2017-ben aláírta a Soros-egyetem melletti petíciót, sőt, a felsőoktatási intézmény védelme érdekében tüntetést is szervezett Ecsenyi Áron, aki most a kocsmárosokat, éttermeseket próbálja hergelni - derítettük ki. A Le az Adók 75%-ával Párt elnökének a motivációja sem stimmel, hiszen jelenleg egy programozással foglalkozó céget futtat. Ami viszont biztos a történetben: az általa vezetett párt csak a tüntetések facebookos kampányára több százezer forintot költött, ami feltűnően soknak számít. Itt az újabb baloldali szál a védelmi intézkedéseket támadó megmozdulásokban: a jelek szerint a hazai Soros-világ komoly aknamunkát végez a háttérben. (Ahogy többször megírtuk, a másik szervező egy szombathelyi baloldali politikus.)

A történet előzménye röviden:

  • a kormány a vírushelyzetre tekintettel november 11-től kijárási tilalmat rendelt el az ország egész területére, és egy sor szigorítást vezetett be;
  • az intézkedések célja egyértelmű: a vakcinák megérkezéséig a magyar emberek egészsége, védelme érdekében kordában kell tartani a vírust;
  • a tiszta vízió ellenére mégis vannak olyanok, akik ezt nem fogadják el, és gyengíteni próbálják a közös védekezést;
  • az elégedetlenkedők jellemzően a vírustagadók körül csoportosulnak, de a kormányzati döntések elleni hergelésbe a baloldali pártok is beszálltak;
  • a legújabb front a kocsmák újranyitása körül alakult ki, aminek élére a semmiből felbukkant Le az Adók 75%-ával Párt állt, két tüntetést is szervezve;
  • a szervezet vezetője Ecsenyi Áron, akiről annyit lehet tudni, hogy pár hónapja még az Index politikai rovatában dolgozott, és van egy ikertestvére, Szilárd.

"Minek osszuk meg ezt a kevés embert? Miért kell emellé az egység mellé egy éket bevágni? Miért nem tudunk egymás mellett ott maradni szeretetben, békességben?”kis híján tömegverekedésbe torkollott a kocsmák kinyitása melletti hétfői tüntetés, amikor Bertalan Attila, a rendezvény egyik szervezője, Gődény György támogatója sárgamellényben nyilvánosan rátámadt Ecsenyire, amiért túl sok politikát vitt a megmozdulásokba.

A kritikának volt alapja, hiszen az LE75 Párt elnöke az újranyitás mellett érvelő beszédeiben szokatlanul durva stílusban, politikai alapon bírálta a kormányt, megidézve az egykori kommunista rendszer szellemiségét. "Van-e joguk félelemben tartani minket? Hiszen a mi tenyerünkből esznek", "ők elteszik a pénzeteket, amiért Ti dolgoztatok meg, amihez egyébként semmi közük nem lenne", "mindannyiunk élete számít, nemcsak a politikusoké, és a hűbéreseiké" - harsogta az Index egykori munkatársa, aki mára a kocsmárosok védőszentjévé avanzsálta magát. 

Bár Ecsenyi magát libertariánusnak vallja, pártjának közösségi oldala tele van baloldali tartalmakkal. Pár napja az Origo cikkére reagálva megosztottak egy olyan bejegyzést, amiben a jobboldali embereket illették durva szavakkal. "Rajzolhatnak k*rva nagy Magyarországot, élvezkedhetnek a Turulra, de amíg nemet mondanak a gazdasági liberalizmusra, addig ez nem jobboldal lesz, (...) hiába éneklik sírva a székely himnuszt nyolc liter szilva pálinka után" - olvasható a hivatalos oldalukon, ahol nem ritkák a hasonló stílusú üzenetek, ami több mint furcsa egy magát jobboldalinak tartó társaságtól. Ez hatványozottan igaz akkor, ha valaki részletesebben megnézi a mozgalom arcát.  

Soros Baráti Kör

Ecsenyi Áron miután elvégezte az ELTE-n a filozófia szakot, az Indexnél kötött ki, ahol több rovatba is írt, így belpolitikai, külpolitikai és kulturális cikket is jegyzett. A baloldali lap előtt kisebb munkákat vállalt, így például marketingmenedzserként dolgozott a CegesHelyszinek.hu, és a Szallodak.hu csapatánál.

A pártalapítás csak ezután következett: a hivatalos bírósági adatok szerint a tavalyelőtt életre hívott LA75 tavaly karácsony előtt két nappal, december 22-én vette fel nevébe a "párt" szót. Ez azért érdekes, mert ekkor már több mint egy hónapja érvényben voltak a korlátozások, és az is látszott, hogy azokat még jó ideig nem fogják feloldani. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy Ecsenyi már ekkor a rendkívüli intézkedések ellen szervezkedhetett, és ideje korán pozícionálni kezdte az LA75-öt.

Ismerősei csendes, ideológiai tekintetben balra húzó embernek írták le Újlipótváros szívében, az egykori Duna mozi (mai Budapest Jazz Club) szomszédságában éldegélő fiatalembert. Az Origo felettébb furcsa helyen talált a nevére

a vírustagadó-közeli tüntetések szervezője ugyanis aláírta a Soros-egyetem melletti petíciót. 

Forrás: Ceu.edu

Mint ismert, 2017 áprilisban a parlament úgy módosította a hazai felsőoktatási törvényt, hogy a jogszabály hatálybalépésétől csak akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény itthon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. Az egyetem nem felelt meg a kitételnek, így annak vezetése az amerikai milliárdos hazai hálózatával karöltve, teljes pályás letámadást intézet a kormány ellen. Ennek keretében született meg az "I stand with CEU" nevű politikai kampány, aminek része volt a petíció. 

Ecsenyinek az ügy iránti elkötelezettségét jól mutatja, hogy Soros György egyetemének védelme érdekében a Facebookon toborzott embereket. Ahogy lentebb látható, erre egy külön eseményt is létrehozott. Úgy tűnik, az akkori szervezkedés mostanra kínos lett számára, hiszen a linkre kattintva "a tartalom nem elérhető" felirattal lehet találkozni.

Forrás: Google

Azt, hogy a mozgalmárkodás sosem állt távol tőle, mi sem bizonyítja jobban, mint az Origo birtokába került fénykép. Ezen az látható, amint egy megafon segítségével beszél az őt körülvevőkhöz, nagyjából a CEU-s tüntetések idején. Igaz, ekkor még sűrű, göndör haja volt, szemben a mostani tüskehajával.  De nem ez az egyetlen furcsaság körülötte. 

Forrás: Origo

Ingatag motiváció

Ecsenyi fellépései alkalmával szinte mindig a kocsmárosok, a vendéglátósok és a vállalkozók nevében beszél. Ez annyiban stimmel, hogy LinkedIN-profilja szerint a politika mellett az üzleti világban is elmerült: van egy egyszemélyes cége.

Csakhogy az Urstory Kft. nem ad magyarázatot a szervezkedésre, ugyanis annak fő tevékenysége a számítógépes programozás. A tudomány és a technika jelenlegi állása szerint ez megoldható távmunka keretében is, így a rendkívüli intézkedések feltételezhetően nem érintik annyira súlyosan cégét, mintahogyan azt előadja.

Az már más kérdés, hogy a vállalkozás erősen veszteséges, a legutóbbi adatok szerint az adózás után mínuszba került. Arról nem is beszélve, hogy a NAV tavaly év végén eljárást indított ellene, amiért jó eséllyel nem nyújtotta be az áfabevallást. Az összkép nem túl jó, Ecsenyi mozgalma mégis komoly pénzekből tud kampányolni. 

Pénz az van, de honnan?

Mint az ismert, vasárnap és hétfőn is demonstráltak a kocsmák kinyitásáért a budapesti Hősök terén. Vasárnap kétszázan, hétfőn százan sem. A megmozdulásokat az Ecsenyi-féle LA75 Párt és egy hozzá köthető Facebook-csoport, a Tömeges Üzletnyitás szervezte. Mivel előbbi egy kifejezetten friss szervezet, ezért feltételezhető, hogy nem a legjobb a pénzügyi helyzetük. 

Ennek ellenére különösebb gond nélkül finanszírozták meg a Tömeges Üzletnyitás facebookos kampányát, ami elsősorban a tüntetések népszerűsítésére, és kommunikációs előkészítésére szolgált. A Tömeges Üzletnyitás oldalán elérhető átláthatósági adatokból az látszik, hogy 

a vírustagadókörökből kinőtt mozgalom az elmúlt napokban 211 165 forintot költött üzenetei terjesztésére, azon belül is a megmozdulásokra való toborzásra.  

Tüntetés a Hősök terénFotó: Szabó Gábor - Origo

Január 16-a óta összesen tizenhat hirdetésért fizettek, a finanszírozó minden esetben az LA75 volt. Ez több okból is furcsa:

  • a friss baloldali párt jóval kevesebbet (168 647 forint) költött magára, mint a kocsmanyitásért harcba szálló csoportja, úgy, hogy sokkal régebben kezdett el hirdetni a közösségi térben;
  • ha a két összeget összeadjuk, akkor közel 400 ezer forint jön ki, ami egyáltalán nem kevés egy vadonatúj párttól (és a hozzá közel álló szervezettől), főleg, hogy az összeg csak a facebookos reklámokat fedi le;
  • mindezt úgy, hogy nem kapnak támogatást a központi költségvetésből, hiszen a legutóbbi parlamenti választáson nem indultak el, és így az egy százalékot sem tudták elérni.

Ehhez képest nagyon komoly összegekből támadják a közös védekezés egyik sarokpontját, a kontaktszámok csökkentését, ami további kérdéseket vet fel. 

Forrás: Facebook
Szombathelyen is van baloldali szál

Az Origo írta meg elsőként, hogy Szombathelyen Horváth Adrián, Nemény András szombathelyi baloldali polgármester kampánycsapatának egyik tagja szervezi az éttermek, kocsmák és szállások kinyitása érdekében tevékenykedő "Én kinyitok" elnevezésű Facebook-csoportot.

A közösségi oldalán közzétett képekből az látszik, hogy a baloldali politikus-aktivista aktívan kivette a részét Nemény választási győzelméből, és még Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével is volt ideje fotózkodni.