Vágólapra másolva!
Hagymás rostélyos tomahawk steakből sült hagymakarikákkal, Osso bucco sáfrányos karfiolpürével, meg pirított borjúmirigy sült paszternákkal, puy lencsével és marokkói citrommal. Ez a három fogás került terítékre a Duna Televízió gasztroműsorának január 30-i adásában, amelyben ezúttal is igazi gasztrokalandra indult Széll Tamás Michelin-csillagos séf és Anger Zsolt színész-rendező.
Vágólapra másolva!

A Főmenü december 26-án indult, és szombatonként 17 órától látható a Duna Televízió műsorán. A két házigazda minden héten jobbnál jobb, otthon is elkészíthető fogásokat,

zömében a kortárs magyar konyha ételeit szolgálja fel a vendégeinek.

A Főmenüből nem hiányoznak az olyan klasszikusok, mint a véreshurka, a töltött káposzta vagy a szalontüdő, de nem a megszokott formában. Egy kísérő műsor keretében pedig a tévénézők bejárhatják az országot, és megtudhatják, hogy honnan kerülhetnek az asztalra a legjobb hazai termékek.

- indította a hatodik adást Széll Tamás, miután elárulta, nemsokára megtudhatjuk, milyen neki a hagymás rostélyos, milyen volt gyermekkorában, és milyennek kellene lennie akkor, ha egy étteremben fizet érte. Házigazdatársa azonnal kisegítette. Véletlenül pont nála volt a nagymamája tűzőgépe,

amivel a séf sütőpapírból készített tasakok széleit zárta le.

Kettőt készített.

Széll Tamás a hatalmas steakkel Forrás: MTVA

Az elsőbe fokhagymát tett pici cukorral és sóval, amihez kis olívaolajat és balzsamecetet öntött, majd lezárta a tasakot és összerázta.

Aztán hozzálátott a salottahagyma–mix sütőpapíros verziójának megalkotásához. Miután mindkét tasakot félórányi sütés után kikapta és megmutatta a bennük párolt, vajpuha hagymákat, előkerültek a kilós nagyságú steakek. A műsornak ebben a pillanatában Széll Tamás elárult egy titkot: az a jó, ha először kicsit megsütjük a húst, és csak utána adunk neki kérget.

Aztán egy másik titokra is fény derült, ami arról szólt, hogyan lehet igazán ízletes, rántott, roppanós hagymakarikákat készíteni.

Forrás: MTVA

Ezek után vékonyan megolajozta, beborsozta a kilós, csontos rostélyosokat, és a 100 fokra előmelegített sütőbe tette egy rácson. Miután kivette, kicsit pihentette a húst és közben felszeletelte a vöröshagymát. A hagymakarikákat rizsliszt és pizzaliszt keverékébe hempergette, és ugyanezt megtette a tojásfehérjével is. Végül morzsakéregbe borította a tévéképernyőn keresztül is mennyei finomságúnak látszó eledelt, ami még nem készült el, hiszen hátra volt egy nagyon fontos mozdulatsor.

A húst héjas fokhagymával és kakukkfűvel fűszerezett vajba, tűzforró öntöttvas lábasba tette, és megpirította.

Elkészült tehát a hagyma és a marha is. Már csak a tálalás maradt hátra, amihez csontozókést vett elő a séf.

A hagymás rostélyos tomahawk steakből sült hagymakarikákkal Forrás: MTVA

Végül, Anger Zsolt szavai szerint egy igazán omlós, szaftos, rózsaszín finomság került a Főmenü asztalára.

A második fogás igazi olasz különlegesség, az Osso bucco volt, amit az amatőr séf varázsolt a tányérra.

- mondta a színész-rendező, majd hozzátette, hogy sáfrányos karfiolpürével fogja meglepni Széll Tamás ízlelőbimbóit, és mindezt egy eredeti milánói recept alapján, mert ez a város nem csak a fociról és a divatról híres.

Anger Zsolt a Főmenü január 30-ai adásában Forrás: MTVA

- közölte az ezúttal kóstolói szerepben tetszelgő Michelin-csillagos séf,

aki igen ízletesnek találta tehetséges kollégája pazarul elkészített ételét.

Osso bucco sáfrányos karfiolpürével Forrás: MTVA

A harmadik fogás kóstolásához már vendég is érkezett, nem is akárki. A marhák igazi szakértője, Serényi Zsolt, vagy ahogyan többen ismerik, a tetovált séf, aki órákat tölt a tökéletes marhahús elkészítésével a saját bisztrójában.

Bevallottan grill- és barbecue-függő, a tapasztalatairól pedig már könyvet is írt.

Ahogy már megszokhattuk, a Főmenü utolsó fogását ezúttal is együtt készítette el a két házigazda. Került bele borjúmirigy, paszternák, puy lencse, sárgarépa, angolzeller, kétféle hagyma, babérlevél,

használtak hozzá kacsazsírt, almaecetet, olívaolajat, dijoni mustárt, mézet, Maldon sót, frissen őrölt borsot, kakukkfüvet, vajat, petrezselymet és marokkói citromot is.

Pirított borjúmirigy sült paszternákkal, puy lencsével és marokkói citrommal Forrás: MTVA

- indított a vendég, majd elárulta, hogy nagyjából 15 éve tart nála a barbecue-szerelem, borjúmirigyet pedig tanuló éveiben készített utoljára.

Az is kiderült, hogy a borjúbríz egy igazi prémium alapanyag,

amit nem nagyon használnak grillezésre, de a tetovált séf bevallotta, olyan jól sikerült a fogás, hogy bogarat ültettek a fülébe.

A vendéggel beszélget a két házigazda Forrás: MTVA

A műsor következő adásában belsőségeket fognak feldolgozni úgy, ahogy csak Széll Tamás és Anger Zsolt tudja.

Receptekért és további érdekességekért keresse fel a MédiaKlikk/Főmenü oldalt vagy a műsor Facebook-oldalát.

Főmenü – minden szombaton 17 órától a Duna Televízión