Az Emberi Erőforrások Minisztériuma engedélyezte az egynapos ellátások visszavezetését az egészségügyben, de csak negatív teszttel végeznek el beavatkozásokat – derült ki az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Müller Cecília országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy közel háromszor több már a beoltott, mint az aktív fertőzöttek száma. Csütörtökön elkezdődik az otthonukban tartózkodó legidősebbek oltása is, a betegeiktől a háziorvosok már minden fontos információt megszereztek, ez lehetővé tette a számukra, hogy kiválasszák az oltásra alkalmas személyeket.

Az elmúlt 24 órában 187 ember nem viselt maszkot, 152-en közterületen, hatan tömegközlekedésben, 29-en egyéb helyen követtek el ezzel szabálytalanságot. 18 337 ember járványügyi elkülönítése van érvényben jelenleg - mondta Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Háromszor több a beoltott, mint az aktív fertőzöttek száma

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, 1048 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 370 336 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 83 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 12 739 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 272 284 fő, az aktív fertőzöttek száma 85 313 főre csökkent. 3697 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 269-en vannak lélegeztetőgépen. 

Cél, hogy a lehető legtöbb embert a lehető leggyorsabban be lehessen oltani. Vannak országok, ahol ismét nő a pozitív esetek száma, ezért nagyon fontos, hogy az oltási tervet következetesen végrehajtsuk.  Közel háromszorosa már a beoltottak száma az aktív fertőzöttekének. Már 75 807-en a második védőoltást is megkapták. 

Az elmúlt napok és a mai nap eseményei lehetővé teszik, hogy az otthonukban tartózkodó legidősebbek oltása is elkezdődjön. A háziorvosok be tudják oltani a 89 év feletti betegeiket, akiktől már minden fontos információt megszereztek.

Ez lehetővé tette a számukra, hogy kiválasszák az oltásra alkalmas személyeket. A Moderna vakcinák kiszállítása jelenleg is zajlik. Praxisonként mintegy 30 ezer fő körül oltakozhatnak a jelentkezők az oltópontokon, oltóhelyen is. Hat fő juthat be az oltópontokra praxisonként, akik megkapják a védőoltást. Mindig a vakcina mennyisége szab határt annak, hogy hány főt lehet beoltani. Mindenki meg fogja kapni az információt, hogy az oltás az otthonukban vagy az oltópontokon történik-e majd – mondta Müller Cecília.

Ismét lesznek egynapos ellátást igénylő beavatkozások az egészségügybenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem okozhat fertőzést az oltás

A 65 év felettiek közül egyéb krónikus betegségekben is sokan szenvednek, számukra különösen fontos a védettség. Az oltás nem okozhat fertőzést. Nincs egyik oltóanyagban sem élő vírus, ami betegséget tudna okozni. 

- mondta Müller Cecília. Eddig a Pfizer és a Moderna vakcinájából mintegy félmillió adag érkezett az országba, de az elmúlt napon kétszer 20 ezer fő beoltására elegendő Szputnyik vakcina is érkezett. A Szputnyik-vakcináról egy orvosszakmai folyóiratban 90 százalékos hatékonyságot állapítottak meg. Egyre nagyobb az érdeklődés az unión kívüli vakcinák iránt, akár a kínai, akár az orosz vakcináról beszélünk.

Röviden beszámolt még arról, hogy az Emmi engedélyezte az egynapos ellátások visszavezetését az egészségügyi ellátásba, kevés kivétellel. Aki beavatkozás előtt áll, PCR-teszt és antigénalapú gyorsteszt elé is néz - tette hozzá.