Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban - videó

medve Szegedi Vadaspark
Vágólapra másolva!
Előbújtak a medvék kedden a Szegedi Vadasparkban, és a borongós időben nem látták meg az árnyékukat, így a népi megfigyelés alapján közeledik a tavasz.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Vadasparkban 2015 tavasza óta gondoznak barna medvéket. Hagyomány, hogy február 2-án medvelest szerveznek, idén ezen a járványügyi előírások miatt a látogatók nem vehettek részt, az állatkert közösségi oldalán azonban élőben nyomon követhették az eseményt.

A napsütés nem zavarta meg őket

A vadaspark két medvéje, Mici és Ursula komótosan elhagyták a medveházat, és falatozni kezdtek a kifutóban elhelyezett, mézzel bekent péksüteményekből.

A sűrű felhők miatt ebben a napsütés sem zavarta meg őket, így

nem ijedtek meg az árnyékuktól.

Ugyan a medveházba való visszatérést az is akadályozta, hogy az állatok távozását követően a gondozók gyorsan bezárták az épület ajtaját.

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója elmondta, az elmúlt években Erdélyben és Szlovákiában is emelkedett a barna medvék száma, és egyre gyakrabban feltűntek Magyarországon is kóborló példányok.

A medvék nyugalmi időszaka március közepén ér véget,

az állatok újra aktívvá válnak, így megjelenésükre lehet számítani az észak-magyarországi nemzeti parkok területén.

Ha szép az idő, akkor elhúzódik a tél

A világ sok kultúrájára volt jellemző a múltban, hogy állatok viselkedéséből próbáltak az eljövendő időjárásra következtetni.

Ezen állatjóslások szájhagyomány útján terjedtek, és sokszor valós tapasztalatokra is épültek.

Február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez - melyet régen tavaszkezdő napként is emlegettek - két különböző, állathoz kötődő időjárás-előrejelző népi bölcsesség is kapcsolódik.

Az egyik szerint:

vagyis ha szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél.

Ugyanilyen következtetésre jutottak azok is, akik barna medvékhez kötötték megfigyelésüket.

A barna medvék - a közvélekedéssel ellentétben - azonban a természetben nem alszanak téli álmot, csak rövidebb-hosszabb pihenőt tartanak a fagyos időszakban földbe vájt üregekben, esetleg barlangokban.