Fekete-Győr András megpróbálta elhitetni, hogy számít a véleménye, de nem sikerült

Gyurcsány Ferenc Fekete-Győr András
Vágólapra másolva!
Az Azonnalinak adott hétfői interjújában Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt állította, a baloldali pártok a Demokratikus Koalíció (DK) ellenében döntöttek arról, hogy egy esetleges kormányváltást követően hogyan viszonyuljanak a határon túli magyarok szavazati jogához. Gyurcsány Ferencék nem hagyták szó nélkül az elhangzottakat, és Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, elnökségi tag alaposan helyretette a baloldali pártelnököt. A DK egy pillanatig sem akarja a közvéleményt, de a többi baloldali pártot sem kétségek között hagyni, hogy ki a baloldal ura.
Vágólapra másolva!

Tavaly év végén tisztázódott, hogy a baloldali pártok közös miniszterelnök-jelölttel, közös listával és közös jelöltekkel indulnak a '22-es parlamenti választáson. Bár a nyilvánosság előtt megpróbálnak úgy tenni, mintha mindegyik kis pártnak lenne szava, valójában csak Gyurcsányéknak van.

Álkeménykedés Momentum-módra

A Momentum a Jobbikot és az LMP-t megelőzve kéredzkedett fel a Gyurcsány Ferenc által életre hívott közös baloldali listára. Ennek ellenére Fekete-Győr András pártelnök időközönként erősnek próbál mutatkozni a nyilvánosság előtt, megmosolyogtató módon, különösen Gyurcsány Ferenccel és a DK-val szemben. Ez minden bizonnyal arra vezethető vissza, hogy a Momentumban még mindig vannak olyanok, akik nem örülnek, hogy a nagy ígérgetések ellenére a párt a 2010 előtti bukott elit támogatója lett. Értelemszerűen a pártelnök ezeknek a csoportoknak is próbál megfelelni.

Fekete-Győr András az Azonnalinak adott hétfői interjújában, miután kedveskedve "szövetségesnek" nevezte Gyurcsányékat, több álkritikát is megfogalmazott velük kapcsolatban. "A DK nem a legjobb barátja a határon túli magyarságnak" - jelentette ki a pártelnök, aki a magyar jelöltek helyett rendszeresen román politikusok mellett korteskedik.

Azt állította: a DK szövetségesei nyomására belement, hogy egy esetleges kormányváltás után nem nyúlnak hozzá a határon túli magyarok szavazati jogához. Arra a kérdésre, hogy nehéz volt-e erre Gyurcsányékat rábeszélni, keménykedve azt válaszolta: "nem, mivel ők is látták, hogy van öt másik párt, ami máshogy gondolkodik erről a kérdésről, és az öt az egy ellen nem a leghálásabb szerepfelosztás". Ahogy az várható volt, a DK nem hagyta szó nélkül az elhangzottakat.

Összeborultak, de a nyilvánosságban néha vitatkoznak Forrás: Facebook

Gyorsan jött a pofon

Fekete-Győr nyilatkozatára Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, elnökségi tagja reagált. Gyurcsány Ferenc jobbkeze közösségi oldalán értetlenségének adott hangot az elhangzottakkal kapcsolatban, hiszen a közös kormányprogramot előkészítő hatpárti bizottság vezetőjeként nem tud arról, hogy a baloldali pártok között megegyezés született volna a határon túli magyarok szavazati jogáról.

"Mivel én vezetem a közös programot előkészítő hatpárti bizottság munkáját, határozottan állíthatom, hogy a közös ellenzéki programalkotó tárgyalásokon nem született ilyen döntés, kicsit csodálkozunk, hogy honnan vette ezt Fekete-Győr András" - tette helyre a Momentum elnökét. Állítása szerint a közösen elfogadott dokumentum nem foglalkozik a szavazati jog kérdésével.

Hozzátette, "abban is téved Fekete Győr András, hogy a DK nem barátja a határon túli magyaroknak". Ez speciel azért furcsa egy Gyurcsány-párti politikustól, mert a kettős állampolgárságról szóló népszavazás idején éppen a bukott kormányfő hergelt a határon túli magyarok ellen. Ezt a szokását pedig a mai napig megőrizte, elég csak a '18-as parlamenti választás előtti gyűlölködő videójára gondolni.

Gödön is pórul járt a Momentum

Nem ez volt az első alkalom, hogy Fekete-Győr András keménykedni próbált Gyurcsány Ferenccel és pártjával, de végül rossz jött ki a dologból. Az elmúlt időszak leglátványosabb baloldali belháborúja akkor robbant ki, amikor Balogh Csaba momentumos polgármester szembe került DK-s és LMP-s alpolgármesterével. A helyi konfliktus azután terebélyesedett országossá, hogy Rónai Sándor, DK-s uniós képviselő egy feltehetően manipulált felvétellel állt elő.

Ezt követően annyira elmérgesedett a viszony a felek között, hogy a két párt országos központja is beszállt a belharcba. Miután a Momentum követelőzni kezdett, Gyurcsány Ferenc atyáskodva intette le az ifjúbaloldaliakat. A vita vége az lett, hogy a két pártelnök, Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András Tihanyban találkozott, ahol előbbi teljes mértékben uralta a találkozót. Nem mellékes: Gödön azóta sem oldódott meg a konfliktus, a momentumos településvezető béna kacsaként próbálja irányítani a várost.