Akár mínusz 20 fok is lehet

havazás, hó, Budapest, időjárás, tél, város
Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik újabb bejegyzésében részletezi, hogy milyen időjárás várható az elkövetkező napokban.
Vágólapra másolva!

A szervezet szerint ami biztos, hogy csütörtökön markáns lehűlés érkezik, a Dunántúlra már éjszaka megérkezik a hideg, fagyos levegő. Az ország nagyobb részén éjszaka, reggel enyhébb idő lesz, mint a délutáni órákban. Estére országszerte fagypont alá hűl le a levegő, és sokfelé megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél. A csapadék nagyja a nap első felében fog lehullani, amely napközben egyre inkább a keleti országrészre korlátozódik - írják.

Eső, hó vagy ónos eső?

Ami bizonytalan a szakemberek szerint, az a halmazállapot: a már szerdán érkező csapadékzónából először a legtöbb helyen eső fog esni, majd egyre nagyobb területen havazás vagy akár ónos eső válthatja az esőt. A legnagyobb bizonytalansági faktor, hogy a fagyos levegő mikor éri utol a csapadékzónát, mikor tud tartósan átváltani a halmazállapot. Eléggé eltérő forgatókönyvek vannak egyelőre, de szélsőségesebb esetben

akár vastag, napokon át megmaradó hótakaró is kialakulhat nagy területen, nagyobb eséllyel az ország északi részein.

Amennyiben hó formájában gyűlik össze nagyobb mennyiség, kérdéses még a hó minősége, hiszen porhó esetén az erős, viharos szél akár komolyabb hófúvásos helyzetet is eredményezhet.

A viharos szélre több helyen is elég jók az esélyek, azonban érdemes azt is hozzátenni, hogy ez az érintett területek nagy részén inkább 60-80 km/h-t jelenthet, és kisebb térségekben tűnik úgy, hogy ennél nagyobb széllökések lehetnek. A legszelesebb körzetek egyébként a Dunántúli-középhegység magasabb részei és a Balaton környéke lehetnek.

Mínusz 15-20 fok

Amennyiben vastag hótakaró alakul ki csütörtökön, a hétvégére megnyugvó légkörben a derült, kevésbé szeles tájakon igen erős fagyok is előfordulhatnak, akár -15, -20 fok alatti minimumok is lehetnek. Az extrém fagyok területe erősen függ a vastag hótakaró kiterjedésétől - olvasható az OMSZ bejegyzésében.