A családokért felelős tárca nélküli miniszter arra biztatja a munkaadókat, hogy működtessenek munkahelyi bölcsődéket. Novák Katalin szerdán a Facebook-oldalán bejelentette, az ilyen bölcsődék létrehozására több milliárd forintos összegű pályázatot írnak ki.

A miniszter közölte, még az idén kiírják azokat a fejlesztési forrásból megvalósuló pályázatokat, melyeken keresztül támogatást adnak a munkahelyi bölcsődék létrehozásához. Ismertetése szerint egy munkahelyi bölcsőde egy csoportjába legfeljebb hét gyermek járhat, ám egy nagyobb munkahelyen lehet akár több csoport is.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Novák, mint mondta: munkahelyi bölcsődéket nem olyan bonyolult létrehozni és működtetni, mint a hagyományos bölcsődéket, mert az előírások nem olyan szigorúak. Mindenkit arra biztatok, hogy munkaadóként hozzon létre bölcsődét, a munkavállalókat pedig arra, hogy biztassák főnökeiket, a cégtulajdonosokat, hozzanak létre munkahelyi bölcsődét, hogy oda vihessék gyermekeiket, ha arra szükség van  - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszterForrás: Facebook

Novák Katalin elmondta, Magyarországon a munkahelyi bölcsődék valamiért nem ismertek, nem elterjedtek, ezért az elmúlt években jelentősen emelték ezek támogatását. 

Jelenleg a finanszírozásuk már hétszer nagyobb, mint négy évvel korábban. 

A családokért felelős tárca nélküli miniszter tájékoztatása szerint a munkahelyi bölcsődékre biztosított támogatás fajlagos összegét az elmúlt években több lépésben is emelték.  2017-ben 103 800 forint volt az évente egy gyermekre fordított támogatás, mostanra ezt 758 ezer forintra emeltük  - közölte Novák Katalin a közösségi oldalán közzétett videóban, amelyet itt is megnézhet: