Egy fekete lelkész szerint fehér nacionalizmus a brit egészségügynek milliókat gyűjtő veterán katonára emlékezni

Tom Moore, Több mint 25 millió fontot gyűjtött a brit egészségügy számára egy 100 éves veterán, koronavírus, adomány, egészségügy, brit, Egyesült Királyság
Marston Moretaine, 2020. április 16. Tom Moore II. világháborús brit veterán befejezi a 100. kört a bedfordshire-i Marston Moretaine-ben lévő kertjében 2020. április 16-án. Moore kapitány azt vállalta, hogy járókeretére támaszkodva megtesz száz kört a kertjében, és ennek teljesítésével 12 millió fontot (4,7 milliárd forintot) gyűjtött a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) koronavírus-járvány elleni harcának támogatására. MTI/EPA/Vickie Flores
Vágólapra másolva!
Fehér brit nacionalizmusnak nevezte egy fekete anglikán lelkész a nemzeti hősnek tekintett, 101 évesen meghalt Sir Tom Moore tiszteletére rendezett megemlékezést, ami egy egyszerű közös tapsolás volt - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Tom Moore, aki századosként vonult nyugdíjba, századik születésnapja előtt 13 milliárd forintnak megfelelő angol fontot gyűjtött a koronavírus elleni harcra - végül maga is koronavírusban halt meg néhány napja.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal ezelőtt halt meg Sir Tom Moore második világháborús veterán, akit nagy tisztelet övezett az Egyesült Királyságban. A férfi már elmúlt százéves, és többek között arról volt híres, hogy mintegy 33 millió fontot gyűjtött a brit egészségügynek tavaly, kerti sétáinak a segítségével.

Tom Moore lovaggá ütése Forrás: AFP/Chris Jackson

A Sir Tom Moore iránti tiszteletből közös nemzeti tapsolást szerveztek, ami azonban nem nyerte el a tetszését egy anglikán tiszteletesnek. Az egyébként fekete bőrű Jarel Robinson-Brown a közösségi oldalán adott hangot annak, hogy ő egyáltalán nem ért egyet a nemzeti megemlékezéssel.

A férfi a hős veteránt övező kultuszt úgy jellemezte, mint a fehér brit nacionalizmus kultuszát. Kijelentette, hogy bár imádkozni fog Sir Tom Moore lelkéért, nem csatlakozik a tapsolási mozgalomhoz, a fenti okok miatt.

A bejegyzésével azonban inkább ellenszenvet váltott ki az emberekből, mintsem egyetértést. Volt, aki bigottnak nevezte a lelkészt, és azt írta, hogy nem szabadna az egyházat képviselnie. Más szégyenteljesnek jellemezte Jarel Robinson-Brownt, a véleményét pedig aljasnak tartotta.

A lelkész nem sokkal később törölte is az ominózus bejegyzést, és bocsánatot kért annak érzéketlen időzítése miatt - vagyis nem a bejegyzés tartalma, csak az időpontja miatt. Azóta egyébként a jelek szerint a Twitter-fiókját is törölte.

Tom százados akkor lett országszerte nagyon népszerű, amikor tavaly tavasszal, a koronavírus-járvány kitörése után arra tett fogadalmat, hogy századik születésnapja előtt százszor körbesétálja házának hatalmas kertjét. Cserébe azt kérte, hogy aki teheti, támogassa a brit egészségügyi szolgálatot, az NHS-t.

Forrás: MTI/EPA/Vickie Flores

Eredetileg ezer fontot akart összegyűjteni, de végül 32,8 millió érkezett (több mint 13 milliárd forint). Vilmos herceg is az adományozók között volt, Boris Johnson miniszterelnök pedig lovagi címre terjesztette fel "Tom századost", aki így Sir Tom lett.