Hova tűnt a Gyurcsány-vagyon?

DOBREV Klára; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. március 1. Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Már tavaly is lehetett arról olvasni, hogy a Gyurcsány család vagyona jelentősen csökkent az elmúlt években, ugyanis a sokat emlegetett Altus Portfólió Kft. mára teljesen kiürült, viszont a DK-elnök vagyonnyilatkozataiban ennek nyoma sincs. Az elmúlt években több mint 2,1 milliárd forintot vett ki a cégéből, ugyanakkor a saját vagyona csupán 198 millió forinttal nőtt 2016 óta. Adódik a kérdés: mire költötték a fennmaradó 1,9 milliárd forintot?
Vágólapra másolva!

Köztudott, hogy a bukott miniszterelnök és felesége finoman szólva sem élnek nehéz körülmények között. Bár ez a vagyonnyilatkozataikban ugyan nem látszik, egyértelmű, hogy a majdnem 500 négyzetméteres Apró-villa a Rózsa-domb oldalában önmagában is sokat ér. Ezenkívül viszont sok egyéb szövetséges révén a Gyurcsány házaspár mindig is komoly befolyással bírt. Ha valaki visszaolvassa a '90-es évek híreit, akkor könnyen a nyomára bukkan, hogyan zajlott a magyar alumíniumipar privatizációja. Amikor az Apró Piroska vezette állami Magyar Hitel Bank 700 milliót adott Gyurcsány cégének, hogy megvegye az állami vagyont. A 705 milliós vételárhoz neki csak 5 milliót kellett hozzátenni. Így lehet politikai tőkéből pénzügyi tőkét kovácsolni néhány hét alatt, és így lett például a MOTIM Zrt. a Gyurcsány család vagyonának gyűjtője.

A modell a következő volt: eleinte személyesen, aztán már csak cégkapcsolatokon keresztül (bár Dobrev Klára a mai napig felügyelő bizottsági tag a MOTIM-ban) lehetett kiemelni a hasznot, és mindehhez az Altus Portfólió Kft. kiváló keretet is jelentett. Az elmúlt évtizedekben jól jövedelmezett az üzlet, volt itt a kétezres évek idején olcsóbb áram és EU-támogatás is, azonban 2010 után kénytelenek voltak hozzányúlni a családi készlethez. Ezt leginkább 2016-ban lehetett látni, amikor is az Altus eladta a MOTIM Zrt.-beli érdekeltségeit, és így gyorsan 2 milliárd forinthoz jutott.

Gyurcsány már 2016-ban kivett a cégből 1,2 milliárd forintot, majd évről évre újabb 2-300 milliót, és így szépen lassan ki is ürítette az Altust, amiben az aranykorában több milliárd forint volt, mostanra mindent összevetve alig 100 millió maradt,

2020-ban pedig egy újabb 55 milliós részlet került ki a cégből. Ezzel együtt visszakérte azt a 12 millió forintot is, amit évekkel ezelőtt adott kölcsön egy magánszemélynek.

Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az érdekesség azonban nem ez. Nézzük meg az elmúlt 5 évet, mi látszik Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozataiból.

Az ingatlanjai nem változtak, hosszú ideje övé a pápai lakása és a kötcsei nyaralója. Adóssága is csak az éves törlesztőrészletekkel csökkent

(2020-ban a kötcsei ház hitele nem csökkent, vélhetően a hitelfizetési moratórium miatt), bár ez alól kivétel 2019, itt vélhetően a gyereknek vett lakások előlegei és foglalói miatt 150 millió forintnyi többlet hitel jelent meg, ami 2020-ban újabb 65 millió forinttal nőtt. Különös ingatlanvásárlás, amelynek előlegét és foglalóját már 2019-ben letették, de még mindig nem történt meg a vásárlás. Az egyedüli érdemi különbséget a saját néven nyilvántartott értékpapírokban, bankszámlákon és követelésekben látjuk, amely összesen már 2019-ben megközelítette az 1 milliárd forintot, idénre pedig meg is haladta azt.

Ezek alapján a következő látszik:

Gyurcsány az Altusból kivett több mint 2 milliárd forintot (nem osztalékként, hanem kivont vagyonként!), ellenben 5 év alatt magánvagyona alig 198 millió forinttal gyarapodott.

Míg 2016-ban a hiteleket levonva, az ingatlanokon felül összesen 580 millió forintot tulajdonolt, addigra ma ez „alig" éri el a 800 millió forintot úgy, hogy közben kiürített egy többmilliárdos céget.

Adódik a kérdés, hova tűnt a maradék 1,9 milliárd forint. A Gyurcsány család vagy évi közel 400 millió forintot költ mindennapjaira (a képviselői tiszteletdíjakon felül), vagy esetleg a DK kiadása nagyok, nem beszélve a kampányokról.