Több mint 400 millió forinttól esett el Újpest, mert a baloldali városvezetés lusta volt pályázni

Vágólapra másolva!
Miután Újpest baloldali vezetése egyszer már veszni hagyott 322 milliónyi állami támogatást a Székesdűlő földútjainak korszerűsítése kapcsán, simán megtette még egyszer. Pedig a kormány újra, ráadásul emelt összegű pályázatot írt ki a tárgyban, ennek ellenére az önkormányzat kisujját sem mozdította a közel félmilliárdos összeg megszerzése érdekében, így a pénz ismét elúszott. "Lassan másfél éve hatalmon vannak, és nem csináltak semmit! Jól van ez így?" - kommentálta Wintermantel Zsolt, a városrész előző vezetője utódjának, a momentumos Déri Tibornak az ügyetlenkedését.
Vágólapra másolva!

A baloldal mostanában előszeretettel jön azzal, hogy kevés pénz van a főváros, és úgy általában véve az önkormányzatok kasszájában, mert a kormány elvonja azt tőlük. A legújabb időkben egészen odáig mentek a hibáztatásban, hogy teljes Budapestet teleplakátolták a számon kérő üzeneteikkel. Ehhez képest egyre több olyan történet lát napvilágot, amiből az látszik, közel sem az a helyzet, mint amit a baloldali politikusok láttatni szeretnének.

Az újpesti önkormányzat még 2019-ben nyert el 322 millió forint állami támogatást Székesdűlő földútjainak szilárd burkolatúvá alakításához. Ez nagy előrelépés lett volna a helyiek életében, hiszen az utak rossz minősége nagyban megnehezítette mindennapjaikat. A projekt keretében az önkormányzat 1,6 kilométeres útszakaszt tudott volna korszerűsíteni, ami értelemszerűen nagy előrelépést jelentett volna az arra közlekedőknek.

Csakhogy nem sokkal ezután következett az önkormányzati választás, ahol nagy meglepetésre a baloldali összefogás jelöltjét, a momentumos Déri Tibort választották meg polgármesternek. Ez azért is volt váratlan, mert ellenfele, a fideszes Wintermantel Zsolt, az ország egyik legsikeresebb városvezetője volt, kilencéves irányítása alatt a pesti kerület rengeteget fejlődött.

A hatalomváltást követően a fejlesztés elsikkadt, pedig a pénz továbbra is rendelkezésre állt volna. A baloldali városvezetés nem csinált semmit az elnyert állami támogatással, így azt vissza kellett fizetnie.

Dériéknek akkora szerencséjük volt, hogy a kormány újra, ráadásul emelt összegű pályázatot írt ki az önkormányzatok támogatására. Hiába, hiszen Újpest vezetése ezúttal sem tartott rá igényt, pedig immáron több mint 400 millió forint csöröghetett volna a kasszában. Mint kiderült, még csak nem is pályáztak a közel félmilliárdos összegre, így a pénz ismét elúszott.

- tette fel a kérdést az ügyet napirendre emelő Wintermantel Zsolt, aki kifogásolta, hogy miközben a baloldali városvezetés folyamatosan siránkozik amiatt, hogy nincs pénz, aközben simán lemondott több mint 400 millió forint állami támogatásról. "Persze ahhoz dolgozni kellett volna, pályázatot benyújtani, egyeztetni! Mennyivel egyszerűbb néhány hazug plakátot kiragasztani és másra mutogatni, hogy mi miért nincs" - összegzett a kormánypárti politikus.