Megnevezett emberek nélkül bocsátotta nyilvánosságra a Karácsony Gerely vezette fővárosi önkormányzat a városházi főtanácsnokok és főosztályvezetők jutalmazásának listáját. Akadnak olyan rendkívül magas – közel négy- és hétmillió forintos – kifizetések is a felsorolásban, amelyek esetében nem tudni, ki és miért kapta a jutalmat – írja a Magyar Nemzet.

Van olyan városházi főosztályvezető, aki több mint hétmillió forint jutalmat kapott múlt év végén Karácsony Gergely főpolgármestertől. A főváros által nyilvánosságra hozott lista nemcsak az irreálisan magas jutalmak és kifizetések miatt rendkívüli, hanem mert a hivatal nem nevezte meg a jutalmazott embereket.

Ez példátlan, ugyanis Tarlós István korábbi főpolgármester rendre nyilvánosságra hozta azoknak a személyeknek a kilétét, akik jutalomban részesültek.

A legnagyobb jutalmat – 7 225 000 forintot – egy titokzatos főosztályvezető kapta, akiről annyit tüntetett fel a Főpolgármesteri Hivatal, hogy

havonta 850 ezer forintot keres, ami azt jelenti, hogy nyolc és fél havi jussát kapta meg jutalomként

– írja a Magyar Nemzet.

A tizenhárom oldalas jutalomlistán továbbá szerepel egy olyan vezető főtanácsos, aki havonta 365 400 forintot visz haza, ezzel szemben a jutalma 4 252 500 volt év végén. Azaz majdnem a havi fizetésének a tizenkétszeresét kapta meg év végi jutalomként. Ezen a két jutalmazáson felül még több tucat városházi dolgozó kapott egymillió forint körüli bónuszt, de szinte minden érintett legalább egyhavi fizetését megkapta prémiumban.

Mindezt azt jelenti, hogy Karácsony Gergely hivatala nem állhat annyira rosszul, mint ahogy közterületi plakátjain hirdeti.

Ugyanis a főtanácsadói harmincmilliós jutalomeső mellett még jutottak százmilliók a főosztályvezetők és tanácsnokok busás prémiumaira is.

A lista itt nézhető meg.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestereFotó: Polyák Attila - Origo

A Magyar Nemzet korábban megírta: Karácsony Gergely főpolgármester ugyan azt ígérte, magukon kezdik a spórolást, ehhez képest nagyjából harmincmillió forint értékben osztottak ki jutalmakat a városházi tanácsadóknak, politikai bizalmasoknak. Egyhavi fizetésének megfelelő jutalmat kapott például a párbeszédes Jávor Benedek, a főváros brüsszeli képviseletének vezetője. A korábbi európai parlamenti képviselő a főpolgármester párttársaként havi 900 ezer forintot keres, ráadásul a fővárosi önkormányzat a közelmúltban 37,2 millió forintról 112,1 millióra emelte a brüsszeli iroda rendelkezésére álló összeget.