Vasárnap várható havazás is, jövő héten azonban 15 fokig melegszik a hőmérséklet. Ugyanakkor mára első- és másodfokú figyelmeztetést is kiadott az ónos eső veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Békés és Csongrád-Csanád megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, ezekben tartós (többórás) ónos esőre kell számítani. Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt.

A meteorológiai szolgálat azt írta: helyenként pár tizedmilliméternyi, néhol 1 milliméter feletti mennyiség is összegyűlhet. A csapadék halmazállapota hétfő délelőtt ezeken a tájakon is fokozatosan havas esőbe, majd hóba vált át, de legfeljebb maximum 2 centiméternyi friss hó hullhat.

Hétfő délutántól csökken a csapadék valószínűsége - tették hozzá.

IllusztrációFotó: Polyák Attila - Origo

A havazás miatt Baranya, Somogy és Zala megyére, míg a hófúvás veszélye miatt Baranya, Somogy és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Azt írták, hogy vasárnap estig további maximum 5 centiméter olvadozó, vizes, tapadó hó várható, főleg a Dél-Dunántúlon. Az élénkülő, erősödő északkeleti szél a Bakonyban, Dél-Dunántúlon helyenként hordhatja a havat. 

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Kora tavaszias idő jön

Vasárnap erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Eleinte többfelé, később már csak délen alakul ki csapadék: délen, délkeleten eső, havas eső várható, máshol havazás valószínű – írja a Köpönyeg.hu. Az északkeleti szél megélénkül.

+1, +2 fok körül alakul a hőmérséklet.

Hétfőn észak felől tovább csökken a felhőzet, a középső tájakon már többórás napsütésre számíthatunk. A délnyugati és a keleti területeken erősen felhős maradhat az ég, de inkább csak délkeleten, a délelőtti órákig alakul ki újabb csapadék. 0 és +5 fok közé enyhül a levegő.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Kedden rétegfelhős időre van kilátás, főleg északon szitáló eső is előfordulhat. A délnyugati szél egyre inkább megélénkül. +6 fok körüli értékeket mérhetünk.

Szerdán és csütörtökön változó felhőzet mellett többfokos enyhülés várható. Mindkét nap elszórtan lehet záporeső, reggelente pedig ködfoltok. Fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés: szerdán 5-13, csütörtökön már 9-15°C is lehet, kora tavaszias idő jön.