Az Origo információi szerint - amit később a Magyarországi Református Egyház közleménye meg is erősített - az Ódry Színpadot már 2015-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem akkori vezetői vissza akarták adni az egyháznak. Mindez azért érdekes, mert a modellváltást ellenzők, a Színművészeti régi vezetői most tiltakoznak, hogy miért juttatják vissza az Ódry Színpadot jogos és eredeti tulajdonosának, az egyháznak. Megkérdeztük M. Tóth Géza akkori rektort, Ascher Tamást, az előző rektort, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tavaly nyárig legnagyobb hatalmú egykori vezetőjét, és Hegedűs D. Gézát, az egyetem akkor szintén nagy befolyással bíró vezetőjét. Egyedül Ascher Tamás válaszolt, egy nappal később, amikor a Magyarországi Református Egyház már tényként közölte, a Színművészeti vezetősége 2015-ben le akart mondani az Ódry Színpadról.

Ascher Tamás válaszának lényege: nincs köze az Ódry Színpad 2015-ös visszaadási tervéhez (állítása szerint mint az egyetem előző, 2006 és 2014 közötti rektorának ebben semmi szerepe nem volt), de érthetőnek tartja, ráadásul minderről a kormány tehet, az Origo pedig álhíreket közöl. Emellett önkritikus is, hiszen saját magáról elárulja, sőt, bizonyítja is, hogy rendkívül feledékeny. 

Ascher Tamás válaszát változtatás nélkül, szó szerint közöljük:

"Tisztelt Koch Lívia! Elnézést: megérkezett a válaszom, vagy elfelejtettem elküldeni? Avagy szélseben kitörölte ? Azt sajnálnám - az olyan ördögűzés-szerű gesztus volna: nehogy nyoma maradjon . De továbbra is üdvözlöm, és továbbra is bíztatnám: ha nem tudják pontosan, álhír-e vagy sem a soron következő álhírük, kérdezzen nyugodtan! Üdvözlettel Ascher Tamás
Kedves Lívia Koch ! 2014 március 3-ig voltam rektor. Addig ilyesmi nem merült fel. M. Tóth Géza volt utánam a rektor, ő hatalmas energiákkal kezdett új kampuszt szervezni az egyetemnek, Palkovics és más felsőoktatási figurák is igérgettek. Legfontosabb ,legtovább megígért helyszín a Bródy Sándor utcai rádió épületei voltak - Géza vezetésével készült is vázlatterv. Amikor más kapta meg az épületet, egy Lövölde téri gyönyörű, üres kórház-épületre is készült terv. Elképzelhető, hogy Gézának azt ígérték, akkor kapjuk meg az új helyet, ha visszaadjuk az egyháznak a Vas-utca 2/c-t. Azt Ön rosszul tudja, hogy a 2/d is egyházé volna. Azért az most sem szerepel az ügyletben, megmarad az egyetemnél. De ez csak az én tippem, feltéve, hogy valóban információt kaptak. - Egyébként ezt dícséretes gyakorlatnak tartom, ha a többi SZFE-ről szerzett információjukról is megkérdezett volna Ön, vagy bármelyik önöknél dolgozó sajtómunkás, mindíg megmondtam volna, igaz-e. Például rögtön megtudhatták volna, hogy Gyurcsány Ferenc soha nem "egyeztetett"sem Alföldi Róberttel , sem másokkal,pl. (egyébként kitalált nevű) egyetemi hallgatókkal az SZFE ügyében... Szóval máskor is kérdezzen bátran. Üdvözli Ascher Tamás
Tényleg elfelejtettem rányomni a megírt válaszra, szóval nem ördögűzés volt....itt, föntebb olvashatja a választ - a pozitívabb tippem jött beazaz én voltam a hülye. Üdvözli Ascher Tamás"

Mindenesetre, mint kiderült, nem volt álhír, hogy 2015-ben meg akart szabadulni az Ódry Színpadtól a Színművészetit a modellváltásig a saját kezében tartó vezetőség. Miként természetesen Alföldi Róbert politikai egyeztetései sem, de minderre majd visszatérünk.

Ascher Tamás mint a kétségtelenül művészi értéket képviselő Katona József Színház főrendezője soha életében nem engedte be a színházába Alföldi Róbertet, sem játszani, sem rendezni, gyaníthatóan nem véletlenül. Az viszont örömteli, hogy amikor - legalábbis szerinte - politikai vitáról van szó, akkor már szolidáris vele.