Levelet küldött a Koronavírus Tájékoztatási Központ azoknak az embereknek, akik regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára a hivatalos kormányzati oldalon.

A levél azt írja, hogy a következő napokban elkezdődik a regisztráltak oltása.

Elsőként a legidősebbek kaphatják meg a vakcinát, de most már azok is, akik saját otthonukban élnek.

Ennek pontos menetrendjéről az Origo itt szedte össze a legfontosabb tudnivalókat.

Jövő héttől a háziorvosuk keresi majd őket a regisztráció során megadott elérhetőségeken. A háziorvos dönt az oltás helyszínéről, ez lehet az idős ember otthona, háziorvosi rendelő és kórházi oltópont is.

Beoltanak egy dolgozót a Pfizer-BioNTech koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagával a XV. kerületi Olajág Otthonban 2020. január 7-énForrás: MTI/Máthé Zoltán

Brüsszel késlekedik

A levél kitér arra is, hogy a Brüsszel által rendelt vakcinákból a szükségesnél jóval kevesebb érkezik, ezért a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy több forrásból minél több oltóanyag álljon rendelkezésre.

Az eddig alkalmazott Pfizer- és Moderna-vakcinák mellett már a brit AstraZeneca-, az orosz Szputnyik és a kínai Sinopharm-vakcinák is megkapták a gyógyszerészeti hatóság engedélyét. Februárban már ezekből is érkeznek nagyobb szállítmányok. A Sinopharm-vakcinával már több mint 15 millió embert oltottak be, köztük a szomszédos Szerbiában vajdasági magyarokat is.

A járványt legyőzni csak vakcinával lehet, minden hatásos vakcina jobb a vírusnál

- zárul a levél.