Orbán Viktor: Most mi támadunk, a vírus védekezik

Orbán Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Március 15-re minden 60 év fölötti ember be lesz oltva - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Április elején meghozzuk azokat a döntéseket, amelyek elsősorban a magyar oktatás- és kutatásfejlesztésről szólnak majd. Ezek alapján meghozhatjuk azokat a döntéseket, amelyek során egy teljesen új, soha nem látott energetikai, gazdasági és agrárfejlesztés indulhat el - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzátéve, hogy 264 530 embert már legalább egyszer beoltottak, és 92 ezer körül van azok száma, akik már a második oltásukat is megkapták.

– tette hozzá a kormányfő. Orbán Viktor szerint március 15-ére minden 60 év fölötti, az erre regisztrált magyar állampolgár legalább egyszer be lesz oltva. Ha a kínai vakcinával is tudunk oltani, akkor áprilisra a beoltottak és a hat hónapnál nem régebben fertőzöttek – tehát a védett személyek – száma meg fogja haladni a kétmilliót – mondta a miniszterelnök.

Ellenőrzések

Az orosz vakcina érkezik, hamarosan felhasználható, talán már a jövő héten. A kínai vakcinát még ellenőrzik a magyar hatóságok.

Szerbiában mindkettőt használják már, és jók a tapasztalatok.

Magyarokat is oltottak vele, megnyugtatók az információk. Gyógyszergyártók csatája is zajlik. Van az amerikai, az orosz és a kínai vakcina, így áll jelenleg a világ. Nem mondható, hogy támogatják egymást. Az életünkről van szó, ezért ne játszanak az életünkkel. Ez a csata azonban zajlik, és megmondható, hogy melyik ellenzéki politikus melyik mellett áll ki.

– mondta.

Orbán Viktor: Nekünk, magyaroknak a pénz nem lényegtelen, de az életünk fontosabb Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Választási lehetőségek

A brüsszeli vakcinabeszerzés lassan halad. A jóindulatú olvasatom erről az, hogy a brüsszeli bürokraták számára az a legfontosabb, hogy minél olcsóbban szerezzenek be vakcinákat. Ez azért kulcskérdés számukra, mert később számon kérik őket – fogalmazott Orbán Viktor.

Kiemelte, nekünk, magyaroknak a pénz nem lényegtelen, de az életünk fontosabb.

Talán ez Brüsszelben nem olyan nyilvánvaló, mint Budapesten.

Mindenki szabadságot szeretne és visszakapni az életét, ezért a kormányfő megérti a vendéglátósok nyomásgyakorlását az újraindítással kapcsolatban.

Konzultáció

Indítunk egy nemzeti konzultációt február közepén. Az első hullám után már volt erre példa, akkor az emberek kinyilvánították a véleményüket. Amikor az első hullámot legyőztük nyár elejére, akkor nemzeti konzultációt indított a kormány. A nyáron tartott konzultációból kiderült, vannak, amiket kibírnak az embereket, vannak, amiket nem. Kibírják, ha bezárnak az éttermek, kávézók, mozik, de kibírhatatlan lett volna az óvodák, iskolák és munkahelyek bezárása. Ezért ezeket nem zártuk be.
Itt az ideje a gazdaság újraindításának

Mivel vakcina érkezett, ezért a gazdaságvédelem átadta a helyét a gazdaság újraindulásának. Van arról egy vita, hogy a védekezés sikeres volt-e, de az eredményeket ő munkában méri, a kormánynak pedig sikerült megvédenie a munkahelyeket – fogalmazott Orbán Viktor.

Hatalmas fejlesztések

A 2020-as évben a gazdasági mutatók alapján messze az élmezőnyben vagyunk, 5-6 százalékkal. Az osztrákok mindenképpen mögöttünk vannak, a németek lehetséges, de talán még a csehek is. Összességében a védekezésre fordított energiák jól térültek meg.

A bértámogatást előre fizetik a vendéglátósoknak

Kijelentette, a vendéglátósoknak igazuk van, a bértámogatás kifizetése lassan haladt. Utófinanszírozási rendszer volt kitalálva, de ez nem vált be, ezért jelenleg előre fizetés van. Február során valószínűleg minden pénzt kézhez vehetnek. A kkv-k számára 10 millió forintos hitelt nulla százalékos kamatozással biztosítunk 10 évre. A zárásnál és a nyitásnál is az fontos, hogy mit fogadnak el az emberek. Azok számára, akik védettek, mert beoltották őket, vagy átestek a betegségen, akkor számukra lehetséges, hogy gyorsabban történjen a nyitás. A konzultáció dönti majd el.

Több a házasságkötés, több gyerek születik

A mostani népességi adatok azért érdekesek, mert 2010-ben kezdtük el a kormányzást, ezért össze tudjuk hasonlítani az elmúlt 10 év adatait az azt megelőző 10 évvel. Ezek alapján komoly eredményeket ért el Magyarország az önbecsülés terén. Több a házasság, többen alapítanak családot és többen vállalják a nem kívánt gyerekeket is – fogalmazott.

A miniszterelnök kiemelte, hogy

ő nem választási ciklusokban gondolkodik, hanem nemzedékekben.

Ennél az első lépés pedig, hogy megszülessenek a következő nemzedékek. Elkötelezett amellett, hogy folytassák a családok támogatását, mely már 2,5-szeresére nőtt 2010-hez képest. Az is elengedhetetlen, hogy a kormány folytassa a munkavállalók támogatását.