljárás.  Czeglédy Csaba a Gyurcsány család családi ügyvédje, és sok baloldali politikust képvisel - jegyezte meg, hozzátéve, hogy CZEGLÉDY CSABA EGY ÉV ALATT 150 MILLIÓ FORINTOT KAPOTT A FŐVÁROSI DK-S ÖNKORMÁNYZATOKTÓL KÖZPÉNZBŐL. 

A fideszes politikus kijelentette: egyértelmű, hogy az Altus Befektetési Zrt. európai uniós forrást adott Czeglédy Csabának. Ez jogszabályba ütközik - közölte, ezért az Altus jogellenes kölcsöneivel kapcsolatban a héten feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségnél.
Budai Gyula hangsúlyozta, hogy EU-S FORRÁST SEM KÖLCSÖNKÉNT, SEM TÁMOGATÁSKÉNT NEM LEHET TOVÁBBADNI. Sem Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, sem Gyurcsányné, a DK európai parlamenti képviselője, sem az Altus nem jogosult arra, hogy az általuk az EU-tól kapott pénzt továbbadják Czeglédy Csabának, vagy bármilyen más gazdasági társaságnak. Ezt ki kell vizsgálni  - mondta, hozzátéve: ezért az OLAF-hoz fordul, és vizsgálatot kezdeményez az európai uniós források ilyen jellegű felhasználásával kapcsolatban. 

Gyurcsányné úgy adott kölcsönt Czeglédy Csabának, hogy tudta: a kölcsön összege egy más gazdasági társasághoz kerül, mivel Czeglédy Csaba akkori cége már végrehajtás alatt volt  - mondta Budai Gyula, aki korábban emiatt is büntetőfeljelentést tett Gyurcsánynéval szemben. Kitért arra is, hogy Gyurcsányné időközben a DK EP-képviselője lett. 

Neki tisztában kéne lennie azokkal a szabályokkal, hogy európai uniós támogatást nem lehet kölcsönként magánszemélynek vagy cégnek odaadni  - fogalmazott Budai Gyula.

Így kölcsönzött EU-s forrásokat a Gyurcsány család cége a jogerősen elítélt bűnöző Czeglédy Csabának

Ahogy arról az Origo 2017 októberében beszámolt, egy birtokunkba került dokumentum alapján első alkalommal az Altus Befektetési Zrt. még 2016 februárjában adott kölcsönt a Czeglédy Csaba tulajdonában lévő Human Operator Zrt.-nek. A kölcsön összege 78 millió forint volt, amit Czeglédy cége később visszafizetett a Gyurcsány család cégének. 

Ugyanebben az időszakban a Pesti Srácok arról írt, hogy az Altus folyamatosan pénzelte Czeglédy humánerőforrás-vállalkozását. AZ IRATOK SZERINT 2016 AUGUSZTUS 15-ÉN 90 MILLIÓ FORINTOT UTALT ÁT AZ ALTUS PORTFÓLIÓ KFT.  „A Portfólió szerződés szerinti kölcsön" címén. A dokumentumokból az is kiolvasható, hogy a Zrt. aznapi nyitó egyenlege, tehát a likvid pénze több mint 234 millió forint volt, amelynek terhére a cég tisztségviselőinek és alvállalkozóinak csaknem 65 milliót fizetett ki. Az egyetlen bevétele aznap Gyurcsányék 90 milliója volt.

Ezt megelőzően derült ki, hogy az Európai Bizottság mintegy 1,5 milliárd forint értékben adott megbízást az Altus vezette konzorciumnak,  Gyurcsány Ferenc cége pedig az ebből származó bevételéből 78 millió forintot juttatott Czeglédynek.

Az üggyel kapcsolatosan 2017. november 24-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága Kecskeméten kihallgatta Gyurcsány Ferenc feleségét, Gyurcsányét.

(Megjegyzés: azért Gyurcsánynét idézték be tanúként, mert az Altus Befektetési Zrt. vezérigazgatója és az Altus Portfólió Kft. vezetője is akkor ő volt, csak 2019. július 2-án adta át tisztségeit Gyurcsány Tamásnak, aki a fia.)

Gyurcsányné távozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának épületéből Kecskeméten, 2017. november 24-énForrás: MTI/Ujvári Sándor

A bukott miniszterelnök felesége akkor beismerte, hogy a sajtóhírekkel ellentétben nem is két, hanem három alkalommal (2016-ban kétszer, és 2017-ben egyszer) adtak kölcsön Czeglédy cégének. 60-90 millió forintos tételekről van szó, amelyek közül - Gyurcsányné állítása szerint - két esetben Czeglédy vissza is fizette a kölcsönt, illetve a meghatározott kamatokat. A harmadik esetben azonban már elmaradt a törlesztésekkel.

2018. január 18-án piacfelügyeleti eljárást indított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Altus által Czeglédy Csaba érdekeltségének nyújtott három, összességében több mint 200 milliós kölcsön kapcsán. Ezt követően az Altus jó hírnév állítólagos megsértése miatt beperelte Deutsch Tamást és Budai Gyulát.

2018. augusztus 13-án az MNB engedély nélküli pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt 15 millió forint bírságot szabott ki a Gyurcsányék tulajdonában lévő cég, az Altus Portfólió Kft.-vel szemben, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő pénzügyi szolgáltatás további folytatását. A társaság a vizsgált kétéves időszakban közel 400 millió forint összegben nyújtott pénzkölcsönt jogosulatlanul különböző magán- és jogi személyeknek, köztük több mint 200 milliót a csalással gyanúsított Czeglédy Csabának, azaz Gyurcsány ügyvédjének. Az MNB az ügyben büntetőfeljelentést is tett.

Pert nyert Deutsch és Budai is Gyurcsányékkal szemben 

2021. január 13-án a Kúria helyt adott Deutsch Tamás felülvizsgálati kérelmének, és a Altus Befektetési Zrt. keresetét teljes egészében elutasította, egyben a perben hozott első- és a másodfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és megváltoztatta.

A Kúria külön hangsúlyozta, hogy a közlés tényekből levont következtetés volt, miszerint a Gyurcsány Ferenc családi érdekeltségébe tartozó cég jutatott kölcsönt Czeglédy Csabának. 

A ténybeli alapok:

  1. Az Altus Zrt. kapott uniós megbízást.
  2. Az Altus Kft. adott kölcsönt.
  3. Mindkét cég Gyurcsány Ferenc és Gyurcsányné tulajdonában van.
  4. Mindkét cég ügyvezetője Gyurcsány Ferenc házastársa, Gyurcsányné.
  5. Gyurcsány Ferenc maga nyilatkozta, hogy „családi cége" adott kölcsönt Czeglédy Csabának.
  6. Ismert, hogy a közlés időpontjában költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás Czeglédy Csaba ellen. 

Tekintettel arra, hogy a Kúria Deutsch Tamásnak adott igazat, így a jogerős ítélet alapján a korábban az Altus Befektetési Zrt.-nek kifizetett 500 ezer forint sérelemdíj is visszajár Deutsch Tamásnak. 

Negyedik kölcsön is lehet

Budai Gyula a Pesti TV-nek január 27-én azt nyilatkozta, hogy az Altus által ellene indított perben is, jogerősen neki adott igazat a bíróság,  azaz, „nem állított valótlant, amikor arra tett utalást, hogy mivel az Altus 1,5 milliárd forint értékű uniós támogatást kapott, az is felmerül, hogy a kölcsönöket ebből a forrásból nyújtották. Az pedig hűtlen kezelés. Mindehhez jön most a gazdasági csalásban való bűnrészesség lehetősége". Budai Gyula a mindezt alátámasztó okiratokat átadta a Legfőbb Ügyészségnek.

Budai még arról beszélt, hogy van Gyurcsánynénak egy vallomása, amelyből egyértelműen kiderül, hogy  Czeglédy Csaba kérésére nem a kölcsönszerződésben szereplő, hanem egy másik cég, a Human Operator Service Kft. számlájára utaltak egy 35 milliós kölcsönt. 

Erre azért került sor, mert Czeglédy munkaerő-kölcsönző cége ellen egy hónappal azelőtt végrehajtás indult, és bankszámláit zárolták. A történet sajátossága, hogy a kölcsönszerződést Czeglédy és Gyurcsányné írták alá. Ez tehát egy negyedik, eddig még ismeretlen kölcsön. 

150 millió adófizetői pénzt kapott a korábban börtönben élő Czeglédy Csaba

Az Origo összeállításából kiderült, hogy a jogerősen elítélt, már börtönben is ült Czeglédy négy alkalommal is kapott pénzt a DK-s Niedermüller Péter vezette Erzsébetvárosi Önkormányzattól.

A VII. kerület baloldali vezetése először három hónapra (2019. november 1.-december 31.) kötött szerződést Czeglédyékkel, 1.270.000 forint értékben. Ezután szintén három hónapra (2020. január 1.- március 31.) két feladatcsoport ellátásáért összesen havi 2.900.000 forintot fizetett ki nekik. Az elérhető adatok szerint ennek végösszege 13.335.000 forint volt. A baloldali polgármester egy kilenc hónapig tartó (2020. április 1.-december 31.) bruttó 33.147.000 forint értékű megbízási szerződéssel ajándékozta meg őket. Az idei év elején sem fukarkodott az adófizetői pénzzel: 46.245.780 forintért bízta meg őket. EZ 2019 OKTÓBERE ÓTA ÖSSZESEN KÖZEL 94 MILLIÓ FORINTNAK FELEL MEG. 

A jogerősen elítélt bűnöző egy másik, a DK-s László Imre vezette városrészben, Újbudán is nyerőszériában van: tavaly év végi állás szerint a XI. kerületi önkormányzat mintegy 50 millió forinttal „jutalmazta" Czeglédy ügyvédi irodáját. 

Emlékeztetőül: a Vas Megyei Kamara tavaly decemberben felfüggesztette Czeglédy kamarai tagságát. Az ügyvédnek egyébként politikai ambíciói vannak: korábban bejelentette, megmérettetné magát a szombathelyi előválasztáson. Nehezen érthető, hogy egy budapesti kerület miért találja fontosnak, hogy egy országos politikai tervekkel rendelkező politikus irodáját milliókkal támogassa.