Továbbra is fennakadást okoz a közlekedésben a Németországot sújtó havazás. A bielefeldi autópályán már 37 kilométeres dugó alakult ki, az úton rekedt autósoknak segítők osztogatnak forró italt. A német közlekedési miniszter arra kérte az embereket, szerdáig maradjanak otthon - írta a Berlin Spectator.

A hétvégén leesett hó az autó- és a vonatközlekedésben is gondot okoz, jellemző, hogy néhány hóeltakarító jármű is elakad a hóban - írja a helyzetet árnyalva a német lap.

Andreas Scheuer közlekedési miniszter ezért is kérte arra az embereket, hogy aki tud, szerdáig ne utazzon.

Bielefeldnél, az A2-es autópályán 37 kilométeres dugó alakult ki,százak éjszakáztak autóikban, nekik forró italokat osztottak.

Hóban ragadt hóeke vesztegel az út szélén Dortmundban 2021. február 8-ánForrás: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Órákig állt a forgalom a többi között az A10-es autópályán is Berlin közelében, és az A72-es autópályán Bajorország és Szászország tartomány találkozásánál.

A Deutsche Bahn információi szerint Berlin és Hannover között csak néhány vonat közlekedik - írja a lap, Hamburgból Münchenbe, Dortmundba és Kölnbe egyáltalán nincs vonatközlekedés. 

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint több térségben szerdáig folytatódhat a havazás.

A legsúlyosabb helyzet a tengerparti vidékeken alakulhat ki, amelyekre úgynevezett öbölhatású hóviharok csaphatnak le. Ez az időjárási jelenség a sarkvidéki légtömeg és a magasabb hőmérsékletű tengerből felszálló vízgőz találkozásából keletkezik, hatására a parti régiót rövid idő alatt jelentős, a DWD számításai szerint akár 20-40 centiméter magas hóréteg fedi be.

Balesetezett kamion mellett mennek járművek a hóval borított A2-es autópályán a Szász-Anhalt tartományban fekvő Möckern közelében február 8-ánForrás: MTI/AP/DPA/Klaus-Dietmar Gabbert

A hideg a front teljes területén tartós marad, a hónap közepéig a legmagasabb hőmérséklet sem haladja meg a fagypontot, és az ország keleti részén, Szászországban és Türingiában akár napközben is mínusz 20 Celsius-fok körüli hideg lehet a következő napokban.