A Fidesz üdvözölte a nemzeti régiók védelméért indított európai aláírásgyűjtés sikerét.

Az Európai Unió területén több mint 50 millió valamilyen őshonos nemzeti közösséghez tartozó polgár él, akik az elmúlt években úgy érezhették, hogy kiszorultak a brüsszeli bürokraták érdeklődési és látóköréből. A sokszor és harsányan hangoztatott EU-szintű kisebbségvédelem az őshonos nemzeti kisebbségekről tudomást sem vett, szemben az illegális migránsokkal – közölte a Fidesz.

A nagyobbik kormánypárt szerint a több mint 1 millió aláírás azt bizonyítja, hogy a hagyományos európai nemzeti kisebbségek - köztük a Magyarország határain túl élő magyarok - igenis hallatni szeretnék hangjukat Brüsszelben is, és megmaradásuk érdekében elvárják az uniós intézményektől kapott védelmet. Fontos, hogy a most induló uniós költségvetésben külön források biztosítsák az őshonos nemzeti közösségek kultúrájának, nyelvének és identitásának fönnmaradását.

A Fidesz bízik benne, hogy a mostani kezdeményezés nem jár úgy, mint a több mint 1 millió nemzeti kisebbségben élők által kezdeményezett Minority SafePack, amit az Európai Bizottság mondvacsinált okokra hivatkozva sepert le az asztalról.