A hét elején a Magyar Orvosi Kamara úgy nyilatkozott, hogy az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm-vakcinák használatát nem javasolják az orvosoknak, mivel nincs róla elegendő információjuk. Kincses Gyula, a szervezet elnöke pénteken már azt mondta, hogy az orosz egy korszerű készítmény, amit nyugodt szívvel lehet engedélyezni. A kínai vakcinát sem tartja rossznak, csak nincs róla elég információ – írja a Magyar Nemzet.

A pénteki Kormányinfón a Magyar Nemzet azt a kérdést tette fel Gulyás Gergelynek, hogy szerintük elképzelhető-e az, hogy a Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása miatt az orvosok egy része megtagadja majd az orosz és a kínai oltóanyagok beadását. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez nem lehetséges, mert az orvosok felelősségteljesebben fognak dönteni.

Józan ésszel és a saját felelősségét értékelve kell mindenkinek végiggondolni, hogy érdemes-e azzal a kínai oltóanyaggal szemben bizalmatlanságot kelteni, amellyel már több mint húszmillió embert – köztük a Délvidéken élő magyarokat is – beoltottak – fogalmazott Gulyás Gergely.

Az orosz vakcinával kapcsolatban pedig azt javasolta a MOK-nak, hogy olvassák a német sajtót, mert ott rendszerint dicsérik és elismerően beszélnek a Szputnyik V vakcináról. Emlékezetett arra is, hogy a kormány a járvány során mindvégig kereste, és most is keresi az együttműködést az orvosi kamarával, amelynek számos javaslatát el is fogadták – írja a Magyar Nemzet.

Képünk illusztrációForrás: MTI/Mészáros János

Az elhangzottakra Kincses Gyula, a MOK elnöke péntek este az ATV stúdiójában reagált. Elmondása szerint nem akarnak bizonytalanságot ébreszteni a keleti vakcinák ellen, de szerintük csak akkor adható be nyugodtan egy oltás, ha annak van "használati utasítása".

Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója azt ígérte nekik, hogy mire megkezdődik az orosz és a kínai vakcinák használása az országban, addigra nyilvános lesz az alkalmazási előirat, a betegtájékoztató és az engedélyezéssel kapcsolatos dokumentáció is.

Azzal kapcsolatban, hogy a baloldali pártok csak azokban az oltóanyagokban hisznek, amit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott, Kincses Gyula elmondta, hogy most az EMA is rendkívüli eljárásban, ideiglenes forgalombahozatali engedélyeket ad ki. Ha most a szokásos, több évig tartó folyamatot végigvinnék, akkor "mindenki belehalna a Covidba".

Arra a kérdésre, hogy az engedélyeztetés miatt nyomást gyakorol-e rájuk a kormány, úgy válaszolt, hogy: a beadott vakcina a jó vakcina, most minden oltás sokkal több életet ment meg, mint amennyit kockáztat. – A politikai ráhatás rizikója tehát eltörpül a Covid-betegség kockázata mellett."

Elmondta azt is, hogy az orosz vakcináról egyre több információ van, és már elindult az oltóanyag EMA általi engedélyezési eljárása is. Hozzátette, több rangos, nyugati orvosi szaklapban is az jelent meg, hogy a készítményt nyugodt szívvel lehet engedélyezni, Németország pedig kooperálna az orosz féllel mind az import, mind a gyártás tekintetében.

Kincses Gyula, a MOK elnöke kijelentette, hogy a kínai oltóanyagról sem azt mondta, hogy rossz, hanem hogy nincs róla elég információ.